Thursday, May 22, 2014

Puting Kosong : Kesilapan Ketika Membesarkan Anak

Assalamualaikum.


Semalam kan kita bercerita pasal MENDIDIK
Jom sambung..
 
Nampak tak kesalahan kita dalam mendidik?
Padahal bagi puting kosong je.
Kadang-kadang kita tak sangka bahawa perbuatan kita tu suatu bentuk pendidikan.
Aku anggap segala percakapan, perbuatan termasuk gerak badan aku ni pendidikan buat anak-anak.
Sebab aku an idola dorang.

Aku pernah cerita pasal puting.
Puting kosong sebenarnya berguna jugak untuk menenangkan baby.
Sebab tu namanya pacifier.
Aku pernah dengar orang kata anak yang hisap puting ni tenggelam dalam dunia sendiri.
Aku pun tak sure.
 
Mak aku pun ada jugak suruh aku bagi puting kat anak aku.
Sebab dia selalu hisap jari.
Kalau hisap jari dia leka sampai tertidur.
Kalau dibiarkan memang dia leka.
Sebab tu aku selalu tarik jari dia.
Bagi aku, bila aku tarik jari dia,
means aku ajar dia yang hisap jari tu TAK  BOLEH. 
 
Sebenarnya aku dah ada history.
Dulu masa zaman bujang kan aku menjaga anak buah.
Yang perempuan tu memang kitorang ajar hisap puting.
Lepas tu susahnya nak pisahkan dia dgn puting.
Dah besar pun puting bergayut lagi.
Nak tidur kena ada puting.
Hoooiiiii...berat 66!!

2 comments:

Salhah Suhot said...

Selalunya orang lain yang sibuk2 suruh bagi anak puting kosong tu..luckily naufal mmg reject. Aku ada try gak, sbb nak bg dia bertenang supaye aku bole buat kerja, tp mentaj2 kena rijek.

Noor Suraya said...

huu..saya pon bagi kt raudhah..haduhai..hari tu kata takmo bg kt anak nombor 2 dh...tapi bagi jugekkk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...