Thursday, June 20, 2013

Perangai Yang Tak Payah Diajor Dari Baby

Assalamualaikum.
 
Baby ni ada satu perangai yang kita
TAK PAYAH AJAR, TAPI DORANG LEBIH TERER DARI KITE.
 Ce teka apakah itu??

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

MENIRU

Kannn??
Kite tak ajar pun die meniru / mengikut.
Tapi kalo die dah mengikut,
die lagi terer dari kite.
Over the TOP!!

Sebab tulah parents kene helok sket pangai.
Jangan bergaduh bertengkar mencarut memaki hamun depan anak.

Ni hasilnya bile sll tgk makpak bergayut kat tepon..

Ni plk gaya2 Bonda susukan die sambil mendongak2 tengok Masterchef.

Thursday, June 6, 2013

Iri Hati : Bila Terlalu Mendongak Ke Langit

Asslamualaikum.
Sepanjang beberapa hari tak hapdet,
banyaknye berita baik
dari orang sekeliling.

Roosman immediate bos aku
menyambut kelahiran putera comel.
Setelah sekian lame menanti...
Muhammad Rizqin Khalish.
Kak Zue ZR Enterprise yang order keknya meriah-kiah.
Sampai boleh seselambenye mensantekkan kereta 
sehingga ribuan ringgit.
Alhamdulillah kete die da siap.

Kak Yong sekeluarga yang akhirnya
dah berlepas melakukan umrah.
Setelah sekian pospon..

Syoknye anak Bonda ni kecik-kecik dah g umrah.
Pastu dapat msg dari sahabat lame.
"Dila aku dah dapat lesen kete"
Hihihihi..akhirnya Si Peah da berjaya berlesen.
Katenye laki die dah beli kete
BESSOORR punye..
Tu yang die jadi semangat nak berlesen.
(Walaupun 4 kali amek L asek failed je)
 
Dan semalam tgk pesbuk..
Suraya opismate dah preggy lagi.
Wahhhh...like..like...
Semoga aku juga dapat mengikut jejak langkah beliau.
Wahahahahaha..

Tengok kawan-kawan beranak-pinak,
bisnes maju dan meriah-kiah,
yang bercuti ke obesi,
yang beli kete besor,
demi Allah aku rasa seronok,
demi Allah aku takde langsung rasa 
IRI HATI atau DENGKI.

Dan aku sangat heran,
kenapa ada sesetengah 'kiah'
yang mudah rasa dengki dengan kelebihan kawan2.
kenapa senangnye perasaan tu timbul...??
Kenapa?Why?Tim kai?


Careful..ble kte ada rase terdetik hati tengok 
kemeriahan orang lain,
bermakna hati kita telah diracuni virus
IRI HATI.


Cane nak taw kte dah terjebak dgn penyakit ni??


Sepatutnya kte kene ada rasa gembira
di atas kegembiraan orang lain.
Rasa sedih di atas kesedihan orang lain.
 
Bagi aku, orang yang pendengki
selalunya takut dengan  bayang-bayang sendiri.
Die cuba menjauhkan diri dari orang yang die dengki,
dan mula memburuk2kan orang yang die dengki.
Tapi dalam senyap,
die berusaha menjatuhkan orang yang die dengki,
dan cuba utk menjadi seperti
atau lebih baik dari orang yang die dengki.


Cermin diri kenapa perlu ada sifat IRI HATI?
Adakah sebab kite rasa kite
LEBIH BAGUS DARI SI DIA?
LEBIH PANDAI DARI SI DIA?
LEBIH CANTIK DARI  SI DIA?
Kadang2 perasaan tu timbul bila kite
terlalu mendongak ke langit,
tetibe nampak orang lain lebih dulu terbang ke awan.
 


Tak susah nak buang sifat iri hati.
Bersihkan jiwa, dan jangan selalu fikir
DIRI SENTIASA DI ATAS,
sebab ada ramai lagi 
ORANG YANG BERADA JAUH LEBIH TINGGI.




Menanti Yang Terbaik.

Assalamualaikum,
Salam Khamis.

Harini dan semalam hubby off day.
Alhamdulillah bleh jaga anak.
Ble hubby yang jaga anak,
mesti die 3G n wassap pic anak...
every single hour.
Owhh rindunya..
Hati membuak-buak tak sabar nak balik..
 
Naluri seorang ibu.
Hanya ibu yang tahu.

Semalam balik lambat sbb kene jadi 
'MAK GUARD'
Aku taktaw apa rasionalnya?
Aku taktaw kalo aku dah ter'apply'
position GUARD kat Jabatan Perangkaan ni..
Aku taktaw apa keje GUARD sebenar
sampai kami kene bergilir setiap hari
mengGUARD opis ni.
Balik lambat sbb jaga opis tapi takleh claim. 
Sape tak tutup suis..
SILA CATAT NAMANYA.
Ini sangat tidak dewasa.
 
 Bila balik umah,
hubby tanya..
"Bila u bleh pencen?"
Soalan yang dari dulu
aku tak penah ada jawapan.

"Kalo u pencen, yg penting dapat kad pesara"
Hubby prefer aku pencen dari resign.
Benti keje tapi masih dapat benefit gomen.
Tapi katenye itu hanya pilihan,
bukan kemestian.
 
"Kalo one day mak dapat g Mekah, 
takde sape nak jaga anak,
u resign je. Senang cite"
Jalan cerita sebenarnya tak semudah 
cerita yang dijalankan. 

Kita tak penah berhenti merancang,
tapi perancangan Dia lebih terancang.

"Kalo u pregnant lagi,
bolehlah u resign"
Aku senyum je...
Aku taw yang hubby taw bahawasanya..
Impian kami dibayangi
empat batu besar dihadapan.
Pendapat orang tua susah nak patahkan...

Semoga satu hari Allah SWT
akan tunjukkan perancanganNya yang terbaik utk kami.
Demi memenuhi tanggungjawab dunia akhirat.
Amin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...