Wednesday, October 9, 2013

Bekerja Atau Surirumah?

Assalamualaikum.

Baby in womb dah 6 bulan setengah.
Sekejap je..
Dapat ke tidak cuti 3 bulan??
Ikutkan laki aku...
"RESIGN TERUS BOLEH TAK??"

Kadang-kadang aku terfikir,
berdosa tak aku sebab masih bekerja
sedangkan suami dah suruh resign??
Eay doll...pastilah dosa!!
 
Ibu bekerja atau tidak??
Yang mana lagi bagus??
 

Yang ni aku memang setuju sangatlah.
Satu sebab dorang ni ustaz-ustaz.
Kedua sebab..memang banyak sebab lah..

Aku banyak baca blog-blog surirumah (yang dulunya bekerjaya).
Semuanya bahagia setelah menjadi surirumah.
Takde sorang pun menyesal.
Antara komen-komen dorang..
Seronok dapat besarkan/didik anak depan mata, takyah risau nak hantar anak ke nursery, save duit taska/nursery, kurang gosip, takyah nak melawa g opis aurat pun terpelihara (insyaAllah), boleh uruskan rumah tangga sepenuhnya, makan pakai suami terjaga, boleh masak tuk suami, macam-macamlah.

Tapi  bagi yang dah bahagia berada di kedudukan
sebagai fully housewife tu,
tak boleh lah banned ibu-ibu yang masih bekerja.
Dorang ada alasan masing-masing kenapa masih bekerja.
Ada yang bekerja sebab gaji suami tak tinggi.
Ada yang tak sanggup makan kais pagi kais petang.
Ada yang perlu kerja utk bayar hutang kereta, hutang PTPTN,
takkan nak harapkan gaji suami padahal yang berhutang tu isteri..kan??
Ada jugak yang memang jenis tak boleh duduk diam kat rumah,
mesti kene keluar bekerja.
Ada taw..jangan tak percaya.

Aku rasa kalau diberi pilihan,
mesti ramai yang pilih untuk jadi surirumah.
Especially yang dah ada anak.
Tapi ada halangan, yang kita sendiri taktaw.
Masing-masing ada masalah sendiri.

Bagi yang masih ragu-ragu,
percayalah rezeki Allah swt itu ada dimana-mana.
Kalau menjadi surirumah itu adalah yang terbaik,
lebih baiklah kita berbakti pada keluarga,
daripada berbakti pada kerja.
InsyaAllah pahala lebih besar dunia dan akhirat.
 
Bagi yang masih  belum berkemampuan,
insyaAllah pasang niat yang baik.
Kalau kita minta yang baik,
pasti Allah swt akan bagi jalan suatu hari nanti.

Ada sorang sahabat tetibe kata..
"Nak benti kerja??Eiii..tak takut ke??Nanti husband carik pompan lain"
Ok yang ni aku musykil sampai  sekarang.
Aku assume maybe dia imagine
surirumah selekeh, busuk bau belacan,
sebab tu laki carik lain.
Hihihihi..
Tapi apa pulak jaminan kalau isteri bekerja, suami setia??
Orang tua pulak kata..
"Nak amek hati suami, tawan perutnya"
Means kena pandai masak, hidangkan masakan hebat-hebat.
Semua tu bergantung..kalau laki tu dah miang,
bini cantek tahap retis pun kene game jgk...kannn???

futnut: Situasi aku ni pulak macamana??

8 comments:

Noor Suraya said...

dah 6 bulan setengah???????
sy 7 bulan..laaaaaaaaa.....dekt ja kita.hahaha
kakdila benti la klu dh asben suh..
sy lak,kena keja lg smpi msa nya sy benti.
ehhehehe...
betoi apa yg kakdila kata.hehehe
tapikan,tingat lak kata2 kakpah bila sy kuaqkan ayat yg kata keja surirumah keja plg mulia..dia kata apa tau..kalau hg duk kt umh,membebel ja keja,buat keja merungut,letih merungut,blablablabla.....dah nk jd mulia apa cmtu.hahahahha...tersenyap sy.ahahhahahahahaha...tp dia tak maskdukan apa2 tu.sy phm mksd dia ckp tu.ehehheehhehe...kan ada jenis cmtu kan?kuat bebel,marah2 kat anak,laki,..ada kan..time tu la kot kerja suri rumah tu tak jd baik cmna suri rumah tu rasa.hahahah
sy nak benti keja gak...

Fiza Rahman said...

Klo diberi peluang, saya pon nak jadi fully housewife.

Mrs. Amad said...

su..drpd akak membebel kene jd guard kat opis ni,bek akak membebel kat anak2.kurang2 membebel kat anak2 sbb nk anak jadi 'manusia' kan..hahahah..akak pun taktaw la su.konon2 nak buat istikharah.tp sampai la ni tak bangun malam lagi.jaga dah jaga dah sbb susukan anak,tp x bangun g solat.teruk mak budak ni..

Salhah Suhot said...

Ari tu aku terbace satu citer kt pesbuk. Pasal tawan perut asben ni la. Ade sorg laki ni wife dye ni, masa idupnye kuat gile bebel. Tp suami ni ttp bertahan ngan wife dye. 1 day wife dye ninggal. Then org tanye la kt laki ni, cmne bole thn ngan wife dye tu? Laki tu jwb, wife dye x pernah biar dye mkn sorang2. Xde sbb dye nak tinggak perempuan yg setia tman dye makan n layan dye kt meja mkn. Moral of the story: masak sedap je x guna gak kalo bia asben mkn sorg2 kt meja.

Suri rumah kerja mulia yang palibg susah nak buat, bagi aku.

Nana said...

iye...kalo diberi pilihan mesti ramai yg pilih nak jd suri rumah...

dila, semoga dpt buat pilihan yg terbaik untuk kehidupan dunia dan akhirat !


Mrs. Amad said...

nick..keje xde yang senang.sume keje ada susahnye..tp susah2 buat keje umah puas hatisbb mmg minat kte..cewahh..betul bab makan bsama tu.kalo kenyang pun, dok tepi laki time die makan.

Kak zue..doakan yang terbaik tuk dla ye..

Noor Suraya said...

yala kak dila...kan,klu leh suma wife nk duk umah.jd suri rumah..biaq membebel kt anak utk jdkn anak kita org.hehehehe....cm mak2 kita.hehehehe....
takpa...semoga dibagi la peluang utk akak,sy n suma jd suri rumah sepenuh masa...lambat atau cepat ja...
sy nk jugak...

Husna Haron said...

"Artikel yang sangat bermanfaat. Saya percaya ramai ibu yang nak amalkan tips ni tapi tak ada masa! Jom, pergi ke website pasal pengurusan masa ibu bekerja yg super sibuk dan nak jadi supermommy. Alhamdulillah, dah beribu-ribu ibu bekerja yang transform dan boleh amalkan parenting dan didik anak2 setiap hari. https://www.facebook.com/efficient2me?ref=aymt_homepage_panel
"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...