Tuesday, August 14, 2012

Ngomong Jowo, Jalan TAR, PKNS, Alamanda, Sakit Pinggang, MC

Salam sume..
Harini byk story.

NGOMONG JOWO.
Sabtu blk umah embah (nenek belah hubby)
sbb ada famly gath, berbuka beramai2.
Wahhh..ngomong jowo.
Kue nggak reti.
Tapi bestla blaja bahasa lain ni.
Ngawe opo kue?
Wes mbengi urung turu.
Kue wes rabi.
Mataku atos.
Ahahahaha..tu antara ayat yg ak blaja..
Ckup 24 jam dptla beberapa pkataan jawa.
Laki aku pun x paham,pdhl die yg jawa.
Sesungguhnya satu kerugian bagi mereka yg jawa tp xnk blaja bahasa jawa.
Ada gak yg malu mengaku jawa.
Ada sorang hamba Allah tu, mengaku jawa.
Tapi katenye x pandai berbahasa jawa lgsg.
Tetibe ble kitorg sume dtg beraya kat kg die di Johor,
perghh sume speaking jawa.
Muka die da merah padam.
Moral : Apa nak malu ngaku Jawa dey?

JALAN TAR.
Balik je dari kg, trus shoot ke Jalan Tar.
Niat nak bli baju melayu hubby.
Tahun ni bli siap je sbb kitorg terlalu amat sebok dgn baju raya anak,
smpai lupa baju raya sindri.
Carilah kat Jalan Tar je sbb nak saving.
Maklumlah baju raya aku pun x bli lagi.
Dwet dah semakin berkurangan.
Ya Tuhan Yang Maha Agong!!
Punyalah ramai masyarakat kat Jalan Tar.
Dah macam ada konsert Maher Zain. (Maher Zain la kan sbb bln pose ni)
Kalo ada yg terjatuh mst pengsan kene pijak.
Last2 kitorg blk dgn tgn kosong sbb x sggup nk meredah lautan manusia.
*hampa*
Moral : Jgn pegi Jln TAR on weekend menjelang raya.

PKNS
Hampa tp x putus asa.
Kuar KL trus ke PKNS Bangi.
Khabarnya kat sane pun ada baju melayu murah.
Ya Tuhan Yang Maha Kuasa!!
Ramainya umat,sampai paking kete tepi jalanraya.
Ni msti ada orang kaya nak sedekah buka pose.
Masuk je dalam..perghhh..
Ada pertandingan ratu cantik kanak2.
"Kecik2 dah didik anak benda2 ceni" kata hubby.
Haah kan..ajorle masuk nasyid ke..
Tp sumenye indah khabar dr rupa.
Baju melayu yang dicari tidak ketemu.
Same gak mahal, kualiti out.
Moral : Ckp kat anak2.."Kecantikan tu sbnrnye utk disimpan"

ALAMANDA
Sampai Alamanda pun same.
Manusia berjembik ramainye.
Ya Allahhhhhh!!
End up,kat cni jgk bli baju melayu.
Beratur kat Parkson Alamanda tu dah ckup buat orang yang kurang sabor cam aku bertukar menjadi sorang yang sangat sangat sangat penyabor..dan bertakwa insyaAllah.
Dan oleh kerana baju melayu telah dibeli di Alamanda,
maka baju raya utk aku telah diblacklist.
Aku kene pakai baju lama..sekian terima kasih.
Tp blum habes lagi...
Moral : Nak jadi penyabor, sila beratur. Muahahaha!!(xde idea)

SAKIT PINGGANG
Balik umah mmg penat tahap kari.
Kenapa tahap kari?
sbb skrg ada bau kari,sapekah berkari di pagi hari ni?
Terima kasih pada Kak Yang aku yg sudi ajak berbuka di rumah die smlm.
Pinggang sakittttt..
Aku amek detox patch.
Sbb mak kate dah 2 mlm die pakai.
Kuar sume toksin dlm badan.
Baru aku nak tampal kt pinggang..taraaa!!
Detox patch tidak digalakkan utk ibu-ibu mengandung dan menyusukan anak.
Punah harapan..
Moral : Berbuka arini makan masak kari best jgk.

MC
Even sakit pinggang aku semangat nak g kerja.
As usual b4 g work susukan anak dulu.
Tapi pagi tu anak cam susah je nak lepaskan aku g kerja.
Ok anak,terima kasih kerana memahami.
Since aku sakit pinggang, trus la ke klinik.
Dapatlah mc sbb doktor takleh bagi ubat lain,
bagi ubat tahan sakit n minyak sapu je sbb aku kan susukan anak,
takot effect susu baby.
Moral : "Doktor, setakat minyak kat rumah sy pun banyak"

Sekian, perjalanan hidup aku sempena menyambut ketibaan Syawal.


1 comment:

Nana said...

rayer tahun ni rase mcm ramai sgt manusia kat mana2...nak belek2 pun blh mati selera dibuatnya...

MC vs EL....hihihi...sama tapi x serupa....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...