Tuesday, July 9, 2013

Adik Kapel Seminggu Untuk Ibu Masa Hadapan

Maka kecohla seluruh benua kes
BUDAK COUPLE SEMINGGU.

Aku takmo bagi link,
korang cari sendiri.

"Huk aloh..gelinye dagu aku"
"Balik ni aku nak buat bidio tajuk PAAN OH PAAN"
"Matured nye dak ni"



Tersebut merupakan respon aku pas tgk video kamikaze dak tu.
Dan akhirnya aku terpikir..
"OH ANAK PEREMPUANKU"
Aku ada anak dara wey..
Dan anak dara aku akan berada di zaman
yang jauh lebih advance dari dak kamikaze tu.

Hari2 aku kene pikirkan strategi nak besorkan 
anak-anak aku mengikut prosedur.
Dan hari-hari strategi aku kene up to date,
selari dgn kemajuan teknologi.
Keee???


"Bonda...nak pegi training netball"
"Okay jom..."
Aku pun capai tudung.
Mase tu awning tudung aku tak kelepet cam skrg.
Sbb mase tu teknologi awning tudung
lebih mantap dr tudung2 skrg.
Mcm ada buh zink ke ape tah kat awning tu..
Keras jahh..

Sampai je padang aku tak balik terus.
Aku dok tepi padang tunggu anak aku bernetball.
Sambil makan eskem.
Aku tak sure masa tu masih ada ke tidak 
generasi apek naik motor cabuk jual 
eskem kon paking tepi padang.
Maybe mase tu ada van tutti frutti.

"Truutt..trutt..."
Telepon...telepon berbunyikkk...
Teleponn..kami datang..
"Hello Bonda...nak ngaji dah ni"
Anak kedua aku call..
"Ok kaming"

Anak aku baru nak shoot bola
aku rentap die pulang.
"Sorry cikgu..masa dah time"

Sampai umah..
"Jom..g ngaji"
Anak kedua aku yg dah siap2 nak ngaji ternganga.
Ok aku lupe khidmat ngaji dgn oztaz/setazah
dah payah nak dapat time tu.
Budak time tu ngaji pakai
Quran digital.
Aku pemantau.

"Bonda...adik nk g tuisyen"
"Up up endeweyyy"
Sampai kelas tuisyen,
aku pun bukak kerusi lipat
lepak tepi dinding cermin kelas tuisyen.
Sambil on henpon, 
pantau xtvt lagi 2 orang anak kat umah
via CCTV.
Skrg ni CCTV pasang kat umah org kaye je,
tp time tu CCTV da mcm rice cooker.
Setiap umah wajib ada!!

Sampai macam tu imaginasi terlampau aku.
*owh ye aku bajet 3 anak je..menjelang umur expired.
Takkan sampai mcm tu kot??
Sangat terlampau seterlampau risaunye aku.
Kesimpulannya mmg kene back to basic.
Panduan tetap yang sama,
walau teknologi semaju mana.
Skrg pun Quran dah mula berhabuk.

Video tersebut telah berjaya membuka mata aku
sebagai sorang IBU BEYOND 2020.
Time kaseh adik!!

futnut: Tetibe tingat ayat hubby "Skrg ni Nabi saw tgh menangis tgk kite umat die"

2 comments:

Fiza Rahman said...

Alahaiiii...anak dara jaman skang.

Salam ramadhan & selamat berpuasa.

Noor Suraya said...

tu la..terpikiaq anak dara kita...
selamat berpuasa kak dila.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...