Tuesday, May 28, 2013

Kak Blender : Topu Tolo Adik Manishh

Assalamualaikum.
Salam Selasa.

Kak Blender kembali.
Arini Kak Blender rase cam kene cekik.
Dari pagi tak menahan,
sebab Kak Blender pakai selendang
belit tengkuk sampai 6 kali setengah.
 
Comel macam Kak Ton.
Sebabkan tercekik,
so resepi Kak Ton Blender rini pun cekik sket.

Tohu Tolo Adik Manishh

Mula-mula potong topu tolo tu...
Pastu...

GOREENNNNKKKK...
Amek periuk, masukkan butter cenggini..

pastu buh Sos Tiram..
 Sos tiram jangan banyak..
Agak2 je sbb butter masin..

Akhirnya kicap manis...
Taadddaaa...

TOPU TOLO ADIK MANISSHH
Tercekik ke tidak??
Kalo tak tercekik..
jangan panggil Kak Blender
Ibu Berkerjaya.

Selamat Mencuba!!

Monday, May 27, 2013

KeBIADABan Manusia Yang Menggunakan Lorong Kecemasan.

Assalamualaikum.

We had a very long weekend.
Putrajaya- Baling - Ipoh - Pantai Remis - Putrajaya.
Jem keras.

Aku ada banyak sangat persepsi NEGATIF
pada pengguna lebuhraya yang 
menggunakan laluan kecemasan.

Laluan kecemasan jelasnya hanya untuk
KECEMASAN.
Nak cepat sampai umah, 
malas nak tekan break,
bosan hadap jem,
tak termasuk dalam term kecemasan.

Bagi aku, manusia yang menggunakan laluan kecemasan
TANPA sebab kecemasan 
adalah BIADAB.

1. Ibarat macam..aku tengah beratur nak beli makanan, kaw dengan
muka belagak badak potong barisan. Gelojoh ke tidak?
*mesti kat sekolah dulu kaw degil ske potong barisan kan?
 
2. Dengan alasan tak larat nak hadap jem, kaw potong kete lain
yg sedang beratur.  Pdhl dalam kete tu ada org tua yg jauh 
LEBIH TAK LARAT dr kaw.  Biadab ke tidak?
*mesti kaw tak reti respek mertua kaw kan?

2. Kaw gunakan laluan yg digunakan oleh pengguna motosikal.
Dah terang2 jalan yang luas sedia utk kete kaw,tp kaw masih
nk amek jalan motor yang sempit. Selfish ke tidak?
*mesti kaw suke amek kesempatan/buli org kan?

3. Bila berlaku eksiden, ambulans kene hon kaw suh ketepi.
Sebabkan kebiadaban kaw,
org nak selamatkan org jadi lambat. Kuang ajar ke tidak?
*mesti kaw pedulik hapa org pengsan kt tgh jalan..kan?

4. Walaupun undang-undang dah kate laluan kecemasan utk kecemasan,
kaw main taram je redah laluan tu dengan bangganya. Bangang ke tidak?
*mesti umah kaw tunggang-langgang tak sistematik kan?

Orang lain pun nak cepat sampai, 
tapi boleh je beratur.
Aku wonder canelah life dorang?
Mesti orang2 ni jenis yang
gelojoh..sbb tu die men taram je,
 panas-baran..sbb takleh sabar hadap jem,
selfish..sbb amek jalan org lain,
 suke amek kesempatan, muka taktaw malu,
tak pikir panjang, tak pikir orang lain,
dan yang paling jelas
BIADAB.




futnut : bayangkan satu hari aku 'tertumpang' orang yang jenis BIADAB ni,
hoii malunye dok dalam kete tersebut!!

Wednesday, May 22, 2013

Kak Blender : Masak Lemak Ayam

Assalamualaikum.

Semalam balik lewat.
Sampai umah kul 6.30.
Terus susukan si Zahra sampai kul 7.

Ape nak masak?
Teringat kisah Kak Blender kat opis.
"Masak lemak campak2 dalam blender.
Kalo tak sedap jgn panggil Kak Blender..Ibu Berkerjaya."
Statement Kak Blender puaka sgt.
Hapelagi..
Jom kite try resepi Kak Blender.
Harus diingat..bak kate Kak Zue..
masakan Kak Blender ada 2,3 step je

Masak Lemak Ayam

Mula-mula..
Goreng Ayam (xyah taruk kunyit,taruk garam je sket)
separuh masak je taw..

Sementara ayam tgh menggoreng..

Masukkan bahan-bahan ni dlm blender.
bawang sederhana besor 2 biji
belacan secubit
garam sesudu kecik
santan setengah kotak
kunyit sesuke kuning kaw
Cili kering segenggam
ikin bilis segenggam

Berdasarkan gambar, aku guna cili merah je sbb aku  malas tak jumpa cili kering.
Sbnrnye sbb Cik Zahra dah mula mengganas dlm baku baju, jadi masaknye kene men taram je.
Dah tu ko blend je.
Kire sampai 15 saat,
ko campak sume dlm periuk.
Ko titik sebatang serai masuk skali dlm periuk.



Sementara kuah mendidih,

..ayam pun dah separuh masak..
Masukkan ayam dlm periuk.
Pastu hidan..
Simple je..xde mase nak bagi 'memeriahkan' suasana.
Begitulah masakan Kak Blender.
Sumenye men taram je.
Janji ada rasa, ada rupe,
dan janji MASAK!!

futnut:Kak Blender ke Kak Taram??

Tuesday, May 21, 2013

Adat Kahwin Hindu

Assalamualaikum.
Salam Selasa.

Lately ni banyak kengkawan suami yang berkawen.
Kawan2 sang suami mude2 belia dr aku.

Pengalaman pertama attend kenduri kawen India.
Lebih kurang kenduri kawen Melayu.
Sume tahu yang hakikatnya,
Melayu yang banyak folo adat Hindu.

Kalo tak silap aku
perkataan pelamin n mempelai pun dari bahasa dorang.

Adat menepung tawar asalnya dari adat Hindu.
Tujuannya utk memberi semangat pada pengantin,
berdasarkan kekuningan semangat padi.

Adat bersanding bertujuan untuk
mengagung2kan Dewa Rama dan Dewi Sita.
Dats y dipanggil Raja Sehari.

Barangsiapa menyerupai suatu kaum maka dia termasuk dari golongan mereka”. (HR Abu Daud dan Imam Ahmad dari Ibnu Umar.)

Sonok join event suami.
Satu Malaysia la sangat.
Apa salahnya temankan suami..
Sebab die pun banyak temankan kite.
 
Ni pic masa Hubby teman aku g dinner.


At first hubby takleh join sbb kekangan kerja.
Lastly beliau swap (tukar) shift dengan kawan.
Selamatla laki cek keja shift..alhamdulillah..
Senang nak gerak bersama.
Sape kate kerja shift susah nak bergerak bersama??
Boleh je..asalkan kita pandai gunakan peluang.


futnut: Kiah kate die takleh join dinner sbb laki die tak dapat amek cuti. Sian Kiah. Takpe kiah, kengkawan sentiasa doakan saat bersama pasti tiba. Asalkan hati Kiah kene bersih dr sifat iri hati.

Sunday, May 19, 2013

Jangan Dengki

Assalamualaikum.
Sunday huh?
Jyeah till noon...
Then office mood will come.

Harini misi membaca older posts sendiri.
Edit...edit...
Mane post yang mengutuk orang,
silalah padam.

Kisahnya ada sorang kawan,
kejenye asek ngeban org sekeliling.
Bila si kakak tegur, die jawab,
"Xde niat pun, korang yang terasa"

Haaa...adik-adik,
ni bukan post ban org ye.
Ni post utk pengajaran kte sume.

Pertama sekali,
SUCIKAN HATI DARI SIFAT DENGKI DAN IRI HATI.
Bila kite penuh dgn sifat iri hati,
mmg ada je x puas hati.

'Kdg2 timbul rasa iri hati bila tgk org lain lagi 'meriah' dari kita'
Okay aku TEGASKAN, 
sifat ni x sepatutnya TERLINTAS sekalipun dlm hati.
Lebih2 lagi sesama kawan.
Sepatutnya kita tumpang happy
kalo kawan2 beli kete baru,
kawen dgn lelaki kaya
atau ank org kaya,
Semua kbahagiaan kwn adlh kegembiraan kite.
Tp kalo kgembiraan kwn,
menjadikan kite x puas hati,
maknenye DENGKI.
Yang tu busuk tu.

Kengkawan kawen dgn org keje shift pun die nak ban.
Pertikaikan org blajar takat diploma.
Mengata pulak kawan2 xde ilmu.
Hujung2 puji sket husband die pangkat best.
Owh what in the world kind of human u are?

Bak kate apak aku..
"U are the way how u take it as"
Kalo ko CEPAT rasa jeles pd org,
maknenye ko ske bg org jeles.(suke bangga diri)
Kalo ko CEPAT rasa org tu sakitkan hati ko,
maknenye ko jenis ske sakitkan hati org.
BILA KAWAN BERKONGSI KEGEMBIRAAN,
TP KO TAK RASA HAPPY,
SEBALIKNYA KO RASA DIE BERLAGAK,
MAKNANYA KO YANG JENIS SUKE BERLAGAK.
Itulah maknenye
U are the way how u take it as.

Bunga taik ayam nampak cantek,
kalo ko pandai mengubahnya.
Bunga ros plk nmpak hodoh,
kalo ko susun kat tepi kandang khinzir.
Paham?
Jgn kutuk sgt kawan yg kawen dgn 'ikan bilis',
jgn bangga sgt dgn laki sendiri yg 'ikan jerung'.


futnut: Engineer kilang dgn IT Engineer bank Singapore jauh beza ke?

Wednesday, May 15, 2013

Kami Berkongsi Hero.

Assalamualaikum.
Salam Rabu.

Semalam balik opis terus g Alamanda renew lesen.
*Sila renew lesen tiap kali birthay*
Terjumpa big boss.
Rasanya baru td aku nmpak beliau di opis.
Dan beliau adalah sangat bizi.
Tapi skrg beliau sangat melayan family.
Aku proud dgn beliau.
Bizi cane pun still cari masa tuk family.
Last week beliau terpaksa amek cuti,
utk jaga anak.

Zahra anak Bonda kene bersyukur.
Smlm Babah off day.
Babah jaga Zahra for the whole day,
WITHOUT BONDA.
Bangun pagi je..
Zahra terus nampak lubangidong Babah.
Babah mandikan, suapkan bekpas...
Babah bawak jenjalan, Zahra main2 dgn Babah.
Dah ngantok Babah dodoikan,

..sampai tertido kat celah tiak Babah.
 Lunch Babah suapkan,
Ble berak poo poo Babah jugak cucikan.
Dan Babah dah curi peluang Bonda,
utk mandikan Zahra petang smlm.

Kelmarin pun bangun pagi,
Zahra still nmpak lobangidong Babah.
Walaupun Bonda takde, g work.
U won't be alone.
Babah mandikan, suap makan, main dgn Babah.
Kul 2 Babah tidokan Zahra,
sbb 2.30 Babah g work.
Babah shift petang.
And 2 hours later,
bile Zahra bangun, Bonda dah pulang.

Bonda n Babah owez ada dgn Zahra.
Tapi harini Babah shift pagi.
Even Babah pegi keje lewat sejam dari Bonda,
tp Babah balik sejam lebih awal.
How lucky u are Zahra.
And again...bile Bonda balik keje.

..Babah took my turn utk mandikan Zahra.
 Esok cam bese.
Babah jgk yang akan jaga Zahra.
Mandikan, suap makan, tidokan.
Jam 10.30 malam,
Babah akan pastikan Zahra tido.

Sbb jam 11 malam Babah g work.
Babah shift malam.
Sebulan EMPAT kali je Babah x tido malam dgn kite.
Redha je sayang..
Orang lain PJJ lagilah weekend je boleh jumpa.
Kite EMPAT kali je x tido dgn Babah.
Tapi ble bukak mata pagi-pagi,
TAADDDAA..
Babah dah balik.
Bile Babah dah balik,
Babah mesti mandikan Zahra, suap makan,
before Babah tido tak hengat dunia.

Jumaat ni Babah off day lagi.
Babah off Jumaat, Sabtu, Ahad, Senin.
Empat hari!!!
Bonda keje office hour,
cuti Sabtu Ahad je.
Tapi Babah keje shift,
keje 4 hari, off 4 hari.
Bonda sangat jeles, siyess!!

Alhamdulillah.
Dulu aku marah,
kenapa DUA KALI die reject
offer keje office hour?
"Penat sket keje shift,
tapi masa i lebih flexible utk u"
Masa tu susah nak faham.
Tapi start preggy, aku mula nampak.
Sepanjang aku mengada-ada alah masa preggy,
dialah yg hantar n amek aku kat opis.
Die temankan aku bekpas kat opis.
Bile check up, die mesti ada temankan aku.
Bila nak g kursus, aku pilih kursus time
yang die off day.
Then die bleh follow g kursus utk
jaga anak n temankan aku sbb kene drive jauh.
Samalah time utk check up anak,
Babah will definitely be with us!!
Sumenye boleh...
sbb die boleh swap shift.
Itulah yang die katekan
MASA FLEXIBLE
yang aku penah rungutkan dulu.

Sebab keje shift ni jgk,
Babah lebih banyak spend time dgn Zahra,
compared to Bonda.
Dats y Zahra lebih rapat dgn Babah.

Shift pagi, petang atau malam, Babah owez hero Zahra.

Itu yang dikatakan
HIKMAH setiap apa yang Allah kurniakan.
Jangan banyak merungut,
sbb Allah lebih Tahu apa yang
TERBAIK utk kita.
Sesape yang keje shift,
fikir masak2 before merungut.

Kalo die accept offer keje opis hour dulu,
lagilah aku merungut.
Sbb Allah tahu,
YANG AKU SANGAT MENGADA-NGADA.


Zahra's first word is..."BABAHH"

futnut: tengah apply kursus yang mengena dgn off day die, nak hangkut die skali g kursus...mengada-ngada sgt!!

Thursday, May 9, 2013

Amalan Membaca Kepada Anak : Memulakan dan Mengekalkan

Assalamualaikum,
Salam Khamis.

Ada benda yang sukar utk kita mulakan,
tapi mudah untuk kita kekalkan.

Ada benda yang mudah utk kita mulakan,
tapi sukar untuk kita kekalkan.

Nak mulakan amalan membaca
pada Zahra mudah.
Aku mula belikan dan bacakan
buku utk Zahra dari umur die 6 bulan.
Cara-caranya penah aku post kat ENTRY ni.

Aku taktaw apa yang bz sgt smlm.
Sampai aku lupa bacakan book tuk Zahra.
Selalu kalo aku bz pun,
aku akan lambakkan books depan die.
Die akan 'baca' sendiri.
Tapi semalam aku ter'missed' buat sume tu.
Pagi ni aku terpikir,
Zahra baru setahun.
Takutnya kalo aku akan terlepas lagi amalan ni
utk tahun-tahun mendatang.
 







Material membaca perlu kreatif dan kelainan.

Letakkan buku walau dalam playpen.

Antara cara utk aku pupuk minat membaca. Bawak die membaca di MPH bila kami ke shopping mall.

Semoga Allah swt permudahkan jalan
utk aku meneruskan 
dan mengekalkan amalan ni.
Amin..

Wednesday, May 8, 2013

L.O.V.E Bandung.

Assalamualaikum.
Welcome back Wednesday!!

Babah gantikan dengan vacation ke Bandung.
Even Bandung bukan Gold Coast,
tapi heaven sgt.

Bandung..here we come!!

Bandara Hussein Sastranegara Bandung. (Airport la tu)


Rindunya Bandung.
Orang Bandung very nice and humble.
Dari restoran sampai shopping mall,
tiap kali bayar mesti dorang 
satukan kedua tapak tangan ucapkan
"Makasih buk, pak"
 
Syurga shopping utk perempuan-perempuan.
Especially kat Pasar Baru
utk shopping kain pasang, telekung, jubah.
Factory outlet melambak.
Tapi nampak sgt barang bundle.
Nak yg ori, harga lebih kurang Malaysia.
Bagi kami, better beli kat Malaysia.
Apa-apa pun, Love Bandung.

Tuesday, May 7, 2013

Promote JambooTieDye Di Safiyya TV9

Ni pic masa tolong promote kan baju 
Safiyya TV9



Selendang by JambooTieDye

Owner JambooTieDye. Mr Fatul
Aku sangt2 selesa dengan produk Jamboo.
Fashion n material sangat santai.
Warna pun menarik.

 

Celebrate Birthday Dalam Pantang...Lagi!!

Assalamualaikum,
Holla everyone!!

It was a sweet birthday celebration.
No hadiah, as the advance present
is gone.

Surprise cake from my niece n nephews.
Pagi-pagi lagi Babah da mandikan anak.
Jom..shopping kat the Curve.
Yeah..Babah..dats y Bonda love u!

Padahal dalam pantang aku ni..
Tetibe tingat cte Puan Em..
"Makan kat SR"
Ce teka..ce teka..ape itu SR?
Hahahaha...sengal la..
Kalo iye pun xyahla ckp SR..
Cakapla Secret sayang..
Hehehehehhh..
Makan kek kat secret je..
Dua potong je..
But anyway, it was sweet Babah n Manja!!
Thanx...=)
 

Tak Habis-habis Entry Breastfeeding

Assalamualaikum,
Sepanjang aku breastfeed anak aku,
dah 5,6 orang ibu-ibu,
dan bakal ibu yang aku promote psl bf.
Tapi ada sorang je yang berjaya..
Ejan dan sicomey Nisa
Aku memang nampak la kesungguhan die.
Tengah makan sedap2 boleh benti,
semata2 nak susukan anak.

Yang lain-lain..kecewa..
Before bersalin, semangat sgt dorg ni.
Tapi bila tiba masanya..
"Susu tak cukup"
"Susu sikit"
"Baby nangis tak cukup susu"
"Puting pendek"
Kuar sume ayat2 membunuh tu.
Padahal bila aku tanya balik pump bape kali sehari?
Paling banyak pun 2 kali sehari.
Usaha baru 1%, dah berani kata macam2.
Kan senang kalo ko cakap
"Alah malas la pump 2 jam sekali"
"Alah lendutla tetek kalo ngepam"
"Alah malasla susukan baby, sakit pinggang"
Takdelah sakit sangat hati aku,
drpd dengar ko kate 
"SUSU TAKDE"

Aku boleh terima kalo
"Takleh susukan baby, kene breast abcess"
"Takleh susukan baby, kene operate breast"
Kalo sebab tu mmg tak daya lah..

Allah swt bagi ko anak, 
tapi bagi susu tak cukup.
Logik tak??

Aku malas layan orang
yang malas usaha.
"Susu ibu ni bukan utk ibu bekerja"
Ni ayat panas sorang colleague aku.
Sampai skrg aku ingat.
Anak aku dah setahun,
dan anak aku
TAK PANDAI MENYUSU DALAM BOTOL.
Tapi aku masih bf anak aku.
Aku macam orang lain,
pegi pagi balik petang.
Aku masih susukan anak aku.
Aku balik umah waktu rehat
utk susukan anak aku.
Kerja opis bukan tugas hakiki aku,
tugas hakiki aku DUNIA AKHIRAT
adalah susukan anak.
Takkanlah disebabkan bekerja,
aku kene abaikan tanggungjawab dunia akhirat aku?
Kalau aku disoal di akhirat kelak,
"Kenapa tak penuhkan hak anak (susukan anak)?"
Ko nak suh aku jawab,
"Sebab saya wanita bekerjaya"

Ni bukan ayat aku nak berbangga.
Tapi kalo aku yang tak bape hebat ni boleh buat,
korang yang hebat pasti boleh buat
LEBIH HEBAT DARI AKU.
 
Ada satu je alasan yang buat aku speechless.
"Anak lelaki kuat menyusu, susu tak cukup"
Yelah mane aku taw..
anak aku pompan.

Tapi kawan aku Kak Zue ada anak laki,
elok je susukan anak sampai besor.
Walaupun aku belum jumpa fakta
yang mengatakan bayi laki kuat menyusu,
aku tetap konpius,
takkanlah Allah swt bagi susu tak cukup
utk baby laki??
Tapi cukup pulak utk baby pompan?
Mustahil...kan?

Aku doakan kalo murah rezeki dapat anak lelaki
Aku doakan Allah swt tetapkan semangat aku,
hadiahkan aku kerajinan,
permudahkan keinginan aku,
utk susukan anak lelaki aku sepenuhnya.
InsyaAllah aminn..
"SUSU TAK CUKUP"
masih bukan alasan relevan.
Baby laki atau baby pompan,
hak dorang tetap sama,
untuk dapatkan susu ibu sampai umur 2 tahun. 

futnut: Semoga info yg aku bg pd bos2 aku yg bakal jadi ibu berjaya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...