Monday, September 10, 2012

Dua Golongan Perlu Dihormati

"Bie ustaz kata kalo ada orang mengata kita, bagi hadiah kat die sbb die dah hadiahkan pahala die kat kite"
Hubby sengih sambil kata..
"Kalo u nak sangat mengata orang, u cte kat i. Anggaplah u meluah. Pastu bleh i dakwahkan u. I akan cakap KO INGAT KO BAGUS SGT NAK KATA ORANG ITU INI?? hahahahaha"
Hahahaha..jahat..

Masa sesi tazkirah gn hubby tu, ada satu benda yang aku nak share dgn korang sume..

Kat dunia ni ada 2 golongan je yang kita kene HORMAT.
1.Ibu bapa.
2. Manusia

"Manusia?"
"Yup..sebab tak kira pangkat, darjat, keturunan, tua ke muda, semua manusia wajib n berhak dihormati"
"Abes nape ibu bapa tak termasuk dlm golongan manusia. Sama je.."
"Takk..ibu bapa hormatnya kene up sket sbb darjat dorang tinggi sangat pada kita"
"Ha'ah kan..."

So aku takan hormat orang lain sbb die orang tua, bos,cikgu atau apa saja.
Aku akan hormat dorang sbb dorang manusia yang wajib n berhak dihormati.
So whoever u r, plz do respect ppl around u.
Dun expect ppl 2 respect u when u nv do d same.
Agak2 kalo trase diri tu tak dihormati, jangan nak mengungkit.
Pikir2 same maybe kite yang tak hormat orang lain.
Apa salahnya mulakan dulu, kan?
Kalo kita respek orang, orang lain akan 2 kali hormat kita. 

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...