Tuesday, September 24, 2013

Tanda-tanda Hamil Bayi Lelaki Atau Perempuan

Assalamualaikum.
Hari ni terbaca artikel
CARA MENGETAHUI JANTINA BAYI MENGIKUT KEPERCAYAAN MASYARAKAT.
Sumber dari babycentre

So aku nak buat comparison berdasarkan
pengalaman aku preggy dulu dgn sekarang ni..

Kadar degupan jantung
Bayi lelaki - kurang daripada 140 degupan seminit
Bayi perempuan -  lebih cepat daripada 140 degupan seminit
, Pengalaman : Masa preggy Zahra aku tak ingat bape degupan jantung dia, tp memang laju, lebih kurang dlm 150. Yang kali ni area 148.

Bentuk perut
 Bayi lelaki - memboyot ke hadapan dan kelihatan 'tajam', perut lebih 'rendah'
Bayi perempuan - perut kelihatan lebih 'bulat', lebih 'tinggi'
Pengalaman : Memang masa preggy Zahra, perut aku bulat cam bola, penuh kat tepi-tepi pinggang ni haa..Tapi yang kali ni aku tak sure pulak, jarang selidik. Macam sama je..

Wajah
Bayi lelaki - sangat berseri-seri ketika hamil.
Bayi perempuan - tidak berseri-seri (konon bayi perempuan telah mengambil seri ibu)
Pengalaman : Wajah aku memang TAK berseri sepanjang zaman. Hihihi..tapi masa aku preggy Zahra sampai preggy kali ni kulit aku takde jerawat or masalah lain. Yang best preggy kali ni muka kurang berminyak. Hari-hari pegi opis takyah tampal bedak, kuar camtu je.

 Alahan
Bayi lelaki - tidak mengalami mabuk hamil dalam trimester pertama kehamilan. 
Bayi perempuan - mengalami mabuk hamil semasa 12 minggu pertama kehamilan.
Pengalaman : Alahan yang kali ni taklah seteruk dulu. Pastu sekejap je..tak lama. Kalo preggy Zahra dulu, muntah semedang. Lama pulak tu..masuk 4 bulan baru nak reda sket.

Payudara
Bayi lelaki -  kanan lebih besar
Bayi perempuan - kiri lebih besar
Pengalaman : Biarlah rahsia..

Mengidam
Bayi lelaki -  mengidam makanan berprotein yang masin seperti keju dan daging
Bayi perempuan - mengidam benda-benda manis seperti jus, buah-buahan dan gula-gula.
Pengalaman : Preggy Zahra dulu aku suka makan buah. Hari-hari nak buah. Kali ni kureng sket makan buah. Tak suka makan ayam. Tapi aku suke je makan western. Cesss...

Suhu badan
Bayi lelaki -  Tapak kaki anda lebih cepat menjadi sejuk daripada sebelum anda hamil.
Bayi perempuan - Suhu badan lebih panas
Pengalaman : Tak denial la, masa preggy Zahra aku panas memanjang. Tido tak penah berselimut. Kalo laki aku selimutkan aku, aku boleh hangin tengah2 malam sbb berpeluh. Tapi preggy kali ni ok la, takde panas. Suhu maintain. Nak kate sejuk sgt pun tak, bese-bese je.

Cincin perkahwinan
Bayi lelaki -  Apabila anda ikat cincin perkahwinan anda pada benang dan digantungkan di atas perut anda, cincin itu berpusing-pusing.
Bayi perempuan - Apabila anda ikat cincin perkahwinan anda pada benang dan digantung di atas perut anda, cincin itu bergerak ke kanan dan ke kiri.
Pengalaman : Takde pengalaman...tak pernah buat..

Tekstur kulit
Bayi lelaki - Kulit menjadi kering
Bayi perempuan - Kulit menjadi lebih lembut
Pengalaman : Kulit aku memang kering...dan memang lembut. Wahahahaha..

Rambut
Bayi lelaki -  menjadi lebih lebat dan berkilat semasa hamil
Bayi perempuan - menjadi lebih nipis dan kering.
Pengalaman : Sama je..rasenye masa preggy Zahra dulu rambut aku lagi santek kot..kot lahh..Pas bersalin Zahra rambut aku dah semakin menipis. Tak lebat-lebat sampai la skrg ni..

Posisi tidur
Bayi lelaki -lebih kerap menghadap utara, ke kiri
Bayi perempuan - lebih kerap mengjadap ke selatan, ke kanan
Pengalaman : Masa preggy Zahra mesti kene mengahadap ke kanan, kalo tak, sakit. Kali ni menghadap mane-mane pun mak ok jerrr..

Tanda-tanda lain
Bayi lelaki - Perkataan pertama anak anda yang sebelumnya ialah "baba" atau “dada”.
Bayi perempuan -  Perkataan pertama anak anda yang sebelumnya ialah “mama”
Pengalaman : Yess...memang first word Zahra is babah. Sebab die sayang Babah sangat2.

 Bayi lelaki - Anak anda yang sebelumnya (jika perempuan) kelihatan seperti budak lelaki semasa bayinya.
Pengalaman : Ni pic Zahra semasa bayinya..cam laki ke pompan??


Bayi perempuan - Anda lebih moody drpd biasa
Pengalaman : Berdasarkan keluhan laki aku, memang aku moody masa preggy Zahra dulu Hihihi..Yang kali tak sure plk..

Bayi lelaki - lebih mudah diserang sakit kepala
Pengalaman : Time preggy Zahra dulu selalu je sakit kepala. Sekarang ni je kurang..

So agak-agak baby dalam rahim aku kali ni boboi ke gegirl ye???

2 comments:

Nana said...

lelaki kot... :)
abih skrg pun dah sebok bersukan kan...:)
pepun, semoga sehat & selamat semuanya yer...

Noor Suraya said...

baca entry ni tergerak ggak nak share gk pengalaman kt blog sy.hahaahhahaha.....
klu kak dila sy tak tau...kak dila rasa apa?
saya pulak,sy rasa baby girl walaupun ngndg kali ni lain pe'elnya.tapi sy ttp rasa girl...kak dila ada rasa2 dak baby apa kali ni?hehehe..
orang kata naluri ibu tu kuat..tp taktau la..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...