Thursday, November 29, 2012

Menyambut Kelahiran Bayi Mengikut Islam

source : Pa&Ma
 
1. Melakukan sujud syukur sebagai tanda kesyukuran kepada Allah. Suami boleh lakukan di mana sahaja dia berada ketika itu. Ia elok dilakukan sebaik sahaja anak keluar daripada rahim ibu. Perbanyakkan bacaan zikrullah (tasbih, takbir dan tahmid).

2. Mengikut hadis sahih daripada Abu Daud dan Tarmizi, sunat untuk diazankan di telinga bayi sebab ia dibuat oleh Nabi Muhammad s.a.w ketika cucu baginda, Hassan lahir. Imam Ibnu Qayyium memberitahu azan dilakukan supaya kalimat seruan tentang kebesaran Allah menjadi seruan pertama yang didengar oleh bayi.
Sementara Sheikh Muhammad Ali Qutub pula menyamakan seruan azan/iqamat seperti bacaan talqin. Kelahiran bayi bermaksud bayi berpindah dari alam rahim ke alam dunia, seruan azan mengingatkan bayi tentang tanggungjawabnya di dunia. Sebab itu bayi menangis ketika baru lahir ke dunia.
Selepas diazan n iqamat.
3. Memohon doa keselamatan untuk anak supaya dijauhkan daripada gangguan syaitan. Apa-apa sahaja doa yang diketahui oleh ibu bapa boleh dibacakan. Nabi Muhammad s.a.w juga melakukan amalan ini apabila cucundanya lahir. Amalan ini disebut dalam hadis sahih dari Bukhari. Ustaz Abu Hasan mengingatkan ibu bapa agar jangan sekali-kali melakukan amalan meletakkan gunting, paku dan sebagainya lagi di bawah bantal bayi bertujuan menghalau syaitan atau sebarang gangguan iblis. Ia boleh jatuh syirik kerana ia perbuatan yang khurafat.

4. Sunat memberi ucapan tahniah kepada ibu bapa yang baharu sahaja mendapat anak. Ia ada disebut dalam kitab Imam An-Nawawi. Tujuannya untuk menghulurkan rasa kegembiraan kepada seluruh ahli keluarga yang memperoleh cahaya mata baharu selain mengeratkan kemesraan dan ikatan silaturrahim di antara mereka. Disarankan mereka yang berkunjung melawat bayi turut menghulurkan buah tangan seperti hadiah, wang dan sebagainya kepada ibu bapa tersebut.

5. Tanam uri dengan segera kerana ia adalah benda kotor dan najis. Menurut Ustaz Abu Hasan, uri tersebut tidak perlu dibersihkan seperti dilakukan sesetengah masyarat yang membersihkan uri dengan garam dan asam gelugor. Sebaiknya bungkus terus dan segera ditanam. Elok ditanam di tanah yang keras dengan mencangkul dalam tanah untuk mengelakkan daripada dikorek dan dimakan binatang. Selain itu dia juga mengingatkan ibu bapa agar jangan percaya kepada amalan sesat yang menanam uri bersama objek lain kerana percaya memberi nasib yang baik kepada bayi. Amalan itu boleh merosakkan akidah.

6. Sunat menamakan anak yang baharu lahir dengan nama yang elok dan membawa makna baik kerana nama itu yang akan dipanggil di hari akhirat kelak. Nabi menyuruh ibu bapa memberi nama anak pada hari ke-7 atau secepat yang boleh.

7. Sunat melakukkan tahnik atau belah mulut bayi baharu lahir. Tahnik ialah mengunyah buah kurma dan diletakkan sedikit rasanya di dalam mulut bayi. Tahnik bertujuan memohon kepada Allah SWT supaya anak yang dilahirkan mempunyai lidah yang fasih dan terkawal lidahnya daripada menyebut perkara-perkara yang tidak berfaedah dan mendatangkan maksiat walaupun perkara ini boleh dilakukan oleh orang yang soleh namun bapa kepada anak tersebut lebih utama melakukan tahnik untuk anaknya kerana hadis riwayat oleh Tirmizi menyebutkan salah satu doa yang paling mustajab ialah doa ibu bapa untuk anaknya”.

Tahnik kurma n air zam-zam.

8. Sunat membuat aqiqah yang bermaksud penyembelihan binatang ternakan seperti kambing,lembu,kerbau atau unta dan lebih afdal dilakukan pada hari ketujuh kelahiran bayi. Hadis Abu Daud ada menyebut aqiqah dilakukan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah SWT supaya mendekatkan anak kepada Allah. Daging sembelihan hendaklah disedekahkan kepada orang sekeliling supaya mereka tahu tentang kelahiran anak anda. Tetapi jika ibu bapa tidak mampu melakukan aqiqah tersebut dalam masa terdekat, ia boleh dilakukan sebelum aqil baligh si anak. Sunah Rasulullah menyuruh aqiqah dua ekor kambing bagi anak lelaki dan seekor kambing bagi anak perempuan.

Aqiqah kerbau.
9. Mencukur jambul atau rambut anak yang baharu lahir. Menggunting sedikit rambut bayi pada hari ke tujuh adalah sunat. Ini sebagai tanda permulaan kehidupan anak kecil sebagai manusia dan hamba di sisi Allah selain menggalakkan pertumbuhan rambut baharu yang lebih sihat. Selalunya majlis kenduri diadakan untuk menyambut kelahiran bayi. Sesiapa sahaja boleh menggunting rambut baik tetapi lebih baik jika dilakukan orang yang soleh dan keluarga terdekat. Menggunakan buah kelapa dan segala macam campuran seperti garam, beras dan bunga semasa mencukur rambut anak tidak dibenarkan kerana amalan ini diambil daripada budaya Hindu.
Bercukur.
10. Mengkhatankan anak. Hadis daripada Al-Baihaqi menyebut Rasulullah bukan hanya menyembelih kambing tetapi turut mengkhatankan bayi baharu lahir pada hari ketujuh. Berkhatan bagi lelaki bertujuan untuk kebersihan, mencegah penyakit dan seksual. Perkara ini menjadi sunat kepada kaum perempuan dan satu kewajiban bagi lelaki. Bagi perempuan tidak perlu sebab Imam Syaukawi sebut tidak ada dalil yang sahih tentang wajib berkhatan bagi perempuan.

futnut : All done, yg last tu je belum. Ahhhaaa..bile anak Bonda nak sunat ni...??

Wednesday, November 28, 2012

Privacy Lakibini.Perluke?

Kat fb harini terbaca status someone..
"Password fb, twitter,dll..perluke husband bagitaw pada isteri? Dan kenapa?"
Ramailah yang komen.
First comment is..
"tak perlu kot..buat pe?kasi privacy la sket..."
Ada la pulak yang like komen tu..
Huk aloohh..
And the rest commments tak setuju ada rahsia antara husband n wife.
Termasuklah aku..

Memang sejak kapel lagi aku tak pernah rasiekan password.
Plus dah kawen ni, we both sharing pswd fb, twitter, instagram..
even pswd bank card pun kitorg sharing.
I guess it's not something pelik.
Sure korang pun do the same.
I cant see the cons, but the pros only.
Do we need any privacy dgn pasangan hidup sendiri??
Do we really need it?
Privacy laki bini??
Aduhh..otak takleh terima,xde space nak letak.
Aku tak pahamla..anak berak taik keras pun aku msg laki kat opis taw.
Do i need to do so?
Off course la..nama lagi laki bini kan.
U'll die, or lost ur memories..who knows rite?
Exciden ke wutsoever..
Then who's gonna reveal ur pswd kalo bukan orang terdekat, kan?
As for me, tak perlulah perkataan privacy dgn pasangan masing2.
Nama lagi pasangan hidup, nak privacy tara mana sgt pun?
U guys r sharing SEBUAH KEHIDUPAN.
Tido pun sebantal..dah tu lagi nak claim privacy??
Melainkan ada kisah hitam masa lampau, mmg patut dirahsiakan.
Jangan sekali-kali dedahkan kisah hitam pada pasangan yang boleh mengaibkan diri-sendiri.
Untuk menjaga masa depan keluarga.

Ada org kata..
"Kalo percayakan pasangan, tak perlula mintak pswd bagai..."
Aku jawab..
"Kalo kaw boleh dipercayai, apa salahnya bagi password bagai..??" 

Orang kate..
"Ala pswd je pun..tu pun nak taw..?"
Aku kate..
"Ala pswd je pun..bagi jelah..tak luak pun der.."

Ape2 pun...sume ni depends..
Depends on their views terhadap pasangan masing-masing.
Ada yang lebih bahagia kalo ada rahsia n privasi mak nenek terhadap pasangan.
Lu..lu..Gua..gua..
Gua tak kacau privacy lu,
lu jgn kacau privacy gua.
Janji gua tak duakan lu..katenyerr..
Ada pulak yang rasa kebahagian bergantung kepada perkongsian hidup dgn pasangan.
Berkongsi masalah, suka n duka.
Saling meluah dan mendengar.

futnut: apa2 pun aku masih tak faham konsep privacy lakibini.sekian.
(sekian ke kesian?)

Monday, November 26, 2012

MAHA 2012

MAHA 2012.
Best sgt..
Tp jgnlah pegi weekend.
Jem sgt2..


MAHA diadakan 2 tahun sekali.
2 tahun lepas tak pegi sbb bz arrange hal kawen aku.
Ni pic MAHA 2008.




Friday, November 23, 2012

Zahra 7m : Boleh Timang Adik.

Zahra nak adik tak?
Bonda nak bagi Zahra adik ni...
Wendunya time preggy.
Bestnya..
It's hard but the sweetest moment.
 
Pakai baju preggy..hukhukhuk..
 Keterujaan utk preknen balik.
Aku kuarkan baju2 preggy n pakai.
Mane taw melekat..
Kalo mak aku taw..habesss..

Sonok taw preggy..
Kalo g public toilet takyah Q, org bagi masuk dlu.
Kalo nek lrt takyah berdiri.
Manja..
 
Kenapa tetibe rasa nak peknen lagi?
Sebab bulan ketujuh Zahra ni..
macam2 pangai die buat.
Dah pandai nyembang, dah pandai gelak terbahak-bahak, dah pandai duduk, tak ciwek lagi
even belum tumbuh gigi, tak pandai merangkak lagi, tapiiii....
 
Anak Bonda dah boleh berdiri.

 Hopefully umur 8 bulan Zahra dah boleh berlari.
Cepatnya masa berlalu.
Terasaa Zahra cam dah besor..
Dah boleh timang adik katenyeerrr...
HAhahaha...
Sayang Zahra..

Wednesday, November 21, 2012

Boikot Utk GAZA.

Lately ni mood kelaut.
So sad watching video betapa seksanya saudara2ku di Gaza.
Yang paling manyakitkan bila tengok pic kanak-kanak n bayi-bayi yang 
PECAH KEPALA, TERBURAI ISI PERUT, PATAH KAKI, HANGUS TERBAKAR.
Kalo aku, mesti aku malu pic jenazah aku or my famly members dlm keadaan macam tu dipublished satu dunia.
Plz dear frens..
aku taw pic tu utk tunjuk kat dunia how cruel Israel,
tapi aku rasa kita masih perlu ada rasa menghormati jenazah-jenazah.
Unless pic yang siap dikafan,
mmg patut ditunjuk utk mengingatkan kita tentang kematian.
Maybe u can publish dat kind of pic but not so SADIS!!
Banyak lagi pic yg boleh menunjukkan kekejaman Yahudi laknatullah.

Last weekend aku termakan roti Starbucks.
Astaghfirullahal 'azim.
Adik ipar aku yang beli bawak balik umah.
Bila dah jamah, aku rasa sedap.
Lepas tu tingat plk anak-anak kecil di Gaza, apa yang dorang makan?
MasyaAllah..apa yang aku makan ni?!?!
Terus terbantut..ampunkan aku Ya Allah!!
Star = Israel sign
Bucks = Money
Hah..mmg duit utk Israel kan..
Aku mmg peminat tegar ais krim.
Patutlah skrg aku rasa cam Baskin tak sedap.
Sumpah rasa cam sedap lagi eskem yang Apek motor tu jual.
Cek-cek balik..
Keluaran Israel jgk eskem tu rupanya..
Aku n hubby lebih suke eskem Famous Amos.
Pun barangan Israel..boycott lagi!!
Dah try search Snogurt..tp tak jumpa.

Banyak benor benda nak kene boycott skrg.
Banyak benor pulak barang2 dlm wishlist.
So pada yang nak beli barang, better cek dlu bar code.

Bar code starting 729 is from Israel. Sila boikot!!



My wishlist.
1. Bedak carrie for baby. (keluaran Malaysia)
2. Mamy Poko
3. Pureen shower cream
4. Antabax shower cream.
5. Dettol hand sanitizer.
6. Kotex
7. Loreal shampoo
8. Hypnose Lancome
9. Garnier for Men

Yang bold tu confirm product Israel.
Kene boycott n pk nak ganti dgn brand pe plk.
Payah jgk kan..byk benor keluaran Yahudi.
Ni info yang aku dapat dari addienblog.


below are the multinational companies'/conglomerates' russian official website with their products [click text in blue to know more about the companies' products]:
the multinational companies' malaysian official website with their products [click text in blue to know more about the companies' products]:
  • nestle
  • danone dumex
  • kraft food
  • pepsi
  • f&n coca cola [for the time being, f&n & coca cola are business partners, where f&n bottles coca cola soft drink for malaysian-singaporean market. however, their partnership is rumored to end on September 2011, after 75 years of partnership. let's pray for the break up!!! :) read more here]
  • unilever
the multinational companies' official website [click text in blue to know more about the companies' products]:
~THE LIST~

a) restaurant /cafes - do avoid these places :
  • TGI fridays (by Heinz company)
  • famous amos (by Kellog company) - fevret..biskut n eskem di kala dating.
  • mcD
  • starbucks
  • burger king
  • pizza hut (by Yum! Brands) - prefer domino's
  • KFC (by Yum! Brands)
  • A&W (by Yum! Brands)
  • domino's pizza - lorhhh..kene boycott jgk?hihihihi..

b) equipments / gadgets u're buying new mobile phones/laptops. try to avoid these:
  • nokia - dah tak zaman
  • motorola
  • intel

c) food & drinks - u're at the department store, avoid putting these into ur trolley :
  • lipton tea (by unilever)
  • beseda tea (by unilever)
  • nestea tea (by nestle)
  • pickwick tea (by sara lee)
  • milo (by nestle)
  • nescafe (by nestle)
  • coffee-mate (by nestle)
  • nesquik (by nestle)
  • sunkist (by dr pepper snaple group)
  • carte noir coffee (by kraft)
  • jacobs coffee (by kraft)
  • maxwell house coffee (by kraft)

soft drinks :
  • fanta (by pepsico)
  • cocacola (by pepsico)
  • gatorade (by pepsico)
  • mirinda (by pepsico)
  • sprite (by pepsico)
  • mountain dew (by pepsico)
  • adrenaline rush (by pepsico)
  • 7up soft (by pepsico & dr pepper snaple group)
  • dr pepper (by dr pepper snaple group)
  • schweppes (by dr pepper snaple group)
  • a&w (by dr pepper snaple group)
  • revive (pepsi malaysia)
  • f&n (f&n coca cola malaysia)
  • 100 plus (f&n coca cola malaysia)
  • sprite (f&n coca cola malaysia)

mineral/drinking water :
  • aquafina (by pepsico)
  • bonaqua (by pepsico)
  • aqua minerale (by pepsico)
  • rodniki rossii (by pepsico)
  • vittel (by nestle)
  • perrier (by nestle)
  • pure life (by nestle)
  • evian (by danone)
  • aquarius (f&n coca cola malaysia)
juice :
  • ya (by pepsico)
  • tonus (by pepsico)
  • fruktoviy sad (by pepsico)
  • tropicana (by pepsico)
  • frustyle (by pepsico)
  • 100% gold (by pepsico)
  • seasons (f&n coca cola malaysia)
  • fruit tree (f&n coca cola malaysia)
  • sunkist (f&n coca cola malaysia)

chips :
  • cheetos (by pepsico)
  • lay's (by pepsico)
  • khrus team (by pepsico)
  • twisties (by kraft)
  • estrella (by kraft)
  • cheezels (by kraft)
  • lurve (by kraft)
  • chipster (by kraft)
  • chacos (by kraft)
  • pringles (by procter & gamble)

bicuits & crackers:
  • oreo (by kraft)
  • nabisco (by kraft)
  • jacob's (by kraft)
  • chips ahoy! (by kraft)
  • biskut tiger (by kraft)
  • chipsmore (by kraft)

cereals :
  • kellogg cornflakes etc (by kellogg)
  • honey stars, koko krunch etc (by nestle)

ice cream :
  • maxibon (by nestle)
  • 48 kopeek (by nestle)
  • mega (by nestle)
  • extreme (by nestle)
  • bon pari (by nestle)
  • moevenpick (by nestle)
  • mat kool (by nestle malaysia)
  • wall's (by unilever)
  • intarko (by unilever)
  • magnolia (f&n coca cola malaysia)

baby's food :
  • nestum (by nestle)
  • gerber (by nestle)
  • agusha (by pepsico)

food seasoning/condiments :
  • maggi (by nestle)
  • knorr (by unilever)
  • heinz
  • calve mayonnaise & ketchups (by unilever)
  • baltimor mayonnaise & ketchups (by unilever)
  • lady's choice mayonnaise & spread (by unilever)

chocolates :
  • kit kat (by nestle)
  • smarties (by nestle)
  • nuts (by nestle)
  • bon pari (by nestle)
  • aero (by nestle)
  • hersheys
  • cote d'or (by kraft)
  • toblerone (by kraft) - oowwhhh..my toble..
  • alpen gold (by kraft)
  • milka (by kraft)
  • vosdushni (by kraft)
  • cudniy vecer (by kraft)

dairy products :
  • rama margarine (by unilever)
  • peshka margarine (by unilever)
  • actimel, danone, aktivia, danakor, danissimo, rastishka (yogurt products by danone)
  • biomax yogurt (by pepsico)
  • imunele yogurt (by pepsico)
  • domik v derevnye milk (by pepsico)
  • 33 korovi milk (by pepsico)
  • cudo yogurt product (by pepsico)
  • philadelphia cheese (by kraft)
  • singles cheese (by kraft)
  • f&n susu pekat & susu sejat (f&n coca cola malaysia)
  • susu sejat cap junjung (f&n coca cola malaysia)
  • susu sejat cap ideal (f&n coca cola malaysia)
  • susu sejat cap carnation (f&n coca cola malaysia)
  • susu pekat & susu sejat cap tea pot (f&n coca cola malaysia) - then nak pakai susu ape eh?
  • magnolia milk (f&n coca cola malaysia)
  • farmhouse milk (f&n coca cola malaysia)
  • planta (by unilever malaysia)

pet food :
  • friskies (by nestle)

d) hygiene-beauty care products
skin care :

  • neutrogena (by johnson & johnson)
  • clean & clear (by johnson & johnson)
  • garnier (by l'oreal) - pasni laki aku kene pakai sabun susu kambing je.
  • the body shop (by l'oreal)
  • vichy (by l'oreal)
  • biotherm (by l'oreal)
  • kiehl's (l'oreal)
  • la roche posay (l'oreal)
  • skinceuticals (l'oreal)
  • clinique (by estee lauder)
  • olay (by procter & gamble)
  • SKII (by procter & gamble)
  • cetaphil (by galderma, a joint venture company btwn l'oreal & nestle)
  • fair & lovely (unilever malaysia)
  • pond's (unilever malaysia)
  • DDF (p&g)

body (& hair) care :
  • dove (by unilever)
  • sunsilk (by unilever)
  • rexona (by unilever)
  • lux (by unilever)
  • clear (by unilever)
  • axe deodorant (by unilever)
  • lifebuoy (unilever)
  • lux (unilever)
  • sanex (by colgate-palmolive)
  • protex (by colgate-palmolive)
  • palmolive (by colgate-palmolive)
  • lady speed stick deodorant (colgate palmolive)
  • gillete (by procter & gamble)
  • camay (by procter & gamble)
  • old spice (by procter & gamble)
  • secret deodorant (by procter & gamble)
  • aussie (by procter & gamble)
  • fekkai hair care (p&g)
  • ivory (p&g)
  • old spice (p&g)
  • secret (p&g)
  • safeguard (p&g)
  • aqua (p&g)

dental care :
  • crest dental care (by p&g)
  • oral B (by procter & gamble)
  • blend a med (by procter & gamble)
  • colgate (by colgate-palmolive)

hair care :
  • pert (p&g)
  • rejoice (p&g)
  • nice n easy(p&g)
  • natural instincts (p&g)
  • herbal essences (by procter & gamble)
  • nioxin hair care (p&g)
  • shamtu (by procter & gamble)
  • pantene (by procter & gamble)
  • wella (by procter & gamble)
  • head & shoulders (by procter & gamble)
  • sassoon (p&g)
  • londa professional (p&g)
  • redken (by l'oreal)
  • kerastase (by l'oreal)
  • shu uemura (l'oreal)
  • timotei (by unilever)
  • brylcreme hair care products (by sara lee)

cosmetics / frangrances / perfumes / luxury beauty care products:
  • revlon
  • maybelline (by l'oreal)
  • lancome (by l'oreal)
  • giorgio armani (l'oreal)
  • yves saint laurent (l'oreal)
  • ralph lauren (l'oreal)
  • shu uemura (l'oreal)
  • cacharel (l'oreal)
  • helena rubinstein (l'oreal)
  • diesel (l'oreal)
  • viktor & rolf (l'oreal)
  • bobbi brown (by estee lauder)
  • MAC (by estee lauder)
  • max factor (by procter & gamble)
  • cover girl (p&g)
  • clairol (p&g)
  • perfumes / fragrances : christina aguilera, dunhill, escada, gucci, hugo BOSS, naomi campbell, mexx, rochas (p&g)
*MONT BLANC cane eh?
 
baby care products :
  • johnson & johnson (by johnson & johnson)
  • huggies (by johnson & johnson)
  • pampers (by procter & gamble)
  • nestogen, neslac etc (by nestle)
  • dumex, dugro (by danone)
  • mamil gold (by danone)

women's :
  • kotex sanitary pad (by kimberly clark)
  • always/whisper sanitary pad (by procter & gamble)
  • naturella sanitary pad & pantiliners (by procter & gamble)
  • discreet pantiliner (by procter & gamble)
  • tampax (by procter & gamble)
  • o.b. tampon (by johnson & johnson)
  • carefree pantiliner (by johnson & johnson)

health :
  • band-aid (by johnson & johnson)
  • vicks (by procter & gamble)
  • acuvue contact lense product (by johnson & johnson)

e) detergents & other house hold products:
detergents & cleaning chemicals:
  • ariel detergent (by procter & gamble)
  • ace detergent (by procter & gamble)
  • tide detergent (by procter & gamble)
  • dreft detergent (by procter & gamble)
  • downy fabric softener (by procter & gamble)
  • lenor fabric softener (by procter & gamble)
  • dawn dishwashing liquid (by procter & gamble)
  • fairy dishwashing liquid (by procter & gamble)
  • mif dishwashing liquid (by procter & gamble)
  • febreeze (by procter & gamble)
  • comet toilet detergent (by procter & gamble)
  • mr proper / mr clean (by procter & gamble)
  • cif (by unilever)
  • domestos (by unilever)
  • glorix floor detergent (by unilever)
  • ajax floor detergent (by colgate)
  • breeze detergent (by unilever malaysia)

others :
  • kleenex tissue (by kimberly clark)
  • scott paper product (by kimberly clark)
  • kiwi shoe polish (by sara lee)
  • duracell battery (by procter & gamble)
  • ambipur air freshener (by procter & gamble)
  • braun (by procter & gamble)
  • home depot

f) clothes & perfumes
designer label :
  • estee lauder
  • DKNY (by estee lauder)
  • polo (by ralph lauren)
  • ralph lauren
  • giorgio armani (by armani)
  • armani exchange (by armani)
  • emprio armani (by armani)
  • tommy hilfigher (by phillips-van heusen)
  • calvin klein (by phillips-van heusen)
  • dolce & gabbana (p&g)
  • anna sui (p&g)

retail shops :
  • GAP
  • banana republic (by GAP)
  • timberland
  • river island
  • marks & spencer
  • selfridges
  • the limited
  • la senza (by the limited)
  • victoria secret (by the limited)
  • wonderbra (by sara lee)
  • playtex (by sara lee)
  • DIM (by sara lee)
  • levi's
  • puma (p&g)

others :
  • delta galil, supply apparel products to other companies eg Marks & Spencer, Calvin Klein, Hugo Boss, Nike, Pierre Cardin, Barbie, Tommy Hilfigher, Auchan

g) cultural
cable tv & tv programme:
  • fox news (by news corporation)
  • national geographic channel (by news corporation)
  • american idol (by news corporation)
  • disney
  • CNN
  • HBO (by time warner)
  • cartoon network (by time warner)

movies, films, cinema :
  • fox film corporation (by news corporation)
  • 20th century fox (by news corporation)
  • disney
  • warner bros (by time warner)

publications (novels, magazines, newspapers):
  • harper collins books (by news corporation)
  • disney
  • time magazine (by time warner)
  • DC comics (by time warner)

h) supermarkets / department stores
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...