Wednesday, July 31, 2013

Makpak Bersuke-rie, Anak Berhingus Tunggu Depan Pintu Taska.

Assalamualaikum.

"Huurrmmm...rindunye kat anak aku"
"Anak aku demam. Semoga dia tak meragam di nursery"
"Pagi ni rasa sayu hati nak tinggalkan anak di taska"

Ni antara ayat pesbuk
kengkawan yang sll aku baca.
Masing2 berat hati nak tinggalkan anak-anak.
Nak buat cane...tuntutan kerja.
Mesti korang pun ada rasa camtu kan?

Kite takde pilihan.
Nak bawak anak ke opis mmg takleh.
Redho.
Tapi bile pegi tempat lain..
yang memang takde halangan utk kite bawak anak,
KENAPA KITE TINGGALKAN??
 
 
Contohnya nak ke shopping mall.
Takde sape nak halang kaw bawak anak,
kenapa kaw tak bawak??
Sanggup tinggalkan anak 
pada pengasuh, taska, atok nenek.
Petu kaw pulak bersuke ria dgn kengkawan.
Anak main sorang2 kat umah pengasuh,
kaw berjalan berpimpin tangan 
dgn suami tercinta kat pasar malam.
 
Lainla kalo anak berderet 3,4 orang.
Tapi kan..mak pak kite dulu
lagi ramai anak sampai 10 orang.
Kete takde, naik bas je kesana kemari.
Takde sorang pun anak yang ditinggalkan.
Kte ni anak baru sorang,
nak soping baju raya tinggalkan anak.
Aku tak paham 
cane org2 ni didik hati die
supaya tak rasa kesian langsung buat anak camtu. 
Sedeyhhh..
 
Aku pegi pasar yang sekangkang kera jauhnye
pun aku bawak anak aku.
Aku dukung die sambil pilih ikan.
Aku buat check up kat klinik,
sanggup laki aku bawak anak aku
merayaula dorang keliling klinik.
Aku doa semoga perasaan 
kami ni berterusan sampai ke
anak yang kesepuluh.


Kite ble dah besor panjang ni,
nak g mane2 mesti ada rasa
nak bawak makpak kite folo skali kan??
Korang ada rasa camtu tak??
Aku dulu masa g Bandung rasa nak bawak makpak,
tapi bajet tak mencukupi.
So aku belikan dorang tiket n accomodation ke Kuching.
Sebab ape??
Sebab mase kecik dulu,
makpak aku tak penah tinggalkan aku.
Kalo dorang nak ke pasar skalipun,
mesti bawak kami sume.
Aku taw makpak korang pun camtu.
Kalo anak tu 8 orang,
berhimpit2la sume dlm kete kan??
Sebab tu ble besor kte pulak nak bawak dorang.
Jadi jangan heran kalo anak-anak kaw dah besor nnt,
dorang tak ralat nak tinggalkan kaw.
Sebab perasaan tu kaw yang terapkan sejak dorg bayi.

Sekian...kesian...

Tuesday, July 30, 2013

PopLook : Delivery Sampai Dengan Jayanya!!

Assalamualaikum.

Actly aku ni bukanlah 
pensoping on9 tegar.
Tak sampai 5 kali pun beli on9.

Bukan tak berminat,
sangatlah berminat.
Tapi LAKI aku yang tak berminat.
Laki aku sorang lelaki yang sangat
FUSSY!!

Baru je smlm soping kat Bershka
Beliau try jeans 4 pasang.
Akhirnya telah membeli 2 pasang t-shirt sahaja.
Sembab lutut aku tunggu beliau.
Tapi aku dah bese..
Dan aku sayang keFUSSYian beliau.

Penah aku mintak permission die
nak bli dress on9 kat Dehotshop
Sudahnya laki aku sangggup meredah jem
ke butik tu kat Ampang.
So dat aku n die
boleh tengok dengan mate kepala sendiri.
Laki aku kalo dah memilih,
mmg tiptop!!
Kalah QC kilang.
Memang padan le dengan aku..
wanita yang MEN TARAMMM je.
Tengok muke selebet aku pun org dah taw.

Ni aku nak cerita pasal POPLOOK.
Semalam aku telah dengan sengajanya
suke-suki mengorder maxi dress dari poplook.

Tiffany Kimono Wrap Maxi
 Yang ni aku beli without permission laki aku.
Ok aku berdosa.
Kalo aku mintak permission,
aku taw laki aku mesti kate..
"Sukati u lah.."
Dan intonasinye adlh tidak bape nak redo.
Sebab dulu2 lagi die x galakkan aku beli on9.
Tapi kalo aku degey jgk..
memey tu le ayat die.
*Knowing my hubby*

Aku order semalam.
29 Julai 2013, jam 9.50 am.
Pagi ni aku mula sedar dan rase dosa bertandang.
Weyyhhh..kalo tak sampai
dress tersebuttt...???
Demmm...
Aku  mule riki2,google2..
Aku type..
'barang poplook bape hari sampai?'
'barang poplook lambat sampai'
'barang poplook cepat sampai'
'poplook penipu'

Tetiba..taddaaa..

Cepat kaw..
Betul2 24 jam.
Congrats PopLook.
Aku bajet lambat sampai
sbb mesti order Q panjang
menjelang raya ni kan.
Tapi hakikatnye...
haiihhh...memang cepatlah!!

Friday, July 26, 2013

Jualan Raya Metrojaya PICC..sedeyyhhh...

Assalamualaikum.

Saje nak gtaw,
td g Jualan Raya Metrojaya
di PICC.
Sgt mengecewakan.
Patutlah murah lahaiiii...
barang2 dah x zaman.
Henbeg Guess less smpai 60%,
tapi design kalah pesen Kak Kiah.
Baju budak pun murah ya amat,
tapi pesen x menepati citarasa.
Citarasa aku la..
Taktawla taste org len.

Tu blum masuk bab nak Q.
Weyhh panjanggg..
Panjang mcm jambatan kedua Penang.
Lutut Mak Jemah boleh bengkak
sbb berdiri lame sgt.
Tak tunggu lame...
Chiowww..
Pegi Alamanda lagi aman.

Dan akhirnye misi pencarian
baju kurung si anak dara berjaya.
Bukannye pelik sgt kaler tema
ktorg tahun ni.
Tapi susah plk nk mencari
kaler sedondon utk si kecik ni.
Lastly jumpa di kedai 
Pokcik Omarrrr...


Tuesday, July 23, 2013

Kita Shopping Baju Raya Anak, Tapi Orang Lain.....

Assalamualaikum.
Sejuknya hati tengok payslip pagi ni.
Alhamdulillah.

Last week balik kampung,
terus shopping baju raya si anak dara.
Baju kurung je tak dapat lagi.
Payah plk nak cari kaler sedondon.

Baju-baju yang telah rayeee...
Apsal xde kaler pink pun?
Kate anak dare..
Aku tgk baju anak aku selama ni
boleh kate sume pink.
Mentang2 pompuan ye..
So kali ni aku pilih kaler ala-ala pastel..

Bile da ada anak ni kan..
dah tawar ati nak bli baju sendiri.
Hubby kate die pakai baju melayu yg lame je.
Sbb jarang pakai.
Aku pulak pakai baju yg aku soping masa kat Bandung ritu.
Jadilah...
Ble hubby suh cari baju raya sendiri
Siyes aku xde hati lgsg..
Aku excited mencari baju anak.

Hamek..banyak ni baju anak..
Hamboi-hamboi eksen nya aku kan..??
Belagak ke tidakk??
Giler tak belagak siap upload resit pembelian!!
Bagi org len apadahal setakat RM5,6ratus kan??
Bagi aku pulak...
"Weeyhhh..maheinye..."
Tapi hakikatnye...


SUMENYE 50%...
Muahahaaha..jgnla nak eksen sgt.
Untuk gaji yg ala-ala takat lobang hidung
cam kami laki bini ni,
belum lagi mampu nak bli baju anak mahei2
sampai RM600.
Takyah nak belagak sangatla..
Puuiihh..
Aje giler??
Kalo boleh nk tunggu sampai 70% less..
Kalo dah baju raya sampai RM600..
alamatnye kami beraya kat Putrajaya je.
Tak sanggup la weyhh..

Dalam kite sonok2 mensoping baju raya anak-anak.
Ada yang bersedih kehilangan anak.
Kadang-kadang kte terlalu particular bab penjagaan anak,
tapi masih ada kekurangan.
Kalo boleh nak elakkan kecuaian.
Tapi kalo dah Allah swt takdirkan anak pergi sedemikian rupe,
jgnlah kite menyesal atau mudah menghukum.
Cakap memang mudah,
tapi tak semudah bahu memikul.
Perlu amek masa utk redho sepenuhnya.

 Yang lain-lain...
TOLONGLAH HENTIKAN PENYEBARAN GAMBAR 
AHLI SYURGA YANG MENINGGAL DUNIA
DALAM KERETA TU.
Aku rase korang yang sebarkan gambar tu 
sangat-sangat kejam dan 
tak berhati perut.
Iye gambar dan peristiwa tu untuk pengajaran kte sume.
Tp penah terpikir tak perasaan mak budak tu?
Put urself in her shoes.

Friday, July 19, 2013

Puasa Dulu dan Sekarang.

Assalamualaikum,
Dah berlalu 10 Ramadhan pertama.
Semoga aku berjaya pose penuh tahun ni...
dengan sihat sejahteranya.
*ecehh..tetibe...

Aku masa kecik2 dulu beriman sket.
Masa darjah satu aku pose penuh.
Kaw daya ke puji diri-sendiri beriman?
Wahahahaah..
Aku start belajar pose masa tadika.
Kat sekolah aku pose.
Sampai je umah aku berbuka. 
Hari-hari pose separuh hari.
Jadilaahhh...
Aku rase kalo budak tadika pose
separuh hari tu kire bertaqwa la kot.

Masa sekolah menengah iman dah hilang.
Aku rajin ponteng pose.
Bila kuar dgn kengkawan,
bli air tin minum tepi kolam.
Sebabkan dosa bessarrr punye,
aku tertumpahkan air sarsi kat suar kawan aku.
Suar die yang putih tu bertukar warna.
Dan kawan aku terus bertukar
menjadi power rangers wanita.
Nama kawan aku Sarah.
Sejak tu kitorg insap.
Tak minum lagi air tin tepi kolam,
tapi minum air paip kat surau sekolah.
 
 Paling best bulan pose 
pastilah time beli baju raya.
Pheewww..fenat tp best.
Bukan kire bape hengget,
abah mampu ke tak,
nak jugak..
Tapi aku dulu bukanlah jenis budak
yang kalo tak dapat tu
nangis golek2 atas lantai mall tu.
Paling ekstrem pun kalo tak dapat,
aku mula berpuisi syahdu kat umah.
Konon2 mak abah tak sayang aku lagi.
Vengong!!

Mak aku pandai menjahit.
Macam2 pesen baju aku pakai.
Penah skali tu aku kire ada 7 pasang baju raya aku.
Kire banyaklah bagi family kitorg yg sederhana ni.
Maklumle mak jahit sendiri.
Sedondon je dgn Kak Yang aku.
Makcik2 puji cantik.
Time tu aku rimas.
Asal nak main je makcik2 panggil,
nak tengok design baju.
Dah tu aku kenelah catwalk jap depan dorg.
Pusing2, kembangkan skirt,
selak2 rambut sket..
Balik nanti makcik nak jahitkan utk anak.
Mak-mak dulu mostly pandai menjahit.
Mak-mak skrg nak jahit butang baju pun failed.
Aku salah sorang..tak malu mengaku..
 
Sayangnye mak n abah.
Sume tu kenangan.
Dah 20 tahun berlalu.
Skrg mak abah dah ada 8 cucu.
Dah jadi atok opah.
Aku pulak jadi mak-mak.
Dah tak banyak pikir nak bli baju sendiri.
Balik-balik beli baju anak.
Petu bli biskut raya, kerepek raya..
Eh hellow..dedulu mak dgn abah
bikin biskut raya sendiri taw.
Best gile..tp skrg aku tanak folo dorg...y??y??

Skrg baru taw makne RM..
Dulu taw NAKKKK aje..
Skrg baru pikir nak buat bajet.
Plan dulu apa yg perlu dan tak perlu dibeli.
Yang pasti baru taw
susah-payah mak abah memenuhi kehendak kami dulu.
Time Kasih Mak Abah!!
 
Walaupun anak sorang,
dah terasa besar tanggungjawab.
Kene beli sket-sket dlu.
Maklumlah duduk kat dunia kapitalis ni, 
kene membajet je kojenye.
Memula beli kasut dulu.
Okeh..kasut dah raya.
 Skrg ni baru lepas kasut raya anak.
InsyaAllah  murah rezeki beli baju pulak.
Pun kene beli sket-sket.
Selamatlah Kak Yang aku dah belikan
4 helai suar n sepasang baju bebet
utk anak dara aku.
Haaa..gitulah untungnye jadi 'adik-adik' ni..
Ada orang atasan nak sponsor.
Mak pulak dah sponsor satu dress utk anak aku.
Huisshh...kire dah raye la tu kan...
Alhamdulillah..

Tuesday, July 16, 2013

Nama Anak : Glemer Ke Tidak???

Assalamualaikum.
Harini aku nak cite pasal NAMA.

"Si fulanah dah bersalin"
"Owh yeke..Apa nama anaknya?"
"Puteri bla..bla..bla..."
Dari dulu aku sangka nama Puteri
hanya khas untuk yg berdarah keturunan.
Keturunan Syed ke, Meor ke..
Tapi skrg sume org bleh jadi Puteri.
Apa ada pada pangkat??

Pegi kedai runcit papan yang usang,
dalam sebuah kampung ceruk bemban.
Ada sekumpulan kanak-kanak.
Comot, kaki berlumpur, tangan pegang seplastik berudu.
Ni tak lain main parit kutip berudu ni.
"Ryan..pegang jap berudu aku ni.."
Wow..nama Ryan uollss...
Dulu aku pikir anak doktor je nama
glemer cenggitu.
Now everyone can be glemeresss...

"Ahai kiutnye..apa namenye?"
"Cinta Izara Aisyah"
Aku ternganga...
"Dats y kiut..cam Izara Aisyah"
Hoccay...Izara Aisyah yang pelakon tu.
Memang cute..
Tapi aku agak kaw nak cakap...
Mudah-mudahan mengikut sifat isteri Nabi SAW,
Saidatina Aisyah r.a.

"Qaseh Nurizati Rabiatul Adawiyah"
"Mak aii panjangnye nama..nak panggil ape?"
 "Ati"
Nama punyalah panjang,
panggilnye 'ciput' je.
Bukan marah buh nama panjang2,
tapi hogak-hogakla.
Dahlah 4 patah perkataan,
satu perkataan makan 4 suku kata lak tu.
Dah sedap sangat nama Rabiatul Adawiyah tu.
Takyah sambung nama lain, siyes macam x masyuk.
Buh Rabiatul Adawiyah pun dah cukup
menggambarkan ketabahan hatinya.
Setabah ahli sufi tersebut.

Puteri Awani Nurdania.
Sempena mak yang suke tonton Awan Dania.
Muhammad Aaron Azizi.
Sempena abah yang adore sgt Aaron Aziz.

Sukati mereka la..
anak mereka, mereka yang besarkan.
Agak-agak berbelit lidah ko nak sebut,
tak payah sebut.
Kalo anak jantan ko yg nak kawen dgn anak die nnt,
suh pektis sebut nama beliau 7 hari 7 malam.
Takdelah berpeluh time akad kelak.


futnut : Cuma aku cadangkan drpd ko ikut nama retis,
apa salahnya ikut nama-nama pejuang Islam ke.

Thursday, July 11, 2013

Anak...Suatu Hari Nanti..


Nipple Luka : Medela Purelan 100

Assalamualaikum.
Alhamdulillah harini da kames.
Weekend da dekat.
Hujan dari tengah malam.
Banyaknye rahmat Ramadhan.
Ruginye x bangun malam td.

Malam td ada kawan sms.
Katenye nipple die luka.
Tak boleh nak susukan baby.

Aku pun penah alami pengalaman tu.
Masa tu 3 hari lepas bersalin.
Nipple dua-dua belah skali luka.
Baby pulak mase tu tgh demam kuning.
SATU-SATUNYA UBAT DEMAM KUNING ADALAH SUSU IBU.
Aku stress..kuning anak makin naik.
Cane aku nak susukan die dengan nipple luka??
Dah beli pump,
tp masa tu sgt tak terer mengepam lagi.

Punca utama nipple luka...
Cara hisapan yang salah.
(Beselah ibu baru nak belajar menyusukan)
Aku dulu pun salah teknik.
Sejak dari tu sampai skrg
aku akan ampu breast ble susukan anak.

Macam-macam cara nak hilangkan luka.
Antaranya..
Sapu susu ibu keliling nipple yang luka.
Cara ni maybe berkesan.
Tapi amek masa yang lama.
Aku dah cuba.
Jenuh nak tunggu baik.
End up laki aku pegi Modernmum.
Dorang suggest Medela Purelan 100.

Harga Besar : RM49           Harga Kecil : RM29

 
Aku suggest bli yang kecik dah cukup.
Sebab aku bli yg besar sampai laaa ni ade banyak lagi.

Cara guna...
Sapu susu ibu keliling nipple terlebih dahulu.
Kemudian baru sapu cream Purelan ni.

Cream ni selamat untuk baby.
Means bile kte nak susukan babby,
tak perlu cuci nipple yang dah disapu cream.

Percaya atau tidak..
lepas dua hari aku guna cream ni,
aku terus boleh susukan anak sampai sekarang.
Alhamdulillah.
Lama jugak aku simpan cream ni.
Aku guna balik ble anak aku dah mula nak tumbuh gigi.
Die asah gusi sambil menyusu.
Mujur ade cream ni.
Asahlah nakkkk....


Tuesday, July 9, 2013

Adik Kapel Seminggu Untuk Ibu Masa Hadapan

Maka kecohla seluruh benua kes
BUDAK COUPLE SEMINGGU.

Aku takmo bagi link,
korang cari sendiri.

"Huk aloh..gelinye dagu aku"
"Balik ni aku nak buat bidio tajuk PAAN OH PAAN"
"Matured nye dak ni"



Tersebut merupakan respon aku pas tgk video kamikaze dak tu.
Dan akhirnya aku terpikir..
"OH ANAK PEREMPUANKU"
Aku ada anak dara wey..
Dan anak dara aku akan berada di zaman
yang jauh lebih advance dari dak kamikaze tu.

Hari2 aku kene pikirkan strategi nak besorkan 
anak-anak aku mengikut prosedur.
Dan hari-hari strategi aku kene up to date,
selari dgn kemajuan teknologi.
Keee???


"Bonda...nak pegi training netball"
"Okay jom..."
Aku pun capai tudung.
Mase tu awning tudung aku tak kelepet cam skrg.
Sbb mase tu teknologi awning tudung
lebih mantap dr tudung2 skrg.
Mcm ada buh zink ke ape tah kat awning tu..
Keras jahh..

Sampai je padang aku tak balik terus.
Aku dok tepi padang tunggu anak aku bernetball.
Sambil makan eskem.
Aku tak sure masa tu masih ada ke tidak 
generasi apek naik motor cabuk jual 
eskem kon paking tepi padang.
Maybe mase tu ada van tutti frutti.

"Truutt..trutt..."
Telepon...telepon berbunyikkk...
Teleponn..kami datang..
"Hello Bonda...nak ngaji dah ni"
Anak kedua aku call..
"Ok kaming"

Anak aku baru nak shoot bola
aku rentap die pulang.
"Sorry cikgu..masa dah time"

Sampai umah..
"Jom..g ngaji"
Anak kedua aku yg dah siap2 nak ngaji ternganga.
Ok aku lupe khidmat ngaji dgn oztaz/setazah
dah payah nak dapat time tu.
Budak time tu ngaji pakai
Quran digital.
Aku pemantau.

"Bonda...adik nk g tuisyen"
"Up up endeweyyy"
Sampai kelas tuisyen,
aku pun bukak kerusi lipat
lepak tepi dinding cermin kelas tuisyen.
Sambil on henpon, 
pantau xtvt lagi 2 orang anak kat umah
via CCTV.
Skrg ni CCTV pasang kat umah org kaye je,
tp time tu CCTV da mcm rice cooker.
Setiap umah wajib ada!!

Sampai macam tu imaginasi terlampau aku.
*owh ye aku bajet 3 anak je..menjelang umur expired.
Takkan sampai mcm tu kot??
Sangat terlampau seterlampau risaunye aku.
Kesimpulannya mmg kene back to basic.
Panduan tetap yang sama,
walau teknologi semaju mana.
Skrg pun Quran dah mula berhabuk.

Video tersebut telah berjaya membuka mata aku
sebagai sorang IBU BEYOND 2020.
Time kaseh adik!!

futnut: Tetibe tingat ayat hubby "Skrg ni Nabi saw tgh menangis tgk kite umat die"

Kisah Sedih Brader Cyberjaya

Assalamualaikum.
Pagi ni bekpas dgn laki.
(*bukan laki la..suami...
ahh poyo!!aku org kampung..org kampung aku mmg sebut suami tu laki.)

Masa bekpas laki aku cte satu kesah.
Aku kire sedih gak la..
Ceni citenye..
 
"Semalam i minum dgn sorang brader ni. I sll bertembung dgn die kat surau. Brader ni bagus, kuat solat kot. Dahi die itam. Selalu senyum2 gitu je, smlm makan dgn die. Brader ni keje kat Prima. Prima ni company yg owned almost sume building kat Cyberjaya. OCBC pun sewa building Prima kat Cyber tu. Brader ni cte mase mule2 Cyber bukak die da keje ctu. Mase tu die baru start keje. Gaji kecik. Pegi keje naik motor Honda Cup, berulang Shah Alam-Cyberjaya. Sejam setengah perjalanan. Duit takde..ari2 lunch roti cream 50sen, makan tepi kolam ikan. Ari2 sorok roti dlm raga motor sbb takot boss nampak. One day die tgk ikan pun mcm nak makan jgk. Esoknye die bli dua roti cream. Satu utk ikan, satu utk diri sndiri. Satu ari boss ajak die lunch sesama. Die jawab "Takpela boss, sy tapaw rini, bini dah masak" Die tolak sbb malu, takot boss taw die xde duit nk lunch.Sampai 7 bulan die keje, tak confirm2 lagi. Gaji tak naik, saving xde. Bini nak beranak bulan depan. Barang baby satu pun haram x terbeli. Tak semena-mena, boss panggil. "Eh u x confirm lg kan? Sepatutnya 3 bulan keje dah confirm. I sudah buat surat, u jumpa bla..bla..bla. I naikkan gaji u RM300 boleh?" Brader ni x byk cte. Die pk RM300 ckup banyak, blehla buat blanje die lunch. Die ok kan aje. Tak habis kat ctu "I bagi skali backdated 7 bulan ok" Brader tu menangis terus. "JANJI ALLAH ITU PASTI" itu ayat brader tu. Rezeki anak tu pasti ada. Allah swt da tetapkan rezeki masing2. Masa tu brader tu terus call bini suh siap2 bli barang baby."

Camtulah lebih kurang cite brader tu kat laki aku.
Laki aku kate brader tu skrg da senang.
Dah naik kete berjenama.
Alhamdulillah.

futnut: Jom bagi ikan makan roti.

Monday, July 1, 2013

Bila Sumejeli Rasa Geligeli

Assalamualaikum.
Lame bebenor rasenye tak hapdet.
Sebab..
1. Malas.
2. Malas.

Bukan xde cite tapi sbb..
1. Malas
2. Repeat reason #1.

Lately kesihatan sedikit merudum.
Kepada kiah-kiah yg kate aku kuat sakit..
Kaw doakan semoga Allah SWT kurniakan 
kesihatan yang baik ke atas KAW sekeluarga.

*Aku ni dok sebut2 Si Kiah..kang Si Dang terasa pulak. Pdhal aku sebut nama Kiah.Aku yg terasa ke..kaw yg terasa??Eh terasa pelik pulak..

Anak sihat?
Baru2 ni anak aku demam.
Demam nak bercakap la, nak nak tumbuh gigi la..
Aku paling ter 'IFEK' dgn ayat..
"DEMAM NAK BER'ADIK' KOT"

DemaM pun kene jaga 'adik'
Aku taktaw tang mane silapnye?
Tapi aku teka demam berjangkit dgn sepupu-sepapat.
"Dah nak demam nak wat  cane?"
Ayat redo mak-mak..
Aku redo je..tapi haruslah aku cari mane yg tak kena.
Bukan nk blame sesape atau ape-ape....
tapi untuk aku belajar dr kesilapan.
Supaya kemudaratan tak berulang.

Mak-mak bagi anak makan benda yang idak-idak.
Tak dibagi.."KESIANNN..."
Tapi bile dah dibagi, JATUH sakit..."LAGI KESIANNN...khennn?"

Smlm anak aku merengek nak makan sumijeli.
Pegi kenduri kawen dorg bagi gudisbeg sepeket sumijeli..
Nalla punyeee..
Aku mmg kesian..kang diajor,nak lagi...
Puas aku explain..
Budak setahun mane nk paham..
Aku bukak, aku sumbat sket dlm mulut die..
"Yewww..how bad its taste"
Wahhh...spiking la konon..
Aku buat muke ngeri, geli dan hampeh.
Dan-dan tu anak aku luahkan sumijeli tersebut.
Sumijeli yg sedap mungkin jd tak sedap dgn muke geligeli aku.

Taddaaa...mak-mak..kte yg corak pemakanan anak kite.
Jgn salahkan anak-anak.
Kecik-kecik ko dah sumbat twisties, ko bagi makan ayam kepci,
ko hidangkan beger mekdi, ko taburkan gegula..
Sebab...
"Kesiannn...."
Mmg la sedap harini, tapi tidak di mase depan.
Biar kesian sbb tak dapat makan benda idak-idak...
drpd kesian sbb sakit makan benda idak-idak.

Ingat tu,
kaw yang mencorak pemakanan anak kaw.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...