Friday, July 19, 2013

Puasa Dulu dan Sekarang.

Assalamualaikum,
Dah berlalu 10 Ramadhan pertama.
Semoga aku berjaya pose penuh tahun ni...
dengan sihat sejahteranya.
*ecehh..tetibe...

Aku masa kecik2 dulu beriman sket.
Masa darjah satu aku pose penuh.
Kaw daya ke puji diri-sendiri beriman?
Wahahahaah..
Aku start belajar pose masa tadika.
Kat sekolah aku pose.
Sampai je umah aku berbuka. 
Hari-hari pose separuh hari.
Jadilaahhh...
Aku rase kalo budak tadika pose
separuh hari tu kire bertaqwa la kot.

Masa sekolah menengah iman dah hilang.
Aku rajin ponteng pose.
Bila kuar dgn kengkawan,
bli air tin minum tepi kolam.
Sebabkan dosa bessarrr punye,
aku tertumpahkan air sarsi kat suar kawan aku.
Suar die yang putih tu bertukar warna.
Dan kawan aku terus bertukar
menjadi power rangers wanita.
Nama kawan aku Sarah.
Sejak tu kitorg insap.
Tak minum lagi air tin tepi kolam,
tapi minum air paip kat surau sekolah.
 
 Paling best bulan pose 
pastilah time beli baju raya.
Pheewww..fenat tp best.
Bukan kire bape hengget,
abah mampu ke tak,
nak jugak..
Tapi aku dulu bukanlah jenis budak
yang kalo tak dapat tu
nangis golek2 atas lantai mall tu.
Paling ekstrem pun kalo tak dapat,
aku mula berpuisi syahdu kat umah.
Konon2 mak abah tak sayang aku lagi.
Vengong!!

Mak aku pandai menjahit.
Macam2 pesen baju aku pakai.
Penah skali tu aku kire ada 7 pasang baju raya aku.
Kire banyaklah bagi family kitorg yg sederhana ni.
Maklumle mak jahit sendiri.
Sedondon je dgn Kak Yang aku.
Makcik2 puji cantik.
Time tu aku rimas.
Asal nak main je makcik2 panggil,
nak tengok design baju.
Dah tu aku kenelah catwalk jap depan dorg.
Pusing2, kembangkan skirt,
selak2 rambut sket..
Balik nanti makcik nak jahitkan utk anak.
Mak-mak dulu mostly pandai menjahit.
Mak-mak skrg nak jahit butang baju pun failed.
Aku salah sorang..tak malu mengaku..
 
Sayangnye mak n abah.
Sume tu kenangan.
Dah 20 tahun berlalu.
Skrg mak abah dah ada 8 cucu.
Dah jadi atok opah.
Aku pulak jadi mak-mak.
Dah tak banyak pikir nak bli baju sendiri.
Balik-balik beli baju anak.
Petu bli biskut raya, kerepek raya..
Eh hellow..dedulu mak dgn abah
bikin biskut raya sendiri taw.
Best gile..tp skrg aku tanak folo dorg...y??y??

Skrg baru taw makne RM..
Dulu taw NAKKKK aje..
Skrg baru pikir nak buat bajet.
Plan dulu apa yg perlu dan tak perlu dibeli.
Yang pasti baru taw
susah-payah mak abah memenuhi kehendak kami dulu.
Time Kasih Mak Abah!!
 
Walaupun anak sorang,
dah terasa besar tanggungjawab.
Kene beli sket-sket dlu.
Maklumlah duduk kat dunia kapitalis ni, 
kene membajet je kojenye.
Memula beli kasut dulu.
Okeh..kasut dah raya.
 Skrg ni baru lepas kasut raya anak.
InsyaAllah  murah rezeki beli baju pulak.
Pun kene beli sket-sket.
Selamatlah Kak Yang aku dah belikan
4 helai suar n sepasang baju bebet
utk anak dara aku.
Haaa..gitulah untungnye jadi 'adik-adik' ni..
Ada orang atasan nak sponsor.
Mak pulak dah sponsor satu dress utk anak aku.
Huisshh...kire dah raye la tu kan...
Alhamdulillah..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...