Friday, August 23, 2013

Buat Apa Belajar Tinggi-tinggi, Tapi Bagi Orang Tak Belajar Tinggi Didik Anak-anak Kita?

Assalamualaikum.
Jemput baca.

saya sulah taw melalui pesssbuk!!
Dah pegi cek lemari masing-masing.
Jangan banyak cakap.

-more than 2 pairs of good shoes.
Aku tak banyak GOOD SHOES. Yang banyak slipar. Kasut paling good betul-betul kasut Croc yang aku beli dari sebelum kawen dan masih digunapakai sehingga dah beranak sorang ni. Kasut yang dipakai masa kenduri kawen aku dulu dan juga kasut TEKA hadiah hantaran kawen. More than 2 pairs la kan?? PASSED!!


-a closet full of a week's attire
Closet aku full dgn baju kurung je. Aku kan wanita Melayu...woohoo..dah nama keje gomen, g keje pakai baju kurung. Jimatlah baju utk g kenduri kawen, open house, kenduri arwah...Janji ada perkataan FULL. PASSED!!

-a branded handbag
Aku takde langsung henbeg JURULATIH, LV, atau seumpamanya. Tu bukan tahap aku. Tapi aku ada 3 henbeg TEKA. Bagi aku henbeg TEKA tu abes mahai la tu...
Bak kata Amyza Azanan dalam drama Donut arahan Jinggo (laki Shiela Rusly)..
"Kat Paris, henbeg JURULATIH tu cuma dipakai oleh cashier kat mall je" 
PASSED!!

-a few tudungs that cost hundred ringgit each
Aku belum ada lagi tudung yang rege sampai hundred ringgit. Siyes!! Tapi aku ada a few tudungs..heheheh...PASSED!!

-a full cosmetics set
Hurmm..aku bukan mekap punya orang. Kira PASSED la kan sbb m not dat kind of person..ada excuse..

-a smart phone, a tablet,Astro at home
Aku ada phone, n m smartly using it. Hahahaha..!! Aku ada tablet..and sure got Astro at home. Orang origin pun pakai Astro kat atas bukit nuuu haaa..PASSED!!

For my hubby..wear the pants in the house.
Weyy..laki aku hari2 pakai seluar apeee???
Bukan aje dalam umah, bahkan di luar umah.
Wahahaha..mesti Kiah blur kan??
Wear the pants in the house means
bertangggungjawab atau macam ketua darjah la.

2 comments:

Fiza Rahman said...

Ada terbaca kat FB smalam. Agak terasa juga. Bukan semua org beruntung jadi surirumah. Macam saya, klo boleh nak duduk rumah jaga anak2. Dpt tgk anak2 membesar dpn mata sendiri. Tak perlu susah2 hantar anak kat nursery. Kejap2 tak sihat. Kejap2 terpaksa amik EL sbb anak.

Mereka beruntung sbb dpt jadi SAHM. Keadaan x mengizinkan lagi utk org lain jadi SAHM. Tambahan lagi bila duduk kat bandar yg serba serbinya mahal. Kalau gaji suami besar x per. Ini cuma cukup2 makan. Memang rezeki ditangan allah. Tapi takkan nak kena kais pagi mkn pagi kais ptg mkn ptg.

Just my opinion.



Mrs. Amad said...

Sebab tulah sy teragak2 lg nk resign. Dah bese pegang duit. kdg2 sentap jgk ble hubby kate, surirumah adlh keje paling mulia utk sorg wanita.rezeki surirumah jauh lebih byk drpd wanita berkerjaya.sy rase sy ni kene kuatkn keyakinan pd Allah...ble tak yakin dgn rezeki Allah tu yg rase rezeki kurg ble tak keje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...