Wednesday, March 20, 2013

Common Respond Bila Cik Kak Nak Resign

"Pike masak-masak. Buatnye laki mati mude ke, time tu baru menyesal dah hilang income. Mane nak cari duit sara anak-anak?"

Ini respon yang common
buat cikkak-cikkak yang berhajat nak resign.
Lebih-lebih lagi kalo koje GOMEN.
Almaklumle koje dgn Perdana Menteri katenyeee..

Aku termenung kejap..
'Motif apekah beliau mendoakan kematian
suami cikkak secepat mungkin?'
Beselah org kite kan suke pikekan negatif
mendahului yang positif.
Get used to it..
Ok..ok..itu hanyalah KATAKANLAH..

Apa salahnya ayat kat atas tu digantikan dengan ayat di bawah ni..
"Eloklah benti keje. Buatnye laki mati muda ke, time tu baru menyesal sbb tak duduk kat umah jaga makan minum die masa die ada lagi. Daripada dok opis 9-10 jam sehari, bek dok umah uruskan rumah tangga puas2 sbb itulah 'income' dunia akhirat. Income dunia boleh dicari, asalkan usaha Allah swt dah bahagikan rezeki hambaNya secukupnya, insyaAllah"

futnut: Yakin sangat kaw..

Tuesday, March 19, 2013

Susuk Quran

Assalamualaikum Warahmatullah..
Harini aku nak bercerita pasal SUSUK.
SUSUK ni macam yang kte sume taw 
memasukkan jarum emas ke muka 
dengan serapah tertentu utk kelihatan cantik.
Susuk ni dah wujud lama.
Tak silap aku sejak zaman Nabi Sulaiman.
Zaman tok nenek moyang kte dlu,
susuk ni dah jadi macam A MUST utk setiap pompan.
Tujuan tetap sama,
UNTUK KELIHATAN CANTIK.

Zaman semakin moden,
susuk tetap menjadi amalan.
Susuk pun turut mengikutI arus.
BOTOX.
Okeh..itu susuk zaman moden.
Menggunakan modus operandi yang lebih kurang sama.
Memasukkan jarum, benang or dat kind of thing.
Bermotifkan matlamat yang tak pernah berubah
UNTUK MENARIK PERHATIAN.

By wutever way it done,
HUKUM SUSUK TETAP HARAM.
Kenapa HARAM?
Benda yang simple macam ni tak perlu kte complicated kan.
Tujuan utk kelihatan cantik, menarik perhatian sume tu haram.
Bile lelaki dah tertarik menarik kaw mmg da boom,
maka bermulalah zina kecil sebaik lelaki terghairah,
hanya dengan pandangan mata.
Bak kate kawan lelaki aku masa zaman sekolah dulu..
"Baiklah korang tutup kulit2 yang ada, laki ni tengok kulit pun da menggelupur"
Gersang sangat kaw kan..

Pernah dengar SUSUK QURAN?
Susuk Quran diamalkan dengan membacakan potongan ayat dari Surah Yusuf.
Takyahla aku cte ayat bape n caranya,
kang ada yang vangang pegi buat.
Still ada pantang larang.
Antaranya takleh lalu bawah ampaian besi,
takleh makan sate atau makanan2 yang bercucuk,
makan pakai garfu pun takleh,
takleh makan pisang emas.
Owh yea..takleh jgk minum air zam2.
 Mane aku taw?
Dari kawan2 aku yang dah terjerumus.

Susuk Quran ni diwujudkan demi menutup sihir si pengamal ilmu salah.
Susuk beb...manede susuk halal.
Tapi demi menghalalkan susuk tu,
diQURANkan namanya.
Yang si vunguk-vunguk mudah dipengaruhi.
Kenapa semudah itu?
Sebab mereka terlalu obses utk cantik.
Kurang keyakinan diri,
dan bangga jika menjadi siulan lelaki bile melangkah.

Bila ayat Quran dibaca secara songsang
dengan tujuan yang salah,
setan naik atas kepala tepuk tangan,
jin pulak dah sebati dalam badan.
Tak sedar dah buat pemujaan,
tetibe diri dah ada yang 'berdampingan'.
Asal ke katil mulalah ke kiri ke kanan,
otak bercelaru hati tak keruan.
Mimpi ngeri jadi habuan.

Sape tanak cantik?
Tapi memadai cantik utk suami.
Kalo dah obses sangat,
tak payah nak susuk-susuk sangat.
Kalo rasa banyak lemak,
sapu Dolla Cantek.
Kalo rasa kulit menggerutu,
sapu lidah buaya.
Usaha cara halal,
kalo tak berjaya belajar pulak utk redha.

futnut: Utk ingatan aku jgk sempena mendekati 3series.

Thursday, March 7, 2013

Cuti-Cuti Malaysia

Berbalik kepada kisah Block Leaves
Kami decided pilih date 27 April - 5 May 2013.
Sebab ape?
Opkos sbb haijadi ai jatuh pd 24 April..
Muahaahhahaha!!

Bestnye cuti panjang!!
*pdhl laki aku yg cuti-cuti mesia..
Lepaske kalo aku nk mintak cuti seminggu direct ni?
Rasa cam nak g bercuti.
"Krabi..Krabi..plzzz.."
"Kaw takyah nk Krabi sgt..Mesia pun x katam lagi"
Me n my Krabi..kesian kan..?
Takpe..mesia pun ok.
Aku da ckp kat laki aku nk g bercuti
kat tempat yg boleh soping2 skali.
Tapi tempat soping tu mestilah murah
conform to my gaji..ngee~~

Sape kate aku tak katam Malaysia lagi?
Aku dah penah pegi..

Perlis - Wang Kelian.
Tempat ni border Malaysia-Thailand. Best..mmg murah giler. Tp sorry..disini bukanlah tempat utk org ala-ala gile barang branded (wannabe).

Kedah - Langkawi
Aku pegi Makam Mahsuri, Taman Buaya, Underwater, mane lagi eh tak hengat. Pegi masa Form 5 sempena abah pencen. Ehehehehe...
Baling pun aku dah explore sbb Kak Yong aku tinggal sane.

Penang.
Dah round satu Penang kot sbb umah Pak Cu aku kat Penang. 
Restoran mamak serata Penang aku dah penah makan. Pas makan mamak palotak aku mesti pening..tp layankan aje tekak org Penang.
Jangan nak poyo.."ai tak makan mamak..uolls"
Aku penah jgk makan kat The Ship n Eden Penang.
Mandi-manda Batu Feringghi dah jenuh.
Paling best kalo kitorg ramai2 stay kat hotel2 tepi Batu Feringghi tu..heaven sgt..
Shangri-La Rasa Sayang n Mar Vista Resort je yg aku ingat..
sbb tu yg paling syiookk!!

Kelantan - Terengganu
Wakaf Che Yeh, Pasar Siti Khadijah, Pasir Mas, Masjid Kristal, PCB, Taman Tamadun Islam..mane lagi eh?? Pendek kate aku dah makan kopok losong ori di Losong..muahahaha..
Papepun u got sorga soping here!!

Gambar jemur ketiak. Berpeluh ketiak kot round Taman Tamadun Islam.

Ni gambar beberapa minit sebelum diserang Tsunami. Tapi aku diselamatkan oleh duyung jantan.

Pahang.
Aku penah g Pahang ke?
CAMERON HIGHLAND!!
Hahahaha..even sekangkang kera jarak dgn kampung aku, tp Pahang la kan..
Aha..Genting Highland pun aku dah pegi..Pahang gak..

Yang hendostan aku, bkn kaw..diamlah!!
Melaka
1st time g Melaka masa darjah 6. Rombongan sekolah. Dah kate rombongan sume tempat aku dah lawat. Syabas beteh..!!

Sarawak - Kuching
Owwhhh..Kuching the best place ever. Sbb ape the best? Sbb honeymoon..ahahahaha..jadi ape yg best sebenarnye kat cni? Honeymonn ke Kuching? Well Kuching mmg best.
Mesti pegi sume tempat..4D3N tak cukup nak round. Tapi tetap puas hati.


Negeri Sembilan - Nilai 3
Distance dr umah aku (Putrajaya) ke Nilai 3 dlm 30 minit je.
Tak kesahlah..janji tetap Negeri Sembilan...aku dah pegi..timekasih.

Johor
Aku penah pegi Johor,
tapi aku pegi Kluang je.
Tu pun sbb kenduri kawen kazen aku.

Setakat ni aku belum jejak Sabah lagi. 
Perak, Selangor, KL tolak tepi la ye..
Tempat jatuh lagi dikenang,
inikan pulak tempat berak kencen.

Where else to go next????

Tuesday, March 5, 2013

Expected Due of Delivery

 Alhamdulillah semalam kami terima sorang lg family member.

Warm welcoming!!

Due date sepatutnya 10 Mac,
tapi baby lahir 4 Mac.
Normal la tu..
Tingat masa preggy dulu doctor penah cakap..
Kelahiran tak semestinya tepat dgn due date.
Besenya 2 minggu awal
atau seminggu lewat dari tarikh jangkaan.

A standard deviation of 13 days means that 90% of babies will be born within three weeks of their EDD, and 21% will be born within 3 days of it. Only 4% of births will occur on the EDD, but this is similar to most other days around the EDD, in fact each day within a week of the EDD has a 3-4% probability of being the day that birth will occur. However, any given day two weeks away from the EDD has a less than 2% chance of being the day that birth will occur.

But if i not mistaken,
doctor ai dulu kate hanya 5% sahaja yang lahir 
tepat on EDD.
EDD = Expected Due of Delivery. 

Exactly on EDD!!
 Hihihi..masih lagi simpan kertas kecik yang doctor bagi...(kat atas tu)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...