Monday, May 27, 2013

KeBIADABan Manusia Yang Menggunakan Lorong Kecemasan.

Assalamualaikum.

We had a very long weekend.
Putrajaya- Baling - Ipoh - Pantai Remis - Putrajaya.
Jem keras.

Aku ada banyak sangat persepsi NEGATIF
pada pengguna lebuhraya yang 
menggunakan laluan kecemasan.

Laluan kecemasan jelasnya hanya untuk
KECEMASAN.
Nak cepat sampai umah, 
malas nak tekan break,
bosan hadap jem,
tak termasuk dalam term kecemasan.

Bagi aku, manusia yang menggunakan laluan kecemasan
TANPA sebab kecemasan 
adalah BIADAB.

1. Ibarat macam..aku tengah beratur nak beli makanan, kaw dengan
muka belagak badak potong barisan. Gelojoh ke tidak?
*mesti kat sekolah dulu kaw degil ske potong barisan kan?
 
2. Dengan alasan tak larat nak hadap jem, kaw potong kete lain
yg sedang beratur.  Pdhl dalam kete tu ada org tua yg jauh 
LEBIH TAK LARAT dr kaw.  Biadab ke tidak?
*mesti kaw tak reti respek mertua kaw kan?

2. Kaw gunakan laluan yg digunakan oleh pengguna motosikal.
Dah terang2 jalan yang luas sedia utk kete kaw,tp kaw masih
nk amek jalan motor yang sempit. Selfish ke tidak?
*mesti kaw suke amek kesempatan/buli org kan?

3. Bila berlaku eksiden, ambulans kene hon kaw suh ketepi.
Sebabkan kebiadaban kaw,
org nak selamatkan org jadi lambat. Kuang ajar ke tidak?
*mesti kaw pedulik hapa org pengsan kt tgh jalan..kan?

4. Walaupun undang-undang dah kate laluan kecemasan utk kecemasan,
kaw main taram je redah laluan tu dengan bangganya. Bangang ke tidak?
*mesti umah kaw tunggang-langgang tak sistematik kan?

Orang lain pun nak cepat sampai, 
tapi boleh je beratur.
Aku wonder canelah life dorang?
Mesti orang2 ni jenis yang
gelojoh..sbb tu die men taram je,
 panas-baran..sbb takleh sabar hadap jem,
selfish..sbb amek jalan org lain,
 suke amek kesempatan, muka taktaw malu,
tak pikir panjang, tak pikir orang lain,
dan yang paling jelas
BIADAB.




futnut : bayangkan satu hari aku 'tertumpang' orang yang jenis BIADAB ni,
hoii malunye dok dalam kete tersebut!!

3 comments:

Fiza Rahman said...

Paling benci dengan orang biadab macam ni. Buka kat laluan kecemasan jer, kat traffic light, kat simpang pon org memotong juga. Kalau dapat kat saya memang saya hon jer. Lantak kau lah. Aku penat beratur panjang, ko main cilok plak kan.

Ann Ishak said...

saya memang menyampah orang yang suka2 guna lorong kecemasan untuk tujuan nak laju mengelak jammed ni + lagi sakit bila tiba2 je motong masuk line depan kereta, masa tu memang rasa nak lentung je belakang kereta tu

Anonymous said...

Suami kalau dalam jem, orang ikut jalan kecemasan..Mesti dia cakap, "Haaa..Orang Giler..Orang Giler" setiap kali kereta orang BIADAP tu lali..huhu..Betol, orang lain pun nak cepat jugak balik rumah..hmmm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...