Thursday, June 28, 2012

Stop Wearing Mittens : It's Time To Touch N Learn

Semalam aku pakaikan sarung tangan kat Myra Zara masa die tido.
Sbb kuku die panjang n xnk potong malam2.
Actually aku da mula stop pakaikan sarung tangan kat Myra Zara sebelum umur die 2 bln.

 It's time to touch and learn.

Bagi aku, my Myra Zara kene mula belajar seawal mungkin.
Aku nak die rase sendiri sume benda yang die tgk.

Tido pun tangan nak dekat gn mulut.

Sejak aku mula tak pakaikan Myra Zara sarung tangan,
aku rasa cara aku mengajar die lebih real.
Contohnya..setiap kali aku introduce Myra Zara dgn sumthing,
aku akan bagi die pegang benda tu utk die rase,
then aku letakkan di pipi die.
Kalo ada benda yang bleh die rase gn lidah pun aku bagi. 

Tiap kali mandikan Myra Zara, aku bagi die sentuh air.
Aku kocakkan air dgn tangan die.
Aku bgtaw tu air mandian, tak bleh minum.
Kalo air tu sejuk or suam, aku bagi die rase.

Bile aku introduce Myra Zara dgn anggota badan, aku bagi die pegang.
Aku bagi die pegang hidung aku n hidung die dgn tangan die sendiri.
Aku bagi Myra Zara rasa hidung aku dgn lidah die kjp. 
Aku bagi Myra Zara isap pipi aku ble aku introduce pipi.
Tapi make sure dah cuci muke ok.

Tiap kali nak pakaikan pampers pun aku bagi die pegang pampers tu.
Baju, seluar, bantal, rambut,buku, tv sume aku bagi die pegang.
And kalo bleh aku bagi die rase dgn lidah die,tp sekejap je.
Supaya die btul2 dapat 'merasa'

"Zara dizis mirror. U can see urself here"

Aku bagi die pegang, even muke die bosan n mcm xde respon,
i know she nv stop learning.

She's sleeping but i know she still listen 2 people around her.

Ble aku introduce anybody pada Myra Zara,
aku bagi die pegang pipi orang tu supaya lebih cepat mesra.
Ritu aku bwk Myra Zara dtg opis, mmg aku bagi die sentuh pipi orang2 yg die jumpa.
Tapi kalo dah ramai sgt,tidakklllaaahhh..
kang mcm2 kuman berjembik kat tangan anak aku.

Aku akan pastikan Myra Zara keep learning sepanjang masa
sbb die perlu kenal dunia sebaik2nya.
Aku taknak Myra Zara mudah tertipu dengan keduniaan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...