Friday, September 28, 2012

Kawal Kemarahan

MARAH!!
Sape yang suke marah-marah?
Sume tak suke kan..?
Lagi tak best kalau kene marah.
Tengok orang marah pun bleh spoil mood kite.
So here i wanna share some tips utk mengawal kemarahan.

1. Istighfar. (lagi bagus istighfar berlagu sbb muzik boleh menenangkan)
*bayangkan tgh marah-marah kat kaunter bank tetibe aku berzanji kuat-kuat "Astaghfirullahhhh..robbal baroyaaaa"  Sambil tu tangan pegang sebelah telinga. Better laa drpd aku maki teller bank tu kan..

2. Kalo boleh terus amek wuduk.

3. Kalo tengah berdiri, cecepat duduk. 

4. Jangan terus berada di tempat kejadian atau larikan diri dari orang yang kite tengah hangin tu.

5. Senyum..biarpun pahit. Nama lagi senyum paksa. Senyummm je..

6. Tarik nafas dalam-dalam yang hembus perlahan-lahan.

7. Cakap dalam hati "ORANG YANG  KUAT ADALAH ORANG YANG  BERJAYA MENAHAN KEMARAHAN"

8. Allah SWT tidak akan menguji kesabaran tanpa ganjaran.
Percayalah..lepas je kite bersabar n menahan kemarahan pasti ada sesuatu nikmat yang Allah swt turunkan sesudah itu. Ganjaran hanya utk yang bersabar, yang tak sabar dapat susah.
Kesimpulannya senang je,
let's say kite tgh marah dengan someone..
Larikan diri jauh sket dari orang tu (kalo boleh jgn nampak muke die), duduk, senyum, berzikir istighfar, tarik nafas dalam-dalam, dan katakan "AKU KUAT KERANA MENAHAN MARAH".

Kadang2 kite marah dgn someone n kite rasa puas kalo dapat maki hamun die.
Mungkin kite rasa puas tapi banyak kesan negatif kalo kite marah-marah.
Antaranya...
1. Orang sekeliling akan underestimated kite sbb mengamuk x tentu pasal.
2. Orang yang kene marah akan malu n jatuh maruah.
3. Orang yang kene marah akan bengang n simpan dendam pada kita.
4. Kita sendiri akan malu.
5. Of kos dosa pun dapat.

2 comments:

fiza said...

Thanks for the tips. Tapi kan, kekadang bila dah marah sgt sampai tak sempat nak istighfar..huhuhu...

Yaya Azura aka Naz Azra said...

bab membayangkan awak berzanji tu tak tahan...hahah
harus semua tergamam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...