Friday, July 13, 2012

Susu Tak Cukup : Perah Dapat Sesudu Je... ;(

Tetibe terlintas di fikiran..
Kenapa sedaya upaya Yahudi nak jajah pemikiran umat Islam??

Sebab dorang taw orang Islam kalo ajak berperang mmg kuat.
Dari zaman Nabi SAW dulu lagi,
umat Islam sangat kuat di medan perang.
Setiap panglima dan pahlawan Islam tak takut mati.
Sebab sume nak mati syahid.

Ada satu cerita sorang ibu menangis bila kesemua anak-anak lelakinya mati di medan perang.
Bukan menangis sebab sedih anak meninggal, tapi sedih sebab dah takde anak utk dihantar ke medan perang.
Demi Islam, umatnya sanggup tumpah darah.

Dorang taw dorg mudah kalah di medan perang,
jadi Yahudi guna cara lain.
Dorang guna cara psycho.
Dorang racuni pemikiran kte, jajah kehidupan kte
sehingga kte tak sedar, alpa dan lalai.

Bermula sejak kte bayi, dorang buat mcm2 jenis susu lembu.
Suh kte bagi kat anak2 kte.
Padahal Nabi SAW pun minum susu ibu.
 Dicari pulak ibu susuan dari ceruk kampung asalkan susu ibu.

*sll aku dgr Nabi SAW mnum susu kambing, bkn susu lembu.kan?kan?


Tapi hari ni, blum ape2 ibu-ibu dah give up kate susu badan x cukup.
Kerja plk tu..so solution..
SUSU FORMULA.

 Kaw bleh la ckp besar sbb susu kaw banyak kan? 
Kaw bleh bagi anak kaw susu.
Tapi aku takde susu, bkn sengaja xnk bagi..

Okeh..tu contoh ayat je..

Taw tak sbnrnye aku pun PENAH sumbatkan anak aku dgn susu ANMUM.
Masa tu Myra Zara umo baru 3 ari.
Ni sume gara2 aku TAKDE SUSU.
After my laki bought me a battery operated breastpump,
tp setitik pun x kuar.
Belilah yang letrik plk.
Dah bli yang letrik pny pun, kuar x sampai 1 oz pun.
Aku agak ada dlm satu sudu la susu yg berjaya dipump.

YA ALLAH..SIKIT NYE...!!
Petu aku pun bagi la susu ANMUM.
Sbb anak aku asek meragam nak ngempeng je.
Mak kate..
"Anak kamu ni nak memerap je agaknye tak ckup susu kot"

Gosh!! Aku amat menyesal bagi die Anmum.
Itupun lepas aku baca FAKTA mengenai bayi dan susu ibu.
Aku baca n research regarding..
BREASTFEEDING, MILK BOOSTER,
KONSEP PENGELUARAN SUSU IBU.

Hakikatnya..
Memang pengeluaran susu di awal kelahiran sikit.
SEBAB PERUT NEWBORN BABY CUMA SEBESAR BIJI KACANG..
Then how m i going 2 fed my baby wit 3 or 4 oz milk?
Cane nak fit dlm perut die yg sebesar kacang tu?
Sbb tu Allah SWT bekalkan sesudu je utk perut sekecil tu.
Jadi takdelah masalah TAK CUKUP SUSU..
SubhanAllah..Allahuakbar..
Allah lebih Mengetahui.
Sebab tu Dia hanya bekalkan susu yang MEMANG SECUKUPNYA utk anak aku.
Cuma sesudu utk perut kecik tu.
Kot kuar 3,4 oz susu, aku sumbat plk kat anak..
tak ke termuntah monggek budak tu?

Patutla masa nurse dtg umah die kate
"Sbnrnye baby baru lahir minum dlm 1 oz je dlm masa 24 jam"
Aku ingat lagi ayat nurse tu..

Dah tu kenapa masa tu anak aku asek merengek?
Nak memerap cam tak ckup susu?
Sbnrnye sbb newborn baby tak biasa lagi dgn surrounding.
Sll dalam perut gelap, panas cam kene peluk.
Bukan x ckup susu or lapar,
tapi baby nak haba n bau ibu die.
Bukan nak susu sgt pun..
Dont simply jump into conclusion!!
Susu tak ckup la, lapar la..haishhh!!

Wendu plk kat anak mase die kecik seketul dulu...

2 comments:

Fara Fadzil said...

yupp..memang kne hv ada mind setting yang kuat..
susu kita MEMANG CUKUP untuk bayi kita :)

http://rahsiavitaminibu.com

Ainniah Zulkefli said...

yes! soooo true! mmg awal2 susu sikit, sebab ikut demand baby. makin byk hari, akn mkin bykla susu ibu tu. ibu2 kena terus breastfeeding, think positive. as long as baby mkin hari mkin bambam, good weight gain, kira susu cukup la tu. :)

#supportbreastfeeding

jemput ke blog ain jugak ya. tq ;)

ainniah.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...