Wednesday, December 18, 2013

Cerita Paling Touching Hari Ini

Assalamualaikum.
Hari ni terbaca satu cerita n pics yang sangat mentacingkan.
Mak betul-betul tacing..

Budak comel ni kematian ibunya pada 2011
akibat kanser.
Sebelum dia n ayahnya berpindah ke rumah baru,
ayah dia decided utk ambil gambar yang sebijik mcm 
gambar kawen dorang dulu.
Tapi pic isterinya diganti dengan anaknya yang supercute.
 
source : here

Monday, December 16, 2013

Derma Kilat Sabung-menyabung

Ok ini kesinambungan kisah surat rasmi
Nak mintak derma pun kena ada surat rasmi kan.
Jangan sok-sok ko meninggal,
orang mintak surat mati baru orang boleh buat tahlil utk kaw!!
Sebab tu tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima.
*motip??

Alhamdulillah..walaupun hasil tak sampai RM50,
tapi ada sahabat dari bahagian lain derma RM150++.
Tanpa minta surat rasmi.
Sampai rumah mak n abah hulur lagi.
Kak Yong aku pulak hulur RM120.
Syukur!!

Terus ke Mydin.
Mengikut kata-kata sukarelawan yang dah pun berada di kawasan banjir,
mangsa perlukan barangan baby.
Aku memang lemah bab-bab baby ni.
Teringat kat anak.
Anak kita sedap tido kat sini,
baby kat sana kesejukan n kelaparan.
So aku n hubby focus tang barang baby.
 
 
Baru je nak menuju ke kaunter,
kami ditahan sorang hakak ni.
"Dik..ni barang -barang utk mangsa banjir ke?"
"Aah.."
"Kat mane?"
"Kuantan"
"Sape nak pegi?"
"Die.." Aku tunjuk laki aku..
Hakak tu pun blah..
Then dia datang balik bagi RM50.
"Akak nak tumpang ye"
Aku terkedu..nak je aku tanya..
"Akak tanak surat rasmi ke?"
Akak tu tak bersalah..
Aku cuma jawab terima kasih.

Patah balik ambil 30 tin sardin.
Pergi balik ke kaunter..sorang lagi hakak tahan kami n bagi RM50.
Pun tak mintak surat rasmi.
Padahal tak kenal pun sape kami.
Bukan dok satu opis dgn aku pun
Nama aku pun dorang tak taw.
Perluke taw sume tu kalo nak derma??
Dengan duit dia, kami tambah lagi susu baby.
Alhamdulillah.

Malam pulak kami ke Cheras.
Ambil barangan terpakai yang nak didermakan.




Alhamdulillah.
Dapat seplastik besor blanket,
seplastik besor baju baby,
dan dua plastik besor baju dewasa.
Semoga Allah merahmati kalian.

Perlu Surat Rasmi Sebab Muka Aku Muka Penipu

Assalamualaikum
Lama tak hapdet
Kat opis bizi dengan restructuring
Kat umah bizi dengan Cik Yong yang semakin mengganas
 
Ok..ini anak dara taw..
Adik in womb pun tak kurang hebatnya.
Tahniah anak-anak!!

Cite pasal banjir di pantai timur.
Terlambatkah??
Aku taktaw angin mana dah merasuk encik somi.
Dia mintak permission nak pegi Kuantan tolong mangsa banjir.
(Sebenarnya tak jadi ke Kuantan, tapi terus ke kemaman sbb SOS dari Kemaman)
Eh macam aku pulak suami die kene mintak izin.
Mula-mula macam tanak bagi pegi.
Sebab anak-anak tengah membuas..
Aku pulak tengah mensarat
Macam tak larat nak jaga sensorang
Tapi takpelah..dia tolong orang,
kotlah Allah tolong bini die plak.
 
Esoknya aku pun tolong encik somi mintakkan bantuan kat opis.
Kot-kot la ada yang nak menderma duit.
Dalam berpuluh-puluh staff kat bahagian aku ni,
aku BERJAYA kumpul tak sampai RM50.
Sebab bila mintak bantuan dorang mintak aku surat rasmi.
Surat Rasmi okeh...takut menipu..
Sila berpikiran positip!!
Dorang bukan kedekut,
tapi muka aku ni muka penipu..kot!!
Sekian..harap malu..

Tuesday, November 19, 2013

Salahke Kalau Selalu Dukung Baby?

Assalamualaikum.


"Jangan dukung anak selalu. Nanti dia asyik nak berdukung je, payah nak buat kerja"
Orang tua kalau tengok aku dukung baby aku 
dorang memang pantang.
Orang tua...bercakap berdasarkan pengalaman.
Dah lebih dulu makan garam..

Aku pulak jenis yang kurang asam.
Degil...aku dukung jugak.
Padahal anak dah tidur.
Apa salah letakkan aje kat atas tilam??

Bagi aku samada ko ajar ke tidak,
baby tetap nak berdukung.
Kalau tak percaya, bila baby  menangis ko try dukung,
endoi-endoi sket, sure senyap dan tidur.

Orang tua bercakap berdasarkan pengalaman,
aku bercakap berdasarkan logik.
Baby mane-mane sekalipun, memang rasa tenang bila berdukung atau didakap.
Sebab..dorang dah biasa 9 bulan lebih dalam rahim
suam-suam, gelap, senyap, sempit tapi selesa.
Dats y bila dah keluar ke dunia,
dorang menangis sbb rasa sejuk, terang, lapang.
Orang tua suh bedung baby ko taknak!!
So apa salahnya aku peluk baby aku??
Untuk permulaan, cuba tenangkan dia.
Lama-lama dia dah biasa, ok lah tu.

Tak kiralah ko ajar ke tidak,
kalau dah memang jenis yang suka berdukung,
tetap nak berdukung jugak.
Anak aku yang aku dukung setiap saat tu,
takde plk perangai nak berdukung sampai ke sudah.
Elok je aku boleh basuh kain lipat kain,
masak kemas umah bagai...

Kesian tak kesian??
Baby rasa takut sbb tak biasa dengan keadaan baru
yang terang, sejuk, lapang.
Dia menangis harapkan kita hangatkan dia.
Tapi kita biarkan...
Sebab nenek kata jangan ajar anak berdukung.
Owhhh sedih..

Sebab tu aku dukung jugak anak aku.
Lagipun masa tu aku dalam pantang,
wut do u expect me to do melainkan melayan anak?
Baby time tu tengah ringan, time tulah nak dukung dia puas-puas.
Sok-sok dah berat 10 kg, bising sakit pinggang tak larat nak dukung.
Cuti pulak 3 bulan, time tulah nak dukung, dakap, peluk anak.
Sok-sok dah kerja, dok opis penat-penat,
balik nak rehat,
anak mintak dukung, kita tak larat.

So dukunglah bayimu.
Jangan set dlm palotak nak ajor die berdukung.
Tapi sebab nak menyebarkan dan menghangatkan kasih sayang.

Thursday, November 14, 2013

UPSR, Update Pesbuk, Angin Abang Saleh.

Assalamualaikum.

Hari ni result UPSR kuar yek?
Seronok baca status kawan-kawan tentang kecemerlangan anak-anak.
Ada yang dapat 5A, ada yg dapat 4A1B.
Walau apa pun keputusan anak-anak,
baik cemerlang atau kurang,
hujung-hujung ayat mak mesti kata..
"MAK TETAP BANGGA"
Dan aku berbangga kerana tergolong dalam golongan mak-mak.

UPSR aku dulu dapat 4A.
Tapi dulu memang ada 4 subjek je pun.
Masa zaman aku takde subjek Kajian Tempatan.
Kiranya aku dapat straight A la.
Kiranya sekarang ni aku nak belagak kata aku terer n bijak la.
Kome pepaham le taw!!
Tapi itu dulu, sebelum batu geliga tu hilang.
Sebenarnya dragon ball ada 7 bijik sumenye.
 Yang tu pun kome taw kan?

Tu dulu zaman aku menjadi kebanggaan.
Sekarang zaman aku pulak rasa bangga.
Aik..nak jugakkk???!!
Kan bagus update status kat pesbuk yang menaikkan motivasi orang.
Tengok...motivasi aku pun dah naik harini.
Ini tidak...hari-hari update status nak maki-hamun orang.
Fed up mak!!
Opismate kaki kencing la,
Suami kaki betina la,
Anak-anak kaki kudis la,
Bibik kaki busuk la...

Ce pikir balik..
ORANG YANG SUKA BUAT AWAK NAIK ANGIN,
ATAU AWAK SENDIRI YANG CEPAT NAIK ANGIN??

Mungkin dengan menaikkan status naik angin awak
membuatkan awak rasa awak sering dianginkan orang sekeliling.
Tapi sebaliknya teman2 pesbuk yang membaca status awak
mungkin beranggapan..
DIA NI ASYIK NAK HANGIINN JE..
tekanan tul!!

Cubalah kalau datang sesuatu yang menaikkan angin tu,
kaw biarkan je angin tu berlalu.
Lagi kaw hapdet kat pesbuk lagilah angin kaw tu menggile..
Lelebih lagi kalau ada kengkawan saiton yang kasi perangat.

Baru2 ni aku dihangatkan oleh satu mesej.
Kesan kimoterapi mmg membuatkan mangsa sedikit hilang ingatan.
Jenuhla aku ingat..
"TAHUN BILA AKU PERNAH KEJE LOJI YE?"
Tapi aku cuba tiup angin tu kepada Abg Saleh.

Tips Untuk Ibu Berkerjaya/Pemalas Kemas Rumah

Assalamualaikum.
Salam Khamis.
Sok dah Jumaat.
Then weekend is back!!
Tak sabor nak cuti.
Mak-mak berkerjaya mesti tak sabor nak kemas rumah. 

Stress kan tengok rumah bersepah.
Aku ni jenis yang memang pantang tengok rumah tunggang-langgang.
Pantang sangat-sangat!!
Masalahnya aku ni jugak jenis yang pemalas sangat-sangat nak mengemas.

Kenapa aku stress dgn rumah bersepah??
Contohnya..
* Balik kerja penat-penat nak duduk, tp atas sofa penuh toys, paper atau barang2 yang menghalangi bontot untuk berlabuh.

Gambar hiasan. (Tak berhias pun)
*Mata dah mengantuk sangat nak tido, tapi atas katil penuh kain kotor, selimut tak berlipat n tempat tidur pagi tadi belum berkemas.Mata dah nak pejam, tapi kene mengemas. 

Gambar hiasan
*Dah lapar sangat nak makan, tapi atas meja makan takde ruang nak letak secawan teh sekalipun sbb penuh dengan buku-buku, beg, or barang-barang yang bukan untuk dimakan dan tak sepatutnya berada di atas meja MAKAN.

Tapi aku tak nafikan ada juga manusia yang
boleh hidup selesa dan tenang dalam keadaan bersepah.
Lecturer aku dulu lulusan Universiti Antarabangsa,
kalau speaking berasap bibir.
Tapi sekali kitorang singgah rumah dia MasyaAllah...
mesti korang tak percaya.
Nak berjalan pun kene cuit-cuit kain baju atas lantai.
Memang dah tak nampak lantai.
Abes takkan nak pijak pulak kain baju dia kan.
Dan beliau seorang wanita.
*bukanlah nak mengumpat, tp nak bagi contoh. 

Q : Apsal rumah kaw tunggang-langgang cam kene bom?
A : Takde masa nak kemas.
A : Sibuk kerja, balik rumah lewat, penat kerja terus tido.
A : Anak-anak kacau, takleh nak mengemas.
dan jawapan paling TEPAT pastilah dari aku...
MALASSS...=)

Sebenarnya tips untuk ibu-ibu yang berkerjaya yang takde masa nak mengemas,
atau pendek kata yang pemalas mcm aku senang je..
Kalau malas mengemas, jangan rajin buat sepah.
Simple kan??
Kalau ko amek sikat dari meja solek, letak balik kat meja solek. Tak payah rajin sangat berjalan ke meja makan letak sikat kat situ.
Letak bakul baju kotor betul-betul tepi pintu toilet. Nak mandi je terus masuk kain baju kotor dalam tu.
Kalau malas lipat kain, pas angkat kain terus sangkut dalam lemari.
Kunci letak tempat kunci, wallet letak tempat wallet, buku letak tempat buku.
Pendek kata pulangkan mereka ke tempat asal mereka.
Ni tidak..amek buku dari rak buku. Pastu letak balik dalam peti sejuk.
Malas mengemas, tapi rajin sangat buat sepah kan??
Kalau ko malas basuh pinggan mangkuk, ko jgn makan dalam pinggan yang perlu dibasuh. Ko makan dalam polisterin.

Untuk ibu-ibu yang ada anak kecil,
memang susah sket nak mengemas.
Apatah lagi nak memasak.
Dapat pulak anak yang kuat mengempeng,
manje terlebih nak berdukung je
sampai nak kencing pun dia nak folo.
MACAM ANAK AKU..
Tipsnya simple jugak.
Bila anak berjaga, ko rehat.
Bila anak rehat/tidur, ko pulak berjaga.
Kalau anak berjaga ajak main, time tu kita pun main la.
Sambil dia memporakperandakan ruang tamu,
kita baring dan sengih je sebelah dia.
Bila die penat, dia tido,
janganlah ko pun tido berjemaah.
Tapi ko kemas la balik.
tadi kan dah baring-baring.
Time anak tidur, jadi lipas kudung kejap.
Pergilah basuh kain ke, iron baju ke, kemas dapur ke..

Budak-budak kalau makan mesti melekit lantai kan??
Eh malas pulak aku nak mengemop.
Apa yang aku buat?
Aku suap anak aku makan kat balkoni.
Kalau melekit pun takpe, jap g hujan setellll...
Kalau malam aku suap dia makan atas paper lama or atas meja makan terus.

Kesimpulannya..
JANGAN RAJIN BUAT SEPAH.
Sekian..

Wednesday, November 13, 2013

Air Tangan Bonda

Bonda sangat senang hati 
Dapat masak untuk anak setiap hari
Walaupun terpaksa bangun seawal pagi
Demi anak sanggup Bonda redah bara api

Bonda tak dapat suap anak dengan tangan sendiri
Setiap kali sarapan dan makan tengahari
Tapi Bonda puas hati 
Anak makan air tangan Bonda yang mengalir di celah jari

Bonda tengok anak makan selera sekali
Nganga luas, tersusun gigi
Bubur nasi bersama ikan merah dan sayur brokoli
Bonda selitkan sekali selawat ke atas Nabi

Bonda harap semoga suatu hari nanti
Allah swt beri ganjaran atas usaha Bonda hari ini
Melihat anak Bonda sentiasa dilindungi
Diberkati  dan diredhai, sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diberi.

Amin amin yaRabbal Alamin..

Tuesday, November 12, 2013

Sebab-sebab Doa Lambat Makbul

Assalamualaikum.

TANGAN YANG MEMBERI LEBIH BAIK DARIPADA TANGAN  YANG MENERIMA.

Betul la tu..hakikatnya kita lebih suka jadi si penerima.
Buktinya kalau dapat makan free sedap sesaje.
 Kalau nak memberi berat sikit kan.

Tapi Allah swt sangat suka hamba-hambaNya yang meminta-minta dalam keadaan merayu-rayu.
Aku sangat suka baca satu hadis ni...
 
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, Sesungguhnya Allah itu Maha Malu dan Maha Pemurah. Allah malu jika ada seseorang yang menengadahkan kedua tangan kepada-Nya tapi kemudian menolaknya dengan tangan hampa (HR. Abu Dawud, Tirmidzi, dan Ibnu Majah). 

Dan dari dulu aku dah disuapkan bahawa setiap doa kita PASTI Allah swt kabulkan.
Tapi melalui tiga cara iaitu:
1. Allah swt memberi apa yang dipinta on da spot.
2.Allah swt memberi apa yang dipinta, tapi bukan on da spot. Dia tunda ke suatu masa yang bersesuaian. 
3.Allah swt menggantikan apa yang dipinta dengan memberi sesuatu yang lain yang hakikatnya lebih baik dari yang dipinta.

Allah swt tetap memberi apa yang kita doa namun dalam 3 keadaan berbeza.

Aku ni jenis yang bukan penyabar.
Aku taw yang Allah swt PASTI mengabulkan doa.
Tapi selalu tertanya-tanya bilalah nak dapat??
Baru-baru ni aku dapat hidayah.
Wahahaha..hidayah kata kaw!!
Apa yang aku dapat?

Solat tak pernah tepat pada waktunya.
Kalau cuti, bukan lagi subuh gajah, aku rasa dah subuh badak berendam.
Maghrib dah sipi-sipi baru terhegeh-hegeh masuk toilet.
Taw-taw abes baca doa pas solat Maghrib, azan Isyak berkemundang.
Lepas tu dengan muka taktaw malunya aku meminta-minta dari Allah swt 
dan nak benda tu CCEEEPAATT aje.
Bila makan nak lauk extra.
Kalau duit pun opkos nak lebih.
Pembentangan bajet kalu, aku  bajet ada bonus or naik gaji.
Sume nak extra.
Tapi ibadat aku takde pun yang extra.
Tara cukup-cukup makan je.
Acaner??
Sedor...baru tersedor.
Alhamdulillah..daripada tak sedor-sedor lgsg.
Cuma pelaksanaannya je belum dilakukan.


Friday, November 8, 2013

FBI : Andalah Penjaga terbaik Anak-anak Anda!

Assalamualaikum.

Me: Bila pikir-pikir balik, rasa cam rugi je resign. Macam tolak rezeki pulak. Allah dah bagi rezeki, kerja kerajaan pulak tu. I tolak. Orang lain terkejar-kejar nak kerja kerajaan.
Hubby: Yang ni bukan rezeki?(sambil mulut muncung kat anak yang tengah tido)
  Kerja tu rezeki dunia, yang ni rezeki dunia akhirat.
Zassss...sentap mak!!

Semalam anak mengamuk tak tentu pasal.
Aku pulak penat tak pasal-pasal.
Laki aku keje shift malam, kene ot pulak.
Sebab ramai lagi colleague India dia tak habis lagi cuti Deepavali.
Me: Harini i penat sangat. Nak tido awal, budak ni buat pangai pulak.
Hubby: Kalo tak kerja, mesti tak penat macam ni kan??
Zasss lagi...mak sentap lagi!!

Bangun pagi ni aku taktaw apa hidayah Allah swt nak bagi kat aku.
Baca blog bro JR...
 
 
Sebenarnya kita kene letak keyakinan yang tinggi pada Allah swt.
 Hasbi Rabbi JallAllah
Cukuplah Tuhan bagiku Allah yang Maha Agung.
Husband selalu cakap,
"Allah swt takkan bebankan hambaNya melainkan dengan kemampuan. Kalo u tak mampu, Allah swt takkan susahkan u. Dia kan penyayang. Kalo Dia duga u, means Dia tahu u bleh facing"
 
 
Kalau kita berserah, bertawakal n yakin sepenuhnya kepada Allah swt,
maka Allah swt pasti akan mencukupkan keperluan kita.
InsyaAllah.
Barang siapa yang bertaqwa kepada ALLAH s.w.t nescaya DIA akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.Dan barang siapa yang bertawakal kepada ALLAH s.w.t nescaya ALLAH s.w.t akan mencukupkan (keperluan) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t melaksanakan urusan (yang dikehendakin) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. - See more at: http://islam-suci.blogspot.com/2012/11/maksud-ayat-seribu-dinar-dalam-rumi.html#sthash.Wr8CeEL8.dpuf
Barang siapa yang bertaqwa kepada ALLAH s.w.t nescaya DIA akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.Dan barang siapa yang bertawakal kepada ALLAH s.w.t nescaya ALLAH s.w.t akan mencukupkan (keperluan) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t melaksanakan urusan (yang dikehendakin) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. - See more at: http://islam-suci.blogspot.com/2012/11/maksud-ayat-seribu-dinar-dalam-rumi.html#sthash.Wr8CeEL8.dpuf
Barang siapa yang bertaqwa kepada ALLAH s.w.t nescaya DIA akan mengadakan baginya jalan keluar.Dan memberikannya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka.Dan barang siapa yang bertawakal kepada ALLAH s.w.t nescaya ALLAH s.w.t akan mencukupkan (keperluan) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t melaksanakan urusan (yang dikehendakin) nya.Sesungguhnya ALLAH s.w.t telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. - See more at: http://islam-suci.blogspot.com/2012/11/maksud-ayat-seribu-dinar-dalam-rumi.html#sthash.Wr8CeEL8.dpuf

Tuesday, October 22, 2013

Api Kecil Yang Membesar Jika Tidak Dipadamkan

Assalamualaikum.

"Kome mengandung usah makan maggi" pesan mak mertua aku.
"Baru-baru ni anak si fulanah baru lahir meninggal sakit kanser perut. Siasat punya siasat rupenya dia suka makan maggi masa mengandung. Dah itu je yang dia boleh makan, alah. Doktor kate dah awak suka makan makanan segera, anak awak pun segera la pergi"
Nau'zubillahi minzalik..seram betul aku dengar.
Alhamdulillah pregnant kali ni aku belum pernah telan maggi.
Memang aku jarang makan maggi pun.

Aku pernah nampak sorang kawan suap anak dia
umur around 3 tahun makan maggi.
"Takpe ke anak akak makan maggi? Tahan perut die ye? Saya kalo makan maggi mesti perut memulas" aku tegur.
"Dah dia melalak mintak maggi..takkanlah akak nak biar je. Tak sanggup akak"
Kasar sangat kot soalan aku??

Cam bese..
Aku senyum, blah..
Dalam hati dan palotak..macam2 aku bokbekbokbek.
So aku luahkan kat sini.
Kalau boleh aku nak cakap kat akak tu..

"Kalau akak tak ajar anak akak makan maggi, anak akak pun tak reti nak mintak makan maggi. Dah akak ajar dia makan maggi, akak jangan heran lah kenapa dia boleh melalak nak makan maggi"
Betul tak apa yang aku rasakan ni? 
Anak kita ni ibarat bayang kita.
Apa kita buat,makan,pakai,cakap..
itulah yang dorang tiru.
Banyak silap yang aku dah buat sepanjang mendidik anak-anak.
Satu kesalahan yang aku nak amek contoh kat sini..
Ajar anak minum air sejuk siap buh ice cube.
Bila makan kat luar, order air sejuk.
Anak mintak, aku bagi.
Dah tu die makin syok minum air sejuk.
Sekarang aku tengah berusaha ajar dia minum air suam.
Alhamdulillah makin menjadi.
Dia dah mula boleh terima air suam.
Salah aku, jadi aku kene betulkan.
Aku yang mulakan kesilapan tu,
jadi akulah yang bertanggungjawab utk betulkan kesilapan tu.


Siapa yang tak buat silap?
Kadang-kadang kita tak sedar.
Banyak lagi kesilapan yang aku tak sedar.
Bila aku sedar, selagi mampu aku betulkan.
Asalkan aku tak teruskan kesalahan tu.
IBARAT API KECIL YANG AKAN MEMBESAR JIKA TIDAK DIPADAMKAN KETIKA ITU.
Sementara api masih kecil dan boleh dikawal, padamlah.

Bila aku dah kene kanser,
barulah terhegeh-hegeh nak alert pasal kesihatan.
Barulah nak edit apa yang family makan.
 Biarlah aku sorang buat silap,
aku tanak kesilapan aku menular pada anak-anak.

Thursday, October 17, 2013

Ye Makcik!! Saya Pregnant Lagi. Makcik Jangan Susah Hati.

Assalamualaikum.

Masuk lif, jumpa jiran tetangga..
"Eh..ko mengandung ke?"
"Aah" senyum.
"Laaa..boleh ke? Si kakak kan kecik lagi.."
Pintu lif bukak..
Selamat pintu lif bukak.
Kalo tak aku cabaikan sekolahkan akak tu. 

"Apa pulak tak boleh kak?Anak tu kan rezeki Allah bagi. Apa kalo orang bagi akak duit pastu akak nak kate 'ehhh tak boleh ni. Duit yang ada kat umah tu pun tak habes' Macam tu??"
Tu aku cakap dalam hati je..

Aku heran la.
Apasal bila aku preggy kali ni orang cam terkejut2?
"Ehh...rapatnya gap.."
"Laa..sian kakak tak sempat bermanja"
Lebih kurang camtulah.
Aku tak paham!!
Kenapa bila orang tahu aku preggy,
ramai yang mempertikaikan rezeki Allah swt ni?

Memanglah..kalo pikir boleh ke tak boleh??
Memang aku awal-awal kata AKU TAK BOLEH!!

Sebab apa tak boleh??Sebab...
1. Anak sulung aku belum masuk 2 tahun.
2. Anak sulung aku masih menyusu badan
3. Aku ada history KANSER OVARI
4. Perut aku pernah dioperate dengan 23 jahitan di perut.
**23 jahitan ok, bukan 2,3 jahitan
5. Bila perut makin membesar, bekas jahitan rasa nyilu, perut rasa sesengal
6. Aku punya alah (berdasarkan 1st time preggy) wallah punya suffer
7. Sesejak kimo, tekanan darah aku selalu low. Bile preggy lagi low
**selalu rasa nak pitam, demam
8. Bila preggy aku tak lalu buat ape. Drive pun tak larat.
**laki aku la yang hantar jemput aku pegi keje
9. Disebabkan ada history kanser, kene kerap pegi check up. 2 tempat pulak tu. Satu Putrajaya, satu PPUKM.
**ahh malasnye nak g PPUKM. Laki kene bawakkan, pegi sendiri memang taklah. Nak kene redah jem lagi.
10. Bila preggy memanjanglah aku mc, time slip,time off. Asyik tak sihat je.
**naik segan dengan boss.
Tulah antara sebab kenapa aku kata TAK BOLEH.

Tapi itu AKU YANG KATA TAK BOLEH.
Bila Allah swt dah bagi, means Dia kata aku boleh.
Sebab Allah bukan zalim.
Dia takkan bebankan hambaNya melainkan mengikut kemampuan.
Kalau kita tak mampu, Allah swt takkan bagi.
Kalau kita mampu, elak macamane pun,
tetap akan dapat jugak. 
Dah tu dah dapat jugak,
apsal aku nak banyak tanya?
apsal aku nak banyak cengkadak?
apsal aku nak cari jalan mengelak?
Allah swt kata aku mampu,
sebab tu Dia hadiahkan aku zuriat lagi.
Siapa aku nak menafikan??

Aku terima dengan hati terbuka, redha dan syukur.
Kenapa tak merancang??
Aku pernah merancang,
tapi terbabas gak.
End up gugur jugak masa bulan April ritu.
Sedihlah bukan main..
Tapi dah gugur, aku nak salahkan siapa??
Bila dah gugur tu tandanya Allah swt kata aku tak mampu,
atau belum layak terima zuriat kedua pada waktu itu.
Kan Dia lebih Tahu.
So redha jelah..
Yang kali ni aku kata aku tak mampu.
Merancang jugak, (sampai aku taktawlah aku dah preggy)
tapi Allah swt tetap bagi rezeki anak.
Dah tu takkan lah ko makcik nak suh aku buang??
GILOOSSS!!Nak buang rezeki??
Sok sok Allah swt tarik balik rezeki..
padan muka aku kan..

**Selingan sket..
Aku ingat lagi dulu masa aku kimo kat wad O&G,
aku dok sebelah katil sorang akak yg keguguran.
Sian  dia..sedih sangat..asyik menangis je.
"Akak ada sorang anak teruna, umur dia dah 13 tahun. Dulu 6 bulan lepas beranakkan dia, akak pregnant lagi. Tapi akak buang sbb akak rasa awal sangat. Akak belum sedia.
Lepas tu akak makan pil perancang, tapi akak pregnant lagi, akak buang jugak sbb husband akak keje kilang je. Akak keje bese-bese. Akak takot akak tak mampu. Last2 akak makan pil perancang yang lebih kuat. Bila akak dah dapat keje kerajaan, akak stop makan pil. Akak nak mengandung lagi, tapi tak dapat. Lepas 13 tahun baru pregnant balik. Seronok sangat, tapi ni gugur pulak. Akak menyesal sebab dulu akak buang. Ni balasan Allah agaknya"
Lebih kurang camtulah sembang akak tu.
Patutlah sedih bangat.
Sampai mak dia pesan tak baik menangis sangat, meroyan kang.
Aku time tu belum kawen, tak melalui fasa2 tu.
Aku cuma jawab sabar, belum rezeki.
"Umur dah nak masuk 40 ni baru akak rasa nak anak ramai-ramai. Dah tua ni penat buat keje rumah sorang-sorang, kalau ada anak dara bolehlah masak sama-sama. Anak teruma akak dok asrama, sunyi je rumah akak. Abang keje tak tentu masa. Kalau akak dah tua nanti, nak ke anak jantan akak jaga akak?"

Sebab tulah aku tanak nafikan rezeki yang Allah bagi.
Sama lah kalau jutawan bagi aku 5 juta,
aku tolak rezeki. Kan ke bongok??
So dengan rasa kuatnya aku pun melaluinya fasa suffer yang kedua ni.

Guess what??
Betul kataNya..
Memang Allah swt tahu aku mampu,
sebab tu Dia bagi aku zuriat ni.
Saje kot Allah swt nak test aku.
Nak tengok aku redho atau bodo.
Yang susah2 dulu rupanya semakin mudah.
 1. Alahan aku tak seteruk dulu. Sampai aku boleh puasa penuh sebulan.
2. Anak aku yang dulunya tak pandai minum pakai botol, skrg dah hebat membotol. SECARA TIBA-TIBA!!
3. Dulu tak larat nak drive, skrg siap boleh ulang-alik balik umah dari opis sampai 3,4 kali sehari.
4. Skrg lagi kerap kene g cek up. Kalo dulu 2 minggu sekali, skrg tiap-tiap minggu. Hahahah..yang bestnya pas check up dpt time slip bleh rehat2 kat umah.
5. Tiap kali kene check up kat PPUKM, mesti laki aku ada chance bawakkan. Allah jua yang mengatur. Alhamdulillah.

Dapat taw je preggy, tup tup kerajaan naik gaji 2 kali setahun.
Kan ke rezeki namanye tu.
Sumenya mudah..
walaupun aku kene babymoon di PPUKM ritu,
tapi sumenye mudah.
Betapa Allah swt bagi aku peluang berehat.
Syukur..
Ada jugak rezeki nak berbabymoon kat tempat2 best.
Masa preggy dulu tak semeriah skrg.
Ada lagi banyak rezeki yang tak disangka-sangka,
kemudahan n keselesaan yang aku tak pernah terfikirkan.
Sebelum ni aku dok terpikir canelah aku nak preggy lagi,
mesti susah.
Hakikatnya tidak..aku sedang menikmati kurnianNya.

Sebab Dia tahu aku mampu,
jadi aku kene lalu.

Friday, October 11, 2013

Kisah RM2, Masjid dan Gereja

WAJIB BACA: KISAH 2 RINGGIT, MASJID & GEREJA

KENAPA GEREJA KADANG KALA LEBIH BAGUS DARI MASJID DI MALAYSIA

Cerita menginsafkan...

Cerita ini copied dari status yang dikongsikan oleh Encik Tajul Ariffin. Ianya rentetan dari cerita seorang lelaki Islam yang mencuri wang tabung masjid sebanyak RM2 dan dijatuhkan hukuman penjara 2 tahun semalam. Sebab mencuri ialah kerana kesempitan hidup. Baca cerita di bawah dan tanya diri kita. Apakah fungsi masjid? Kenapa gereja lebih bagus dari masjid di Malaysia.

Masjid banyak duit. Tetapi pengurusan masjid buat duit masjid macam duit mereka sendiri. Curi RM2 kena penjara. Mungkin yg melidi duit tabung tu dalam kesempitan sangat.

Aku pernah masuk gereja dekat komplek Asia Jaya. Ada kotak transparent atas meja. Ada buku catitan sebelah kotak. Dalam kotak tak bertutup ada banyak duit macam2 note. Aku belek buku. Lima ruang utk diisi. Tarikh, Nama, no tel, jumlah, catitan. Berbagai kaum punya nama ada dan memang aku mencari nama melayu. Jumpa beberapa nama siap nombor talipon. Salah satu nama lelaki ambil RM 50 utk beli susu anak. Aku call no yg dicatat. Sembang bbrp minit. Baru kena berhenti kerja jaga masa tu.

"Dah jumpa pak imam masjid. Kena buat surat ke bendahari. Bendahari pula suruh gi pejabat zakat. Sampai pejabat zakat kena isi itu ini. Entah bila pula nak dapat. Kawan india suruh pi gereja. Boleh terus ambik kemudian baru tulis nama. Saya pun pergi tempat tu dgn dia."

"Kenapa encik ambik limapuluh je. Bukan ada orang jaga pun?"

"Entahlah. Tapi walaupun takde orang jaga tapi Allah nampak walaupun dalam gereja. Niat saya memang nak beli susu anak dan sikit utk tambang pusing2 cari kerja."

Terdiam aku sekejap. Lepas tu encik?

"Saya terus pergi beli susu anak dan balik rumah dgn nasi bungkus malam lima beranak. Pagi esok gereja talipon dan lepas tu saya pun dapat kerja jadi jaga di gereja tu. Takpa la asal tak mencuri."

Aku langsung teringat pada sorang pakcik yg sedang ronda tempat parking masa tu. Encik masih kerja di situ?

"Dak dah. Saya dah balik kampung ni. Gereja bagi modal. La ni saya meniaga gerai makan. "

Masjid patut boleh buat lebih baik dari gereja. Jangan bangga dengan jumlah terkumpul ratusan ribu tp ahli qariah ada yg dapur tak berasap.

 source: klik sini

Wednesday, October 9, 2013

Bekerja Atau Surirumah?

Assalamualaikum.

Baby in womb dah 6 bulan setengah.
Sekejap je..
Dapat ke tidak cuti 3 bulan??
Ikutkan laki aku...
"RESIGN TERUS BOLEH TAK??"

Kadang-kadang aku terfikir,
berdosa tak aku sebab masih bekerja
sedangkan suami dah suruh resign??
Eay doll...pastilah dosa!!
 
Ibu bekerja atau tidak??
Yang mana lagi bagus??
 

Yang ni aku memang setuju sangatlah.
Satu sebab dorang ni ustaz-ustaz.
Kedua sebab..memang banyak sebab lah..

Aku banyak baca blog-blog surirumah (yang dulunya bekerjaya).
Semuanya bahagia setelah menjadi surirumah.
Takde sorang pun menyesal.
Antara komen-komen dorang..
Seronok dapat besarkan/didik anak depan mata, takyah risau nak hantar anak ke nursery, save duit taska/nursery, kurang gosip, takyah nak melawa g opis aurat pun terpelihara (insyaAllah), boleh uruskan rumah tangga sepenuhnya, makan pakai suami terjaga, boleh masak tuk suami, macam-macamlah.

Tapi  bagi yang dah bahagia berada di kedudukan
sebagai fully housewife tu,
tak boleh lah banned ibu-ibu yang masih bekerja.
Dorang ada alasan masing-masing kenapa masih bekerja.
Ada yang bekerja sebab gaji suami tak tinggi.
Ada yang tak sanggup makan kais pagi kais petang.
Ada yang perlu kerja utk bayar hutang kereta, hutang PTPTN,
takkan nak harapkan gaji suami padahal yang berhutang tu isteri..kan??
Ada jugak yang memang jenis tak boleh duduk diam kat rumah,
mesti kene keluar bekerja.
Ada taw..jangan tak percaya.

Aku rasa kalau diberi pilihan,
mesti ramai yang pilih untuk jadi surirumah.
Especially yang dah ada anak.
Tapi ada halangan, yang kita sendiri taktaw.
Masing-masing ada masalah sendiri.

Bagi yang masih ragu-ragu,
percayalah rezeki Allah swt itu ada dimana-mana.
Kalau menjadi surirumah itu adalah yang terbaik,
lebih baiklah kita berbakti pada keluarga,
daripada berbakti pada kerja.
InsyaAllah pahala lebih besar dunia dan akhirat.
 
Bagi yang masih  belum berkemampuan,
insyaAllah pasang niat yang baik.
Kalau kita minta yang baik,
pasti Allah swt akan bagi jalan suatu hari nanti.

Ada sorang sahabat tetibe kata..
"Nak benti kerja??Eiii..tak takut ke??Nanti husband carik pompan lain"
Ok yang ni aku musykil sampai  sekarang.
Aku assume maybe dia imagine
surirumah selekeh, busuk bau belacan,
sebab tu laki carik lain.
Hihihihi..
Tapi apa pulak jaminan kalau isteri bekerja, suami setia??
Orang tua pulak kata..
"Nak amek hati suami, tawan perutnya"
Means kena pandai masak, hidangkan masakan hebat-hebat.
Semua tu bergantung..kalau laki tu dah miang,
bini cantek tahap retis pun kene game jgk...kannn???

futnut: Situasi aku ni pulak macamana??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...