Tuesday, December 4, 2012

Wall Post FB : Mana Yang Betul-betul Buat Kita Menyampah?

Bese tak baca status kengkawan kat fb cenggini..??

"Laparnye perut..."
"Aduh time ni lah nak membuang pun"
"Pergi pasar beli barang dapur"
"Balik kampung...yess!!"
*contoh-contoh je ni..

Petu dalam hati mesti kte cam ada rasa annoying sket kan?
*sket???ke banyak?
Kentut pun nak publish kat fb ke?
Kalo lapar g la makan, ingt aku farewell cafe ke nk pos nasi beriani free kat kaw.

Baru-baru ni aku terinsap jap.
Tu pun lepas terbaca psl wall status kengkawan yg berbunyik lebih kurang cenggini..

"Menyampahnye aku kat kau..beli barang dapur pun nak kecoh ke?"
"Wahai suami..kenapalah kau suke menyusahkan aku?" 
"Orang berniaga, dia pun nak berniaga. Warna je menarik, tapi rasa hampeh".
"Tergedik-gedik..rasa cam nak lempang je"
"Sebok2 nak boikot sane sini, tapi pangai sebijik mcm Yahudi"
*contoh-contoh jugak ni.

Bila aku baca balik status kawan2 ni,
aku rasa kenapa perlu aku menyampah dgn status2 yang kaler hijau kat atas tu?
Compared to status yang kaler merah ni.
Mana satu yang buat kita betul-betul menyampah atau patut menyampah?? 
Lagi haru kan?
Hari-hari nak maki hamun orang sekeliling.
Tak puas hati dgn orang tu, sakit hati dgn orang ni,
orang tu buat keje tak betul, orang ni buat keje salah.
Semua orang tak betul.
Ayat pedas-pedas plk tu
Yang tak tahan ayat kat ujung-ujung tu..
"Sape makan cili dialah terasa pedas"
Paling kejam ayat die...
"FB aku, bukan FB kau. Sukati aku lah"

Kadang2 kite ni takot nak post bukan-bukan,
takot ada yang terasa hati.
(*melainkan kalo dah sakit hati sgt)
Tapi ada setengah orang tu men post je,
lantaklah sape2 nak terasa, janji hati puas.
(*termasuklah aku, pun ada jgk hati busuk camtu)

Memanglah post kaler hijau tu cam poyo,
lapar pun nk gtaw orang.
But at least dorang x post sesuatu yang
meluahkan rasa benci pada orang lain,
memperkatakan tentang keburukan orang lain, 
menghina makcik-makcik n adik-adik tepi jalan,
menyentuh sensitiviti sesuatu kaum,
meremeh-temeh atau merendah2kan usaha orang lain,
memperkatakan tentang keburukan suami, colleague or jiran tetangga.
Betul tak?
 
Aku baca balik previous wall post aku.
Hmm..memang ada, banyak la jgk.
OK..kene kurangkan sket nak kate-kate atau maki-hamun orang.
Kalo boleh jangan ada terus.
Memangla tu FB aku, hak aku,
tapi aku pun kene sedar
HAK ORANG LAIN UTK DIHORMATI.

Aku sedar ada yang menyampah aku post pic anak aku hari-hari.
Takde niat ape..
just nak kongsi kegembiraan aku membesarkan anak,
dan berkongsi keterujaan aku melihat perkembangan anak.
Untung-untung boleh share dgn kengkawan.
Sekurang-kurangnya aku tak post gambar yang memalukan oranglain.

6 comments:

fiza said...

Hehehe...memanglah. Kekadang menyampah gak membacanya. Semua nak update status.

Saya jrg sgt update sbb office dah blog FB. Klo FB pon just ping blog.

Noor Suraya said...

tak berapa suka kalau post yg melibatkan gf ngn bf ni..hehehehe...nk hilangkan rasa tak suka tu,sy remove or hide ja.hehehehe...
nak tanya sapa yg nyampah kita pos gmbq anak tu>???sapa??sapa????bgtau.mai nombor tepon dia,nk ceramah cket.hehehehee..

bibi yusof said...

sy kdg2 ade jugak terbuat entry mengikut perasaan... tetapi baru dtg keinsafan... sy delete mane2 entry yg tk patot.. delete mane2 ayat yg tk patot.. mane tau kot kot ade yg rapat ngan saya terbace ape yg sy tulis mase sy ikut perasaan tu.. tak ke haru biru... hehehe..

Ayu said...

salam kenal ;)
nice post..
sometimes status2 kat fb yg negatif2 pun boleh efek aura kita..kan?
*same here-asyik tayang anak je..hehe

Nana said...

betul la Dila...lebey baik lagi yg kaler hijo tu...kan kan kan...

org cam kaler merah tu mgkin lupa kot siapa yang DI ATAS SANA...
tapi...kite yg terbaca ni pun dah mcm terkena tempiasnye pulak...dah nyampah kat dia...kite skali la dpt habuan tu...

NURUN said...

setuju2. kdg2 rse mcm xperlu mymph dgn org lain. tolong 'like' je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...