Thursday, May 9, 2013

Amalan Membaca Kepada Anak : Memulakan dan Mengekalkan

Assalamualaikum,
Salam Khamis.

Ada benda yang sukar utk kita mulakan,
tapi mudah untuk kita kekalkan.

Ada benda yang mudah utk kita mulakan,
tapi sukar untuk kita kekalkan.

Nak mulakan amalan membaca
pada Zahra mudah.
Aku mula belikan dan bacakan
buku utk Zahra dari umur die 6 bulan.
Cara-caranya penah aku post kat ENTRY ni.

Aku taktaw apa yang bz sgt smlm.
Sampai aku lupa bacakan book tuk Zahra.
Selalu kalo aku bz pun,
aku akan lambakkan books depan die.
Die akan 'baca' sendiri.
Tapi semalam aku ter'missed' buat sume tu.
Pagi ni aku terpikir,
Zahra baru setahun.
Takutnya kalo aku akan terlepas lagi amalan ni
utk tahun-tahun mendatang.
 







Material membaca perlu kreatif dan kelainan.

Letakkan buku walau dalam playpen.

Antara cara utk aku pupuk minat membaca. Bawak die membaca di MPH bila kami ke shopping mall.

Semoga Allah swt permudahkan jalan
utk aku meneruskan 
dan mengekalkan amalan ni.
Amin..

1 comment:

Nana said...

insyaAllah..mudahan menjadi amalan mayra sampai bila2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...