Wednesday, October 31, 2012

Berkongsi Cerita - Aku Bekas Pesakit Kanser.

Last Thursday pegi HUKM utk regular check up dgn pakar O&G.
The day before raya aji.
Haiilllaahh suspen nye..
Takut berhari raya dlm duka.
 
Alhamdulillah everything went very well.
Utk review darah yg diambil last month,
alhamdulillah bacaan AFP still under range,
walaupun sedikit naik.
Dari bacaan before preggy 2.4,
sekarang jadi 3.00.

Okay AFP stand for alpha-feto protein.
Alpha-feto protein tu bacaan utk tumour marker.
Sume orang ada sel kanser.
Bezanya sama ada ia aktif atau tidak.
Alpha-feto protein (AFP) shud be under 5.8.
Kalo lebih 5.8 means ada 'sesuatu'.
Dulu masa dlm badan aku ada tumour,
bacaan AFP aku beribu-riban, byk no 0000 kat belakangnye.

Dan utk review keputusan pap-smear yg aku buat last month plk,
alhamdulillah clear.

But still kene buat pap smear lagi next year.
Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

Aku hanya bekas pesakit kanser.
Suke sangat nak berkongsi pengalaman aku mengharungi kanser.
Kanser bukan penamat segalanya.
Bukan juga penghalang utk aku melahirkan,
walaupun sebelah ovari dah dibuang.

Berkongsi cerita dengan Puan Noreen Tajudin. (Aku kelihatan sgt poyo)

She's a very nice person. Hope i can meet her again someday.
Ditemani mak the backbone n Zahra sbg bukti yg Allah swt masih memberi aku peluang walau dgn satu ovari.

2 comments:

fiza said...

Alhamdulillah. Nak kena korek entry2 lama nih.

My boss baru operate buang tumor kat perut. Dekat 1kg gak tumor tu.

Nana said...

akhirnya pegi jugak jumpa yer...hehe...

tak cter pun experience...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...