Tuesday, November 6, 2012

Elakkan Rambut Bercabang

Assalamualaikum sume..
Sejuk betul Malaysia hari ni ye.
Malam tadi tido dari jam 11 sampai 2 je.
After 2am onwards, berjaga sebab Zahra nak tido dlm pelukan.
Anak dara tu da bese tido cium ketiak Babah.
Minggu ni Babah shift mlm la pulok.

Last week g potong rambut Zahra.
Byk kali postpone sbb aku nk potong sendiri,
Babah nak bawak g saloon.
End up aku surrender.
Style Saloon Ipoh. RM3 je
Kejap je, dlm 3 minit setel.
Aku rasa kalo aku yg potong mau 3 jam.
Alhamdulillah Zahra dok diam.
Dulu aku selalu facing masalah rambut bercabang.
Bila consult dgn cina-cina kat saloon,
katenye rambut bercabang disebabkan..
1. Faktor cuaca panas. *dats y kene pakai tudung kan.
2. Faktor pemakanan.
3. Menyisir rambut terlalu kasar atau penggunaan sikat yang tak sesuai.
4. Penggunaan bahan kimia yang kerap n overdose.
*masa zaman jahiliah dulu aku sll ubah2 ciptaan Allah swt ni.kejap relaxing, kejap perm..manelah rambut tu tak rosak. dye pun penah..bodoh sgt rasenye.dats y Allah swt botakkan pale aku.
Untuk mengelakkan rambut bercabang,
1. Rambut kene potong or trim about an inch every 6 months maximum.
2. Sape2 yang nak rebond ke, perm ke ape ke, better buat treatment dulu.
Ni berdasarkan pengalaman.
Kalo trus je buat, mmg rambut rosak.
3. Pakai vitamin.
Aku suggest guna ELLIPS.
3. Gunakan sikat yang sesuai. Sikat yang bergigi jarang.
4. Lindungi rambut dr cuaca panas. Senang cte, bertudung.
5. Elakkan guna hair dryer. Keringkan rambut depan kipas.


Hasilnya. Ada yang kate cam orang Penan, cam helmet, cam budak nakal. Tapi tetap ayu di mata Bonda. wahahaha..
futnut: Rambut aku berusia 2 tahun lebih. Baru tumbuh lepas kimo. =)

2 comments:

✿.。M.C 。.✿ said...

best la Zahra da merasa pi saloon... Azra.. asyik wat treatment shampoo jelah.. hahaha bukan syampoo rambut tp syampoo kulit kepala.. huhuhu

Ann Ishak said...

cute zahra lepas potong rambut, tambah tembab bulat pipi tu ;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...