Monday, October 15, 2012

Apa Nak Buat Bila Disahkan Kanser?

"Papa maybe kene cancer hati"
Wooaahhh...macam nak luruh jantung baca bila msg dari mama.

Lately ni Papa mmg kerap pengsan.
Pernah sekali tu die pengsan sampai Mama terpaksa ajarkan mengucap.

5 hari Papa dok spital tapi doktor gagal detect apa2 sakit.
Masuk CCU jantung ok.
End up doctor kate salah makan ubat.
Macam tak masuk akal,
Papa dah consume ubat yang sama since die pencen lagi.

Papa pegi Darul Syifa' Bangi.
Takde gangguan sihir, alhamdulillah.
Tapi Papa masih kerap sakit-sakit perut.
Angin katenye..
Mama risau sangat.
Skrg ni pegi pasar yang sekangkang kera dr umah pun Mama temankan Papa.

Baru-baru ni Papa jumpa sorang doktor pakar organ dalaman.
Suggested by Dr. Shukor kawan Papa.
Doktor pakar tu cek urine n darah Papa.
Maybe cancer hati, tapi belum muktamad.
Perlu amek sample tisu hati.
Masalahnya, maybe akan effect jantung pulak.
Wow, dugaan yang besar dan hebat.

Teringat pengalaman aku masa disahkan menghidap kanser.
Memang takde apa-apa langsung dalam palotak kecuali MATI.
Aku tak balik umah, tido umah kawan.
Tanak gtaw makabah.
Bukan sbb nak ketepi dorang tapi taktaw cane nak cite.
Airmata dah mcm air paip yg kepala paipnye da rosak.
Meleleh je sepanjang masa.
BENGKAK MATA!!
Tengok muka kat cermin pun tak lalu.
Kesian tgk diri sendiri.
Tengok kubur mulalah aku pikir..
"Nilah tempat aku tak lama lagi"

Lama-kelamaan aku sedar..
sebenarnya disahkan kanser bukan bermakna itu penghujung nyawa.
TAKKKK...
Memang org yg disahkan kanser akan pk mati.
But once kita pk mati means, kita telahpun PILIH utk mati.
In fact kita ada dua pilihan..
BERJUANG UTK SEMBUH
atau
BERSERAH UTK MATI.
Aku pilih sembuh.
Sebab MATI adlh pilihan utk sume manusia.
Tak kira sihat atau sakit, tua atau muda.
Sepatutnya pk how to fight?
Cari jalan cane nak lawan, cari penawar.
Yang penting semangat kene kuat.
Hanya diri sendiri yang dapat merawat sakit sendiri.
Hanya diri sendiri yang kenal badan sendiri.
 Jadi kalo diri rasa sakit, badan kene kuat cari ubat.
Kalo badan rasa sakit, hati kene kuat cari penawar.

Tapi kalo badan nak layan sedih je.
Asek terbaring, berkurung, menangis..(sbb konon2 dah nak mati)
sakit (yang sbnrnye takdelah sakit sangat) jd semakit teruk.
Sel kanser mungkin aktif, 
jadi kita perlu lebih aktif dari sel tu utk melawan.

Allah swt takkan menurunkan sesuatu ujian kepada hamba-hambaNya melainkan mereka mampu menghadapinya. Allah swt turunkan kanser sbb Allah swt tahu kita mampu utk lawan. Kita kuat. Means kita kuat. Jangan menidakkan kuasa Allah swt. So buktikan!!
BANGKIT DAN LAWAN!!

5 comments:

JR said...

Ajal maut kuasa Allah, semoga ketabahan melalui ujian dan doa setulus jiwa akan didengariNya....

Semoga cepat sembuh...

Azhariah Zuber said...

Doa yg terbaik uk your husband

Mrs. Amad said...

ekekeke..ni bukan husband.ni papa..bapak mertua..

Mama Irfan said...

Adik>>>akak yg ada sakit mcm adik sgt bersemangat lps baca blog ni...ya ya..kita pilih utk sembuh so berubat!!!!ikhtiar...doa...kita byk lagi tanggungjawab yg belum selesai..

Encik Lan said...

salam..
mungkin produk kesihatan dari Forever Living boleh membantu., saya ada blog kesihatan di http://penawarsihat.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...