Tuesday, August 20, 2013

Judge A Book By Its Cover...Plzzz...

Assalamualaikum.

DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER.

Bese dengar kan quotes ni?
Kiah yang tak pandai speaking pun
tetibe jadi cam minah blonde ble
sebut quotes ni lelaju.
Sejauh mane keberkesanan ataupun
kebenaran peribahasa ni??
Mulut jahat, tapi hati baik... 
"Beliau tu mulut mmg jahat, tapi hati baik..." Aku penah dengar sorang Ustaz kate "Kalo hati die baik, yang keluar dari mulut die mestilah yg baik2 je. Yang keluar dari mulut tu kan dari hati?" Betul jgk kan?? Cane pulak kalo hati jahat tapi mulut baik...??? "Assalamualaikum makcik..saya datang  ni nak meragut tas tangan makcik. Kalo makcik dah ready pls lemme know ya. Ready makcik..tatu uwa igeee..." Jahat kan? Tapi mulut baik..so plz dun judge a book by its cover.

Luaran Rock, tapi dalaman warokkk...
Rambut panjang, janggut panjang, jalan terhegeh-hegeh dah macam 'ttuttt'gih.
Haa tu laki teman lettew...
"Banyak duit laki ko bawak pegi melancong, menang nombor ke?"
"Ke laki ko juai dadah??Hahahaha..."
Woww..kasar gurauan. Asal rambut panjang janggut serabai je pusher ye kak..
Akak tu mulut je jahat, tapi hati die baik, berterus-terang, jujur dan tak cakap belakang. Tulah aku dah suh laki aku potong rambut, die takmo. Nantilah aku usahakan cara halus pulak. Well people used to judge a book by its colour.
Rambut baginda  صلى الله عليه وسلم separas bahu, tubuh di antara kedua bahunya lebar, dan postur baginda  صلى الله عليه وسلم sederhana (tidak pendek dan tidak tinggi).” Hadith Riwayat | At Tirmidzi
 “Janganlah kamu meniru (menyerupai) orang-orang Majusi (penyembah berhala) kerana mereka itu memotong (mencukur) janggut mereka dan memanjangkan (memelihara) misai (kumis) mereka.” (Hadith Riwayat Muslim)
 Bertudung litup, tapi gedixx...
Bertudung litup manis je, tapi jalan berpegang tangan dengan boipren. Baju ketat nak arwah..Si Sally tu tak bertudung, tapi tiap-tiap bulan bersedekah, derma sana, derma sini. Tarawikh tak penah missed, very soft spoken. Cuma belum bertudung, seru belum sampai katenye..
Seruan bertudung tu sbnrnye dah lame datang, sejak zaman beribu-ribu tahun yang lalu. Aku taktaw hukum sunat muakad ke, harus ke..yang aku taw hukumnya wajib, buat dapat pahala, tak buat dapat dosa. Si Sally tu ingkar ARAHAN ALLAH hat tu jaaa..yang len dia buat baq angg..So JANGAN nak judge die tak bertudung tu cam hina sangat...*buwerkk..=P*

Barangan mewah, tapi utang keliling umah..
Tajuk Henpon : Samsung Note II
Beli pakai loan Beng Ra'yat..sebab itu saya musti pileyy. Line prepaid, without tenet.
*biar pakai prepaid xde tenet, asalkan enpon sanggeh!!
Tajuk Laptop : Mac by Apple
Pun pakai loan Beng Ra'yat..alang-alang buat loan itu hari, apply RM20k terus.
*usung laptop kesana kemari dgn muke belagak singa. Look at me n my EPAL!!
Gadjet lain : IPad
Ala loan Beng  Ra'yat banyak lagi belen...
*adik-adik tak bleh main game guna iPad hakak hoccay..hakak bli mahal ni..iPad hoccay..
Tajuk Kereta : Honda 'ttuutt' Limited Edition.
Nak beli brand new loan tak lepas, sekenhen pun jadi..asalkan Limited Edition.
*stop kat tapik lite sambil mencebik tengok MyVi Limited Edition kat sebelah. "Mine is HonTA maaahh.."
 Tajuk Henbeg : Jurulatih
Apa barang beli online tak ori. I beli kat butik@Pavillion. Bayar pakai credit card. Kaw hadde??
*hutang credit card 2 bulan lepas pun x bayar lagi..org bukan taw..
Kadang-kadang kita tengok apek pakai  singlet mengekek2 dlm Kedai Kopi Seng Hup tu macam tak mandi pagi je. Tunggu jap dalam 8 minit, dia kuar dari Kedai Kopi tersebut terus naik Mercedes Sport SLK yang dua pintu tu. Tak semestinya yang ketiak masam tu orang miskin hina, dan tak semestinya yang mewah meriah kiah atas bawah tu kaya raya. Lagi besar periuk, lagi tebal kerak.


futnut : sbnrnye...boleh ke tidak kita menilai dari segi luaran??

3 comments:

Noor Suraya said...

tak boleh nilai org dr luaq gak kak..
cam sy,nampak ja baik(hahahahhahaa..buwerkkk).tapi sy sgt panas baran,tak penyabaq n mulut kalau memaki tak boleh tahan.
tapi tak pnh buat cmni kat cni sbb takdak can.hhahahahahhahhahaha....

Kak Baby said...

salam..
hehehe hahaha
ahkak mmg xtahan bace kau ni selalu lawak + sarcastic gitu -yg mmg akak suke hehehehe
kebanyakan betulla ape hang royat tu tapi well hati manusia mmg xsama, hati lah yg byk membezakan kita2 ni. ahkak ni siap tudung labuh lg, tp dlm hati tu bile respon dgn kata2 org, perbuatan org bleh tahan berbakul sampah gakkk.. sgt "mean" kat dlm (maybe jenih cam Noor Suraya kat ats ni kut hehehehe). tp akhir2 ni try didik hati nak beralus sket, supaya hati yg beralus tu membawa kpd terjemahan yg baik jugak di luar. kalu skrg dh nampak cmm baik, nak lagi tingkatkan supaya org kata "aih dia ni apehal kuat sgt aura baik dia, aku duk sblah rase melelh air mata insaf!" -suke bace cerita awk **kakbaby** http://jommembebelbersama.blogspot.com/

Noor Suraya said...

hahahahahahahahhahah...
nak serap aura baik bukan sgt...aura jahat sgt sng nak serap kak baby.hehehehehhee...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...