Friday, January 18, 2013

TGIF

Finally..
head of the day is coming back!!
Keep jumping to the peak of happiness.

Tuesday, January 15, 2013

SATU Tips Menghadapi Boss Temper

Yeay..da dapat officer baru..
Takyah nak happy sangat.
Actly aku happy on behalf of immediate boss aku.
Die da dapat boss baru
which i consider MUCH better than before.
 Aku?
Sanggup ditukarkan ke boss lain supaya aku terus berada di bawah si die.
 
Tanak cte panjang.
Tak baik mengadu domba..
Hari-hari balik umah mengadu kat hubby.
How hard to control my emotional!!??

TIPS MENGHADAPI BOSS TEMPERAMENTAL.

S.A.B.A.R

Well life doesn't get EASIER,
but u have to be STRONGER.
Boleh tak ckp camtu??
Yea..sbb aku da pk masak-masak.
Dun u ever expect dat u can change ppl,
but to accept them for who they are,
or start living by pretending dat they r not around.
Dats it!!
Just put aside keburukan die,
amek kebaikan die je..even seciput.
Sbb sometime kebaikan yang sekecil zarah
mampu menutup keburukan sebesar badak. 
Bak kate boss baru aku..
(actly tak bape nak baru coz on d 1st stage i was under him)
"Die mmg macam tu..anggaplah marah die tu berakhir di sini"

Friday, January 11, 2013

Block Leave


Ni text dari laki aku.
B4 kawen dulu aku pedulik hape die nak cuti bape hari skalipun.
Bile dah kawen, 
die mmg penah amek cuti seminggu.
Katenye block leave..
Aku tak kesah pun sbb time tu akak sulung die kawen,
elokla cuti panjang.
Last year akak kedua die plk kawen,
pun aku tak berapa nak kesah.
Lagi aku suke adela.. 
sbb masa tu kitorg buat kenduri akikah anak.

Tapi tahun ni aku rasa cam..
PERLUKE BLOCK LEAVE??
Bile dah ada anak rasa sayang dgn cuti.
Manelah taw ada hal emergency.
Better save cuti kan..

Menurut laki aku,
block leave ni sllnye apply kat Bank-bank.
Ada yang 2 weeks block leave.
 Tapi tmpat keje laki aku (OCBC) bagi 1week je.
Block leave ni mcm compulsary leave.
WAJIB cuti, tolak Annual Leave.
Cam paksa rela la..

Sepanjang block leave (BL),
ofis takkan kacau or contact staff.
If contacted, leave would be void.
Petu kene buat BL lain.
Kalo Annual Leave x ckup,
kene amek cuti tanpa gaji.
Ahhh...haru!!

Apa motif??
Sbb risk management.
Nak menunjukkan yang bank tu still can operate WITHOUT U.
Hahahah..
In case staff tu MIA ke, collapse ke, mati ke..
takdela bank operation tu terjejas.
Sampai camtu skali kan..

Selain tu, utk refreshment jgkla.
Dah keje bagai nak pitam,
pergilah BERCUTIIIII!!

So nak tanak kene la plan utk bercuti.
Korbankan cuti...
Kan best kalo bleh g Umrah ke..
I wish..

Makan Madu Guna Sudu Plastik : Kenapa Tak Boleh Guna Sudu Logam?

Salam Jumaat!!
Weyy..semalam Kames..
Malam Jumaat!!

Kenapa lelaki suka hari Kames malam Jumaat?
Kenapa orang selalu baca Yasin hari Kames malam Jumaat?

Are these questions relevant??
Pagi2 lagi aku dah predict mood boss aku.
 Mane taw relevant dgn situasi malam tadi..
Padahal die x datang lagi..
*I wonder..where in the world are u?
Hopefully pagiku tidak akan dicalarkan dengan si moody boss.
Stress enough??
Just act as if dats d way how my engine ignite, every morning!!

Pagi ni Presint 8 Putrajaya takde air.
Last week pun cenggitu.
Sebokkan negeri jiran xde air,
negeri sendiri pun ape kurangnya..
Aku sabun ketiak n pelipat-pelipat je...
Muahahaha..
Madu pun lupa nak consume.

Tule topiknya pagi ni.
MAKAN MADU GUNAKAN SUDU PLASTIK ATAU KAYU,
JANGAN GUNAKAN SUDU BESI.
Kenapa?
Sebab madu banyak zat-zat vitamin dan mineral.
Pastu ada plk cas-cas elektrik (tenaga)
Ala yang ion-ion bagai tu..
ada blajar kat skolah dulu kan..?
Kalo kita guna sudu logam atau besi,
sebahagian tenaga dari madu akan mengalir melalui sudu tu.
Sbb sudu kan bersifat pengalir.
Dats y kene sudu kayu atau plastik. 
Yang bersifat penebat.
Selain tu, takot yang ion-ion dr madu tu akan
bertindak balas dgn ion-ion dr sudu tu..
dah tu masuk plk dlm perut kite.

Kessaahhnnnyyeeee...

Selingannya..

Sekadar hiasan. Memang x relevant lgsg dgn topik.

Wednesday, January 9, 2013

BOSS.

Kalo dah namanya MAKAN GAJI,
whether u like it or not,
u got a BOSS.

Boss ni macam2 pe'el.
Bos baik n Bos kerek.


My Boss and I

When I Take a long time, I am slow,
When my boss takes a long time, he is thorough,

When I don't do it, I am lazy,
When my boss does not do it, he is busy,

When I do something without being told, I am trying to be smart,
When my boss does the same, he takes the initiative,

When I please my boss, I am apple polishing,
When my boss pleases his boss, he is cooperating,

When I make a mistake, you're an idiot.
When my boss makes a mistake, he's only human.

When I take a stand, I am being bull-headed.
When my boss does it, he's being firm.

When I overlooked a rule of ettiquette, I am being rude.
When my boss skips a few rules, he's being original.

When I am out of the office, I am wandering around.
When my boss is out of the office, he's on business.

When I have one too many drinks at a social, I am a drunken bum.
When my boss does the same, he appreciated women.

When I am on a day off sick, I am always sick.
When my boss is a day off sick, he must be very ill.

When I apply for leave, I must be going for an interview.
When my boss applies for leave, it's because he's overworked

When I do good, my boss never remembers,
When I do wrong, he never forgets.



I beg korg sume penah baca ni kan.
Aku setuju la sket.
Sbb bukan sume boss camtu.
Boss yg kaduk naik junjung je yang camtu.

Ada boss yang jenis suka mencari kesalahan staff.
Sehari kalo tak marah staff,
rasa cam tak bape nak BOSS pada hari tersebut.
Beliau merupakan Boss yang Atan!!
Ko kenal Atan??
Dengar sore die pun aku menyampah.
Apalagi kalo die passing by..
getik n bencinya...!!

Tapi tetibe aku teringat sesuatu, suatu ketika dahulu..
ketika aku masih belum berbulu..
Abah, who do you really hate?
Do I really have to?

HUrmm..kita tak patut bencikan sesape.
Sbb sume 'sesapa' tu adalah makhluk ciptaanNya.
Jadi bersabarlah hati..
kerana Allah swt sentiasa menilai setiap kesabaran.
I'm waiting for it!! 

Friday, January 4, 2013

Gomen Atau Private : Mana Lebih Bagus?

"Mak kalo La benti keje boleh tak?"
"Apeee?!?!"
Pom pam pong pang prangg pet pet pet put tuuttt tutttt...
Hah tudiaihhhh..
Mak bising..
Katenye orang sebok nak dapatkan keje kerajaan.
Aku sebok nak resign.
Keje kerajaan banyak benefits.
Bla..bla..bla..n bla...

In fact skrg keje private pun benefits lebih kurang kerajaan.
Private sector skrg tak macam dulu.
Kalo dulu gomen sector je yang senang buat loan,
tp skrg org keje private pun boleh.
They can even get lower interest.

Maybe kte dapat free service utk perubatan, bersalin, pergigian n so on.
Yang best masa aku kimo dlu,
satu sen pun takyah bayar.
Sume kerajaan tanggung.
Private apa kurangnya??
Kos pergigian, bersalin, perubatan..sume ditanggung insurance company majikan.
Dan semuanya di hospital swasta.
OCBC siap bagi staff rebate utk bli spek.
Sbb staff IT byk mengadap pc.

(MEPS) previous company laki aku sgt bermurah hati.
Setiap hujung tahun bawak staff g vacation.
Paling koman g Jakarta.
Transportation n accomodation costs are fully sponsored.
OKlah kan..sape nak sponsor??

Belum kita cakap pasal bonus.
Bonus kerajaan setengah bulan gaji.
Kadang2 dapat RM500.
Or we called it as IMBUHAN.
Tahun ni je dapat sebulan gaji, dengan pemberian secara berperingkat. 
Alhamdulillah by the way..
Private plk dapat berbulan-bulan.
Masa aku keje kat KLCC Management dulu
dapat bonus 4 bulan gaji.
Time tu aku joli katak.
KLCC kan subsidiries PETRONAS.
Anak tiri pun dapat 4 bulan gaji..korang taw staff Petronas dapat bape?
8 bulan gaji..tu tahun 2006,2007 la.
Tahun skrg taktaw plk aku.

OCBC every year confirm bagi 2 bulan gaji.
Depends on branch performance.
Kalo bagus, bleh makan 3, 4 or 5 bulan bonus.
Tengah2 tahun plk dapat bonus based on individual performance.
Best kan..??

Orang kata keje kerajaan banyak makan sedap, free plk tu.
Itu time meeting.
Tapi kalo private dapat makan free pun best gak.
Sebab disponsor oleh tenant or supplier dorg.
Makan kat Hotel Renaissance, Restoran Berputar Menara KL,
paling koman kat Bora-bora.
Mane plk nk kate private sector xde benefits kan..??

Whether its gomen sector or private sector,
x banyak perbezaan skrg.
Got their own advantages respectively.
Apa-apa pun bersyukur dengan pekerjaan yang diberi.
Sape2 yang di bawah swasta,
jgnlah merengek nk keje gn kerajaan.
Sape2 yg bawah kerajaan,
jgnlah nak bangga sgt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...