Tuesday, July 8, 2014

Cermin Diri

Assalamualaikum.
Selamat pagi.
Hari  ni masuk 10 Ramadhan.
Alhamdulillah masih berpuasa.

Bulan Ramadhan masing-masing kejar pahala.
Mana-mana yang masih mengumpat,
masih tak cukup solat,
masih berburuk sangka,
masih mudah melenting,
masih negatif,
sedarlah bahawa itulah sifat buruk kita.
Saiton dah kena ikat.
Perangai buruk tu tak lain tak bukan nafsu sendiri
yang dah sebati dengan bisikan saiton.
Time ni lah nak muhasabah diri, cermin diri.
*jangan risau, aku type depan cermin ni.

Wednesday, June 18, 2014

Ali Athauri : Anak Ajaib Bonda

Assalamualaikum.
Ingat tak cerita anak teruna saya Ali Athauri?
Kalau tak ingat boleh baca kat sini, sini dan sini

Ni ada update pasal Ali

Ali Athauri sekarang dah dua tahun.
Stay dengan family angkat di Machang.
Semoga Allah terus melindungi anak ajaib ini.
Bonda doakan Ali sentiasa sihat sejahtera.

Aku ada dua orang anak dara,
tapi orang tak tahu aku ada seorang anak terruna yang semakin membesar.
Walaupun susu yang mengalir dalam badan Ali
tak sampai 5 kali kenyang.
Tapi Ali tetap anak Bonda.

Tuesday, June 3, 2014

Cik Yong oh Cik Yong!!

Assalamualaikum.

Currently mood aku mula menggila.
Tak sabar nak balik.
Aku rindu anak-anak dara aku.

Ni cerita lama yang baru nak update.
CikYong's Birthday Celebration.
Sorry la tak ajak korang semua.
Aku bajet utk 20 orang je.
Jemput adik-beradik aku n sepupu-sepapat CikYong.

Maklumlah..teringin nak celebrate kat luar.
Bajet pulak yang bedah-bedah jeeee...
Nak jugak kannn?? Hameklahh..

Actually first plan  nak celebrate kat McD.
Sebab celebration ni bukan nak seronokkan orang tua,
tapi nak melayan budak-budak je.
Tapiiii...kita kan boikot McD.
So bertukarlah ke OldTown.
Sebelum ke OldTown,
singgah Secret Recipe booking kek.
Tengah booking terpandang menu ni..


 Hah tengok Set A tu murah kan.
Starter + Main Dish + Drinks
So aku n Paan pun decided buat kat Secret je.

Ni antara jemputan. Adik-beradik aku n ipar-duai bersama anak masing2.

Kek simple sangat sebab plan last minute.

Ce tengok atas meja. Menu semua sama je kan??

Adik..kek tu memang untuk ditonton je.

Last year tema  putih, this year tema hitam pulak.



With their sugar daddy

Cik Yong dan tangan Saloma


Haaa..itulah rahsianya.
Kitorang ambik Set Dinner promo je.
Kalau lunch lagi murah taw..
Tak silap aku RM17.90
Sekian laporan.

futnut: Sbnrnya sebab aku cuti pantang, gaji tak berusik. Belagak gile!! Sekarang ni aku dah mula kerja balik, makan biskut marjerin je.

Surah al-Kahfi Hilang

Assalamualaikum.

Last week aku pergi ceramah Ustaz Don.
Aku rasa aku ni macam bertuah jugaklah
sebab dah dua kali aku TERPILIH pergi ceramah Ustaz Don.
Last year anjuran JPM,
this year anjuran jabatan aku.
Jabatan AKU..
* ke sebab aku ni saitan sgt mmg wajib dihantar ke Ustaz Don?

Last year cerita pasal Rasulullah saw.
Last week cerita pasal al-Quran.
Banyak isinya.
Tapi ini isi yang aku rasa sangat penting aku nak share dgn kome.
Kome tetibe..
Pasal surah al-Kahfi.
Lately ni..
siapa pun penceramahnya, 
apa jua tajuk ceramah, bila, dimana, 
mesti tekankan pasal surah al-Kahfi.
Kenapa? Kenapa?
Silalah berasa rugi dan lembab kalau taktaw kenapa..
Semua Ustaz atau Ustazah pesan 
BACA 10 AYAT PERTAMA DAN 10 AYAT TERAKHIR SURAH AL-KAHFI.
Amalkan setiap hari.

Hari ini mungkin kita rasa dah cukup bersedia berhadapan dengan DAJJAL.
Sebab baru semalam habis baca kitab pasal Dajjal.
Atau dah tiga kali khatam mengenai Dajjal 
yang bermata satu, berambut kerinting, bla..bla..bla..
Tapi bila tiba masanya..
kalau diletakkan Dajjal n Nabi Isa a.s kat depan kita,
jangan terkejut kalau Nabi Isa a.s kita katakan Dajal.
Jangan terkejut kalau Ustaz yang selama ni jadi tempat merujuk,
juga menyangkakan Dajal itu Nabi Isa a.s.
Inilah yang dikatakaan FITNAH DAJJAL.

Kome tak takot ke?
Tak cukup takut?

Kome taw tak pasal al-Quran hilang?
Ayat al-Quran hilang adalah salah satu tanda-tanda kiamat.
Itu tanda-tanda Dajjal nak maiii..

Ada sorang Ustaz dalam ceramahnya bagitaw,
ada seorang lelaki ni,
setiap kali ada berita tentang ayat Quran hilang
dia mesti berkejar pergi tempat tu.
Boleh dikatakan seluruh Malaysia.
Asal ada je berita ayat al-Quran hilang dia pergi.
Dan dia mendapati ayat al-Quran yang hilang tu
mesti dari surah al-Kahfi.

Ini laporan oh!Media 2 Jun 2014
Ustaz tadi ni pun cerita la dalam ceramah dia pasal
lelaki yang pergi tengok Quran hilang ni.
Dalam dia bercerita tetiba,
datang sorang pakcik..
"Ustaz, pakcik dah lama simpan Quran ni"
sambil Pakcik ni keluarkan satu Quran kecik dari dalam poket baju dia.
Dua helai ayat al-Quran hilang.
Surah al-Kahfi.

Maksud al-Kahfi ni Gua. (Cave)
Gua gelap kan?
Macam tu lah kita nanti.
Bila Dajjal datang kita semua dalam kegelapan.
Dapat merasa dengan tangan, kenal melalui suara.
Tapi tidak melalui mata kasar.

Aku tak taw korang takut ke tak pasal cerita ni?
Aku dah naik bulu roma.
Kalau ada yang rasa nak cari al-Quran sekarang, alhamdulillah.
Kalau ada yang sekadar takut dan
boleh buat relax sambung baca blog lain,
aku doakan jangan sampai bintik hitam penuh satu hati.

Monday, June 2, 2014

Bekam...Bukan Tukar Darah

Assalamualaikum.
Hari ni aku nak meluahkan kekecewaan yang dahsyat.
Isu DNA Babi yang dikesan dalam Cadbury.
Cerita lama, tapi kesannya sampai sekarang.
Maybe terbawak-bawak sampai bila-bila.

Duluu...bila aku taw je aku pregnant,
aku mula amalkan kurma,kismis.
Sejak anak dilahirkan,
aku suapkan dengan susu dari Allah.
Bertungkus-lumuslah aku yang lemah ni
sediakan susu secukupnya untuk anak-anak.
Bila anak dah mula boleh makan,
aku masuk group itu, masuk group ini.
Semata-mata nak belajar buat puree n makanan
yang terbaik utk anak-anak.
Start kerja aku bangun awal nak masakkan untuk anak-anak aku.
Berusahalah aku tak masukkan aji, kiub ke apekemenda.
Semuanya asli.

Tetiba..
CADBURY ADA BABI.
Deyyy...vavidollll!!
Bengangnya aku.
Bangangnya mereka.
Aku peminat tegar coklat kot.
Tambah-tambah coklat cadbury.
Tension..tension..
Masa pregnant, dah berjongkong2 Cadbury masuk dlm perut aku ni.
ARggghhhh...nangisss!!!
Dapat anak pun kaki coklat macam maknya.
Boleh teka tak??
Iyee...anak aku pun dah jenuh makan Cadbury.
Jahat..jahat...
Jahatlah mereka yang menganiaya kami!!

Dah tu ada pulak yang suruh tukar darah.
Lagi sedih..banyak sangat termakan makanan yang ada dna babi,
tulah pemikiran jadi cenggitu.
Habis Mualaf tu cane pulak??
Takkan kena tukar daging??

I think i got their point,
tapi dorang taktaw cara nak menyampaikan.
Instead of tukar darah, better ko suggest buat bekam.
Bekam ni cara Rasulullah saw.
Sunnah Rasulullah saw utk buang darah  kotor dan segala macam penyakit.

Bekam kasi botak kepala??
Bekam bahaya??
Eh biasalah tu adik-adik..
Kalau amalan atau sunnah Rasulullah saw tu memang banyak tapiiii...
Memang banyak sangat yang tak kena.
Memang itu yang dorang nak set dalam palotak kita.
Supaya sunnah Rasulullah saw dilupakan,
dan makan cadvavi banyak2.
Itu memang motip!!

So daripada korang pening cane nak tukar darah,
baiklah kita berbekam.
Aku  ni macam biasalah.
Kalau bagi nasihat super hebat.
Aritu aku dah panggil akak bekam datang rumah
tolong bekamkan ahli keluarga aku.
Tapi buat masa sekarang aku belum boleh berbekam
sebab hb aku low, darah cair, low bp n bf.
Nanti kalau aku dah kuat, aku pun akan berbekam.
InsyaAllah.

Thursday, May 22, 2014

Puting Kosong : Kesilapan Ketika Membesarkan Anak

Assalamualaikum.


Semalam kan kita bercerita pasal MENDIDIK
Jom sambung..
 
Nampak tak kesalahan kita dalam mendidik?
Padahal bagi puting kosong je.
Kadang-kadang kita tak sangka bahawa perbuatan kita tu suatu bentuk pendidikan.
Aku anggap segala percakapan, perbuatan termasuk gerak badan aku ni pendidikan buat anak-anak.
Sebab aku an idola dorang.

Aku pernah cerita pasal puting.
Puting kosong sebenarnya berguna jugak untuk menenangkan baby.
Sebab tu namanya pacifier.
Aku pernah dengar orang kata anak yang hisap puting ni tenggelam dalam dunia sendiri.
Aku pun tak sure.
 
Mak aku pun ada jugak suruh aku bagi puting kat anak aku.
Sebab dia selalu hisap jari.
Kalau hisap jari dia leka sampai tertidur.
Kalau dibiarkan memang dia leka.
Sebab tu aku selalu tarik jari dia.
Bagi aku, bila aku tarik jari dia,
means aku ajar dia yang hisap jari tu TAK  BOLEH. 
 
Sebenarnya aku dah ada history.
Dulu masa zaman bujang kan aku menjaga anak buah.
Yang perempuan tu memang kitorang ajar hisap puting.
Lepas tu susahnya nak pisahkan dia dgn puting.
Dah besar pun puting bergayut lagi.
Nak tidur kena ada puting.
Hoooiiiii...berat 66!!

Wednesday, May 21, 2014

Apa Peranan Sebenar Wanita Muslim?

Assalamualaikum.
Salam Rabu.

Kelmarin aku terima berita sedih.
Kawan meninggal dunia.
Sakit apa x sure..
Ada yang kata hepatitis, ada yang kata blood disorder, SLE pun ada
Yang pasti hati dia dah rosak.

Malam tu sangat sedih.
Tak berapa boleh nak fokus pada benda lain.
Malam tu dekat TV Al-Hijrah
ada rancangan Being Me.
Laki aku dok panggil2 suruh aku tonton rancangan tu.
Tapi aku memang tak boleh nak fokus.
Dahlah ustaz tu cakap omputeh.
Namanya Prof Daood Butt.

Deyyy...aku memang hilang fokus.
"Yang dah pergi tu...sudahlah"
laki aku sound.
Whatever la..
Malas nak cerita lebih-lebih.
Semua pun faham kan perasaan kalau lost kawan..

Apa yang aku nak share kat sini,
isi rancangan tu.
Maybe ramai yang dah tengok.
Demi Allah swt aku first time tengok.
Sejak ada dua anak aku jarang tengok tv.
Banyak kejar masa.
Kalau ada masa luang pun,
aku tido.

Apa peranan sebenar wanita Muslim?
(Ini penerangan dari laki aku sebab aku tengok benda tu satu pun tak masuk otak)
Senang  je peranan wanita Muslim. 
MENDIDIK. 
Wanita Muslim kerjanya mendidik masyarakat.
Bukanlah bermakna wanita-wanita ni kena duduk kat depan pintu Sogo
dan bagi pendidikan kepada masyarakat yang melepak depan tangga Sogo tu.
TIDAKKK...
Siapa masyarakat?
Anak-anak.
Ok aku dah faham.
Aku rasa ini bukan tanggungjawab wanita Muslim je,
tapi semua wanita.
Kalau semua wanita berjaya menjalankan peranan dengan sempurna
maka seluruh masyarakat akan terpelihara dari sikap-siakp tak bagus.
Bayangkan kalau semua ibu-ibu mendidik anak dengan baik.
Didik anak yang mana betul yang mana salah.
Didik anak cara bersosial yang betul.
Pasti seluruh masyarakat takde masalah.
Sebab hanya segelintir masyarakat saja yang dilahirkan tanpa ibu.
Disitulah pentingnya peranan wanita.
Supaya mendidik anak-anak menjadi masyarakat yang terdidik.

Aku ni dari pagi duduk kat opis.
Banyak masa mendidik dah terbuang.
Aku nak balik sekarang didik anak.
Okbai.

Wednesday, May 14, 2014

Pengalaman Ngeri Anak Terjatuh

Assalamualaikum.
Hari ni aku nak cerita kisah seram aku 
di penghujung cuti bersalin ritu.

Masa tu aku kena balik Ipoh
jagakan adik ipar aku dua orang sepanjang
PIL aku g umrah.

Hari ketiga aku kesian tengok si kakak asyik terperap kat rumah.
Aku pun ajak adik2 ipar aku keluar
temankan aku bawak anak2 keluar.
Main2 kat playground sambil makan.
Then odw balik,
ada sorang pompan  jahat masuk simpang tak bagi signal.
Aku pun break mengejut.
Dan tetibe...
WAARGHHHH...
aku dengar Humayra Azzalea menjerit.
DIA JATUH DARI BABY CARRIER.
Aku pun lepaskan break n miyak kereta
Lompat ke belakang n angkat baby aku.
Jangan tanya kenapa dia jatuh.
Silap aku tak buckle.
Aku ingat adik ipar aku kat belakang pegang dia.

Guess what??
Kereta meluncur...
Aku dari belakang tetibe ada kaki panjang boleh tekan brek n tarik handbreak.
Jangan ditanya macamana.
Itu sume kuasa Allah.
Aku kan jenis mak yang 'macam dia sorang je ada anak'
Aku dukung, peluk die.
Aku susukan dia bagi dia diam n cool.
Aku terus menangis-nangis call laki aku.
On da spot bawak g klinik.

Sampai klinik, aku menangis lagi.
Walhal anak aku dah lama stop nangis.
Sape yang jatuh sebenarnye ni?
Sampai registration ada sorang Opah tegur aku..
"Anak demam ke?"
"Tak..jatuhhhh"
Warghhh...aku nangis lagi.
"Takpe..budak kecik ni malaikat jaga. Takde pape ni"
Hmmm.. lega sikit.
Kalau tak masa tu aku dah rasa nak sawan dah kat pintu masuk klinik tu
 Masa tu baby aku tak nangis dah. 
Masuk bilik doktor,
kebetulan..doktor tu pun macam Opah-opah.
Umur dah lanjut.
Dia cek baby dari atas sampai bawah,
depan sampai belakang.
Lepas tu dia sekolahkan aku kenapa tak buckle up.
Dia tanya anak aku ada muntah tak?
Aku jawab tak..
Then dia suruh aku pantau 24 jam.
Kot dia muntah or diam tak aktif macam biasa.
Apa yang buat aku sedikit lega,
doktor opah tu pun kata..
"Dun worry..anak kecik dilindungi malaikat"
Dannn...aku menangis lagi.

Balik dari klinik, aku langsung tak lepaskan baby.
 Aku kan jenis mak yang 'macam dia sorang je ada anak'
Aku rasa akulah mak paling teruk dalam dunia.
Aku dukung n dakap baby,
even dia tengah tido nyenyak.
Aku lepaskan dia masa aku solat n mandi.
Aku mandi pun mandi kerbau je
Hari tu jugak laki aku EL dua hari.
Shot terus dari Putrajaya.
 Laki aku sampai baru aku lepaskan baby,
bagi laki aku pulak dukung.
Aku rasa menyesal sebab belum 3 bulan anak aku dah jatuh.
Kepala pergi dulu!!!
Aku sangat teremosi,
macam nak gile.
kejap2 aku call Kak Yong aku.
Kejap2 wassap family group. 
Nak ngadu kat makabah, masa tu dorang pun ada kat Mekah.

 
Lega sikit baca ayat Kak Yong aku.
Ehhh..nak gtaw ni Kak Yong aku kaunselor.
Ngeeee~~

Esoknya tak puas hati bawak pulak pergi
Klinik Pakar Kanak-kanak Dr. Yeoh.
 Aku kan jenis mak yang 'macam dia sorang je ada anak'
Baru puas hati, pakar yang cek.
Dia bukak semua baju baby.
Cek satu-satu.
Dan lagi sekali, aku kene pantau 24 hrs.
Dan sekali lagi aku disekolahkan.
Aku tak kisah.
Doc tu pangkat Datuk..
dia memang bagus..dia kata..
"Pakai baby carrier baik-baik. Kalo u tak mau pakai baik-baik, baik jangan pakai"






Apa yang aku belajar..
Kalau anak jatuh, jangan panik..
Apa kena buat??
1. Istighfar banyak-banyak
2. Dukung baby n relaxkan dia. jangan bagi dia stress atau panik
3. Selawat n bismillah, hembuskan pada ubun-ubun
4. Pastikan baby tak muntah
5. Cek seluruh anggota badan kot ada benjol
6. Bawa ke klinik terdekat

Puas hati ke tak puas hati..
 Aku kan jenis mak yang 'macam dia sorang je ada anak'
Tetap bawak anak pergi klinik. 
Bagi aku..IT'S A MUST!!
Biar yang pakar buat inspection.
 Aku kan jenis mak yang 'macam dia sorang je ada anak'
Lepas bawak pergi nearest klinik,
esoknya aku bawak g jumpa pakar.
Lepas bawak g jumpa pakar,
AKU BAWAK PERGI BERURUT
dengan sorang opah yang biasa mengurut orang lepas bersalin.
Opah tu kata..
"Memangle doketo kate takde pape, deme bukan tawu kalo udah masuk angen"
Tak kisahla Opah..Opah urut jelah mane-mane urat yang dah tegang tu.

Alhamdulillah..sehingga sekarang
Humayra Azzalea ok.
Tapi aku tetap rasa ralat.
Untuk anak first, aku sanggup buang katil.
Aku sanggup tidur atas toto je sbb tanak anak jatuh katil.
Aku kan jenis mak yang 'macam dia sorang je ada anak'
 Dapat kat anak kedua, terjatuh jugak.
Ralat + Sedih.
Takpelah..benda dah jadi.
Yang penting..takde yang buruk terjadi.

Apa yang paling dirisaukan, kalau anak jatuh..
1. Anak pengsan selepas terjatuh
2. Terdapat darah / cecair jernih keluar drp hidung atau telinga selepas terjatuh
3. Muntah2 memancut
4. Anak tidak aktif seperti biasa
5. Tarik atau sawan (fit)
6. Lebam pada bahagian belakang telinga
7. Perubahan fizikal spt muka herot ketika menangis, lemah bahagian anggota bdn spt tangan atau kaki
8. Tidak stabil semasa berjalan

Yang ni kena cepat-cepat pergi kecemasan.
Teringat ayat colleague aku..
"Budak umur bawah 2 tahun ni, tulang dia lagi kuat dari tulang orang dewasa"
Akulah mak yang..
"macam dia sorang je ada anak"


 

Rawat Jaundis, Elak Jaundis, Jaundis vs Baby Overdue

Assalamualaikum.
Baby new born kena jaundis?
Biasalah tu kan?
Yang tak biasa..tak kena jaundis langsung.

Alhamdulillah
Humayra Azzalea langsung tak kena jaundis
10 hari pertama lepas bersalin hari yang paling merisaukan
Pengalaman si kakak dulu kena jaundis teruk buat aku serik


Kalau kena jaundis mulalah datang macam2 petua
Anggur la, herba la, susu kambing la..macam-macam
Aku takut jugak nak cuba
Perut baby kan masih baru.

Pengalaman aku untuk anak pertama.
Kerap menyusukan baby dengan susu ibu. Pastikan 2 jam sekali. Kalau baby tidur, kejutkan. Tepuk-tepuk bontotnya. Yang ni aku tak suggest korang buat, just cerita pengalaman aku. Tak suggest sebab takut memudaratkan perut baby korang. Kenapa aku buat? Sebab aku cuba ikhtiar merawat ikut sunnah Rasulullah saw. Apa aku buat? Aku pump susu dalam 1oz. Aku campurkan susu dengan air zam-zam setengah oz dan tiga titik madu,taruk dalam botol bagi baby minum. Selawat dan doa ibu itu sangat makbul. Sambil tu aku suruh baby aku doa untuk kesihatan dirinya. Dua hari lepas tu..terus kuning turun mendadak. Alhamdulillah.

Untuk anak kedua, aku cuba petua yang aku dapat dari tukang urut.
 Uwan yang mengurut aku lepas bersalin anak pertama dulu
memang sangat2 berpengalaman.
Dia pesan aku amalkan madu sepanjang pregnant.
Itu yang aku buat.
Sepanjang second preggy tu aku amalkan madu.
Berapa kali sehari?
Berkali-kali..bangun pagi sebelum pergi kerja satu sudu.
Petang balik kerja satu sudu.
Sebelum tidur satu sudu.
Kalau cuti, bersudu-sudu kaw..
Orang kata madu tu panas..
Aku anggap tu dakyah orang yang jeles
sebab kita nak menghidupkan sunnah Rasulullah saw.

Aku rasa itu salah satu sebab
anak kedua aku langsung tak kena jaundis.
Dan faktor yang lain..kat bawah ni..
 


So kepada yang teroverdue, jangan risau.
Kadang-kadang kita tak sabar nak tengok baby.
Ataupun dah tak larat nak usung perut.
Hari-hari doa cepatlah bersalin.

Monday, May 12, 2014

Hadiah Hari Lahir Paling Bermanfaat

Assalamualaikum.
Black monday ke monday blues ke?
Ni ayat common bagi pekerja menjelang Senin.
Aku idak...aku ni asal hari bekerja je memang menjadi hari hitam.
Awan mendung berarak, kilat sabung-menyabung, anjing menyalak.
Begitulah ibaratnya..

Dah berapa kali korang terdengar atau terbaca
niat aku nak resign?
Banyak kali kan?
Tapi sehingga ke saat ini,
aku masih bekerja dengan jayanya.
Sebab apa?
Sebab aku masih pegang dunia.

Umur aku dah 30 tahun ni.
Macam dua tahun lepas,
aku celebrate befdei masa aku tengah cuti berpantang.
Aku dah 30 tahun.
Kalau ikut statistik,
aku mungkin hidup dalam 40-50 tahun lagi.
Lebih kurang la..
Kalau ikut kuasa Allah swt,
kejap2 lagi pun aku boleh pergi.
Dan aku sedar,
bekalan aku belum cukup.
Takde pun agaknya..
Sedar..bukan tak sedar.


Ini hadiah befdei aku tahun ni.
Tahun lepas dia bawak aku g Bandung.
Aku ingat tahun ni dia nak bawak aku pergi Europe ke..
Nasib baik aku tak beli baju sejuk ritu.
Aku dah siap survey stokin tebal dah.
Puihh..

Ok..berbalik kepada kisah hadiah.
Agaknya inilah hadiah paling bermanfaat dia penah bagi.
Multi Purpose Pressure Cooker Noxxa
Setakat ni aku dah berjaya masak
Nasi Arab dalam masa 20 minit
Bihun goreng 5 minit
Kari ayam 15 minit
Nasi Beriyani 20 minit

Semalam masa laki aku tengah tengok bola
aku berjaya buat Pop Corn.
Hanya dalam masa 10 minit
aku berjaya buat Pop Corn Flavour Caramel n Milo
 

Bukan susah buatnye.
Main jirus-jirus je.
Sedap baq hang!!
Pastilah sedap sebab buat sendiri.
Aku taruk flavour bape banyak aku nak..
Nanti aku ajar korang cara-caranya..
dengan syarat korang pun ada periuk ni.
okbai.

Thursday, May 8, 2014

Rumah Yang Tak Seindah Rupa

Assalamualaikum.
Ada sesape nak beli lipstik??
Haiihh.. tetibe je nak jual lipstik n eyeshadow.



Aku ni memang jenis tak bermekap.
Bukan tak berminat tapi aku tak pandai.
Janganlah kata aku tak mekap langsung.
Aku mekap jugak.
Sekadar pakai lisptik..dan eye shadow kengkadang.
Eyeshadow aku calit satu colour je.
Jangan suh aku calit 2,3 kaler...
nanti mata aku dgn aiskrim pedelpop takde bezanya.

Aku selalunya pakai lipstik depan laki aku je.
Dengan harapan die sedar bahawa aku ni taklah hodoh mane pun..

Aku sebenarnya marah betul bila ada orang paksa-paksa aku pakai lipstik.
"Dla...pakailah lipstik sikit. Pucat sangat muka tu.."
Korang taw tak aku ni punyai keyakinan diri yang sangat tinggi.
Kadang2 mak aku kata aku macam baru keluar penjara,
sebab aku pakai seluar kembang belang2 pergi Alamanda.
Atau paling kurang pun aku pakai tudung bawal retak seribu pergi pasar malam.
Oklah tu mak..
Bayangkan kalau aku tak bertudung.
Tak ke mak lampir?
Tak jadi masalah..

Aku suka tengok perempuan-perempuan cantik.
Pakai tudung lilit tapi masih menutup aurat.
Walaupun ada yang kata..."Tak tercekik ke lehaaa??"
Jangan risau, kalau muka Leha tak biru, maknanya Leha ok bang..
Aku suka jgk tengok tudung botingkek-tingkek.
Senang match dengan 8 jenis baju sebab banyak kaler.
Walaupun ada yang nampak macam dinding sekolah tadika.

Please lah jangan mengata sangat tengok penampilan aku yang tak bape nak tampil ni.
Jangan nak ceramah sangat dengan aku tentang kecantikan luaran dan dalaman,
kalau rumah kaw dari depan sampai belakang macam kilang arang.
Debu kat rumah sama tebal dengan foundation kaw.
Lantai  berkerak, baju bersepah.
Dah tu janganlah nak nasihatkan aku tentang kecantikan wajah.
Walaupun muka aku tak cantik, tapi lantai kat rumah aku macam cermin taw.

Ini ayat supports lazy moms.
Puiii..hepi ke duduk dalam kilang arang?
Kalau hepi pun sihat ke main atas lantai berkerak?
Aku marah ni..
 
Pergi cek katil kaw ada ruang nak baring tak..
sebelum kaw pertikaikan kasut buruk yang aku pakai hari-hari ni.
Pergi cek kalendar, bila last kaw mop lantai...
sebelum kaw pertikaikan kaler tudung aku yg dull ni.

Aku ni bukan apa,
kadang2 aku tengok kita ni g opis bukan main lawa lagi.
Bergaya, wangi..sampai orang tak percayalah ada 5 orang anak.
Tapi dekat rumah, baju yang dah layak jadi kain buruk dipakai buat sambut suami.
Kat opis bukan main lagi jadi AJK 5S,
tapi rumah..Ya Tuhaannn..
Tikus masuk pun boleh sesat.
Then how u call it as home sweet home.
Rumahku syurgaku kahhh??

Rumah aku takdelah bersih sangat..
korang boleh tengok sendiri..



Lantai  tu boleh jilat taw
sebab bersih sangat.
Walaupun rupa aku tak bape indah,
tapi rumah aku sweet kan??
Hahahahahah...

Tuesday, May 6, 2014

Tips Murah Rezeki

Assalamualaikum.
Hari ni hari Selasa ye?
Rasa macam lambat je minggu ni.
Selalunya kalau semalam Isnin,
harini dah Khamis.

Takpe..yang penting hari2 aku breakfast menu yang sama.
Abang Pekan kat cafe aku langsung takde inisiatif utk fikirkan menu lain.

Harini aku nak kongsi tips pasal REZEKI.
Tips ni aku dapat dari sorang akak somel.

Ok tips dia ceni..

Setiap bulan macam biasa dapat gaji, first thing first bayar segala hutang-piutang. Lepas bayar hutang, sedekah pada adik-beradik atau sedara-mara yang memerlukan. Jangan tunggu dorang meminta-minta. Satu sifat orang yang kurang berkemampuan ni, mereka tak suka meminta2 tetapi lebih suka berusaha dan makan apa yang ada. Salah sorang nya aku lahh..Tapi dengan satu syarat, lepas bayar hutang, sila jangan kira baki duit dalam bank. Kenapa?? Contoh gaji RM1000. Lepas bayar hutang kereta RM400, tinggal RM600. Lepas tolak duit minyak kereta, duit makan, duit sewa rumah, nescaya baki gaji memang takde langsung untuk bersedekah. Maka kita pasti takkan bersedekah untuk bulan tersebut dan bulan-bulan akan datang. Sebaliknya, bersedekah dulu. Dapat bagi RM20 setiap 5 family pun dah memadai. Pagi-pagi breakfast, belanja kawan minum. Setakat RM5 seminggu apadahal. Kalau petang-petang, sambil beli kacang buat kudap2 kat opis, belikan kawan2 kacang 3 kupang makan ramai-ramai. Syarat tetap sama, jangan sesekali kira duit dalam dompet. Kalau kira duit dalam dompet, nescaya kita rasa tak cukup duit nak bersedekah. Dan percayalah, setiap kali kita bersedekah, duit dalam dompet takkan penah kosong. Jangan kira baki duit dalam dompet, dan jangan hairan kenapa lepas sedekah duit dalam dompet sentiasa ada. Jangan kira, jangan pertikaikan kerana janji Allah swt itu pasti, sedekah 1, ganjarannya 10.

Nak letakkan keyakinan yang sangat tinggi pada Allah swt memang susah sangat. Kadang2 kita lebih yakin pada makhluk-makhluk di muka bumi ni. Padahal Allah swt tak pernah mungkir janji. Masa cuti panjang hari tu, aku ada sedekahkan baju anak-anak aku pada orang susah. Sampai kat post office aku kene bayar RM56 utk postage fees. Pang!! Macam kena pelempang kat depan kaunter tu. Tetiba pakinson pegang purse. Mahainye. Aku tak bagitaw laki aku..(melainkan dia baca blog aku ni). Tapi aku cuba menredo. Takpelah..kata nak sedekah. Tup-tup seminggu lepas tu bapak mertua aku pergi Seremban, dia singgah tido kat rumah aku. Sebelum balik Ipoh, dia bagi kat anak-anak aku RM50 sorang. Jarang dia bagi duit. Nak kata raya, puasa pun belum. RM50 sorang pulak tu. Tetiba macam ter recall peristiwa kat post office. Janji Allah itu pasti!! Yang penting redo. 

Ustazah pilihan tak entry aku harini?
Jom start harini kita bersedekah.
Ingat..jangan kira duit dalam purse.
Kaya tu tidaklah, tapi dengan bersedekah insyaAllah rezeki tak kan pernah putus.

Monday, May 5, 2014

Tips Untuk Mak-mak Overdue

Kerja aku menghadpet je arini kan??
Nampak tak camana aku makan gaji buta??
Lepas tu vangga ye??

Nah selfie aku dengan anak aku..

Tak nampak muka aku.
Yang kelihatan cuma sipi-sipi ketiak.
Takpe yang penting ni anak aku masa fresh from heaven.

Inila rope budak yang sesegan nak keluar.
Overdue 5 hari, buat aku cuak.
Sepatutnya keluar 17 Januari 2014.
Tapi tak keluar-keluar.
Dah tu doc bagi masa lagi 10 hari.
So harini aku nak cerita pasal overdue.
Maybe boleh bagi sikit tips untuk yang overdue.

Doc kata...
" Biasanya kalau overdue, kita akan check heartbeat baby, pergerakan baby, perkembangan baby. Kalau baby ok takde masalah, kita akan bagi masa. Depends..around 1 week"

Janganlah korang taktaw,
sepanjang aku bercuti tunggu hari bersalin,
aku rajinlah sangat memasak.
Sebelum ni pun memang aku RAJIIINNN memasak...kannn??
Tengok muka dah taw..ada cahaya masakan kat dahi.


Masa dah terlebih satu hari,
aku cuba mengaktifkan diri.
Aku buat lompat bintang kat playground dengan anak sulung aku.
Masih belum beranak.

 Tudia cahaya masakan semakin menyinar.
Pun tak banok-banok lagi..

 

Ada satu malam tu, laki aku bawak SET BERSALIN AMWAY.
Esoknya beranak terus.
So kalo overdue..cepat-cepat beli set amway ni.

*krikk...krikk...krikk*

Bila overdue je, apa yang aku buat?
1. Hari-hari aku berjalan, excercise paling mudah.
2. Aku keluarkan peluh dengan memasak.
3. Aku tak minum air lain dah, minum air zam-zam je. Tipu..ada lah minum air masak sesikit. Bila minum jangan lupa doa banyak2.
4. Makan kurma.
5. Makan madu. Bape kali? Bape-bape kali yang aku suka. Asal aku nampak madu aku makan sesudu.
6. Bersedekah. Bila kita mudahkan kesulitan orang, moga-moga Allah swt permudahkan kesulitan kita.

Pagi hari keempat, aku breakfast kat food court dgn husband and anak aku.
JALAN KAKI.
Then aku ke pasar, JALAN KAKI.
Balik aku masak, then petang aku rest.
Keep on minum air zam, madu n kurma,
Malam lepas solat Isyak dalam kul 10.30 aku g Hospital Putrajaya.
Pukul 12:00 am masuk labour room,
alhamdulillah jam 02:02 am bersalin.
Syukur bersalin hari kelima.

Jualan Murah...Jualan Murah..

Assalamualaikum semua..
 Lamanya tak hapdet
Aku pikir aku boleh hapdet masa tengah bercuti,
ternyata tak boleh sangat.
Aku sangat bizi
Bizi dalam pantang
Bizi buat stok susu
Bizi jaga baby
Bizi jadi surirumah
Bila nak update tengah2 malam memang x daya nak bangun
Mak menyusukan dua anak sekaligus uolllss
 Fenat!!
Now kontrak surirumah aku tamat...
Maka aku berhapdet di opis

Sebelum kontrak surirumah sepenuh masa tamat,
aku pun mengedit almari
Simpan balik baju-baju preggy
Keluarkan baju-baju kerja
Dan hasilnya...










Baju preggy ni semua aku nak jual dengan rege RM15-RM20 je
Baju kain chiffon RM40
Kasut Guess RM60
Handbag Guess RM60
Kasut Sembonia RM20
Ada yang dah dijual
Ada yang masih tergantung dalam almari.
Ada yang dah booking tak ambik2..
Mak marah uoollsss...
Baju-baju baby ada 2 plastik hitam
Semua dah post pada yang kurang kemampuan
Susu baby pun aku dah bagi pada anak orang.



Sape yang nak baju baby meh gtaw akak.
Kalo nak susu pun boleh roger2.
Tapi aku layan orang yang taraf suam-suam kuku cam aku je
Untuk yang kaya-raya boleh bimbit henbeg mahal2 aku tak layan.
Kiah-kiah yang belagak kaya padahal buat loan dengan iDestinasi pun aku tak layan.

Sape yang nak membeli pun boleh.
Tu pun kalo ada lagi..
Okbai.




Wednesday, April 9, 2014

Abang Ferrari Kembali!!

Assalamualaikum

CAAAAKKKK...
Lame tak hapdet kan?


 Abang Ferrari dah pun dirawat
Barulah boleh memblog
Selamat kembali memblog!!

Thursday, January 30, 2014

Selamat Bersalin, Alhamdulillah

Assalamualaikum.
Lama tak hapdet.
Actly saya dah bersalin pada 22 Januari 2014,0202hrs.
Padahal due 17 Jan, tapi doc bagi masa sampai 26 Jan.
Selamat la adik nak kuar,
kalo tak kene induce.
Takpe..ustaz kate lame2 dok dalam perut bijak.
Macam Imam Syafie,
ibunya kandungkan beliau selama 2 tahun (ada yg kate 4 tahun)
Beliau bijak n matang dalam perut ibu.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...