Monday, September 23, 2013

Bila Anak Takde Depan Mata Baru Nak Meroyan

Assalamualaikum.

Mommiesssss!!
Penat tak jaga anak??
Bohonglah kalau jawab...
TAKKKKK!!
Anak sihat ke tidak,
anak buas ke tidak,
baik ibu bekerja atau ibu fully housewife,
confirm penat.
Tapi NIKMAT tak jaga anak??
Aaaa...huurmm...erkk...???
Nikmat..memang nikmat.
Penat hilang bila tengok keletah anak.

Dulu masa bersalin sakitnya Ya Tuhan!
Kulit disiat mentah-mentah.
Pinggang macam dihempuk-hempuk.
Tapi bila nurse tunjuk seketoi nyawa...
taktaw mane hilangnya sakit-sakit sume. 


 Itulah yang aku rasa sekarang.
Balik keje sangat malas nak mandikan dia.
Tapi bila dah kecebom-kecebom kene air,
"Apasal la dari tadi tak mandikan dia??Gile heaven kot.."


 Sume tu ada unsur-unsur menyesal.
Lebih-lebih lagi bila dok kat opis.
Barulah terhegeh-hegeh wasap laki aku..
"I rindu manje..."
"Anak manje Bonda bakpe?"
"Send pic manje kat I"

Sebab tulah bila selain dari waktu aku di opis,
aku akan make sure anak aku berada dengan aku,
di sisi aku, depan mata aku.

Kadang-kadang nak makan pun tak senang.
Baru nak cedok kuah, dia dah merengek.
"Kalo aku picit kang...haaa..."
Tapi cepat-cepat aku sambar die dok atas riba...(makan tetap makan)

Aku nampak je ada mak-mak sedap berlingkar depan tv sambil jilat eskem.
Anak bergolek-gelantang, gedegung-gedegang kepala atas lantai,
nyamuk gigit berbirat-birat,panas berpeluh-peluh,
JANJI ANAK DEPAN MATA.
Boleh camtu??
Pastu bila dah berjauhan dgn anak,
barulah nak gila meroyan menangis rindukan anak.
Aiihhh..masa anak ko depan mata ko biarkan aje die.
Ko tak kesah pun telanjangkan anak selama sejam 
sampai digigit nyamuk 7,8 tempat.
Ko tak sedih pun anak melalak sampai meleleh air mata.
Ko tak bekejar pun bila anak jatuh bergolek.
Bila dah jauh, baru nak rindu-rinduan.
Ini yang laki aku kate...
"Ini sume poyo...B*Ri7 ehhh"
Haaaa..laki aku dah mencarut sbb menyampah
dgn perangai split personality mak-mak poyo tu.

So khas buat mummy yang spesis suke abaikan anak,
Suka biarkan anak tergolek sane-sini,
(**dengan alasan biar die bebas)
Suke biarkan anak melalak taknak pujuk,
(**dengan alasan nanti dia diam sendiri)
dan yang seangkatan dengannya,
hentikan drama queen!!
Buat mummy yang selalu menyesal bila berjauhan dgn anak,
pasni JANGAN ABAIKAN ANAK.
Bila anak depan mata,
menatanglah ibarat minyak yang penuh.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...