Thursday, June 21, 2012

Pengalaman Menghadapi Sakaratul Maut

31 Mac 2012 aku mula sakit pinggang, tapi tak rasa sakit perut.
Masa tu Scha n Awal ada promotion kat Alamanda, ada hati lagi aku nak pergi.
Tapi tak jadi sbb aku rase pinggang sakit semacam.
Dalam kul 5 ptg ade cam darah sket kuar.
Aku rilex lagi sbb tak rase sakit sangat.
Mak suh jgk g spital 
"Nak tunggu dah pecah ketuban baru nak pergi? Marah dek nurse karang!!"

Cuak la aku..trus siap2 g Hospital Putrajaya.
Dah bukak 2 cm.
Tapi aku xleh deliver kat Putrajaya sbb full.
Doktor suggested aku g HKL or Hospital Kajang. 2 spital tu je yg dorg bleh antar nek ambulance.
Aku tanak, aku mintak g HUKM since aku ade rekod kat sane.
Doktor kate ok tp kene pergi sendiri.

Pergi sendiri pun pergi sendiri la..
Pe lagi menderu nek kete sendiri hubby n mak temankan.
Singgah la kejap kt Serdang kencing2 bagai..boleh tak..

Sampai HUKM dah bukak 3 cm.
Aku relax lagi, xde rase sakit sangat.
Ngam2 kul 9 mlm, dah start rase sakit ya amat.
Hubby takleh tgu dlm wad.
Mak pulak balik sbb nurse kate lambat lagi, maybe bersalin sok pagi.

Aku pun mengadap sakit sorg2 kat katil wad tu.
Sekali sekala dengar bby katil sebelah n depan menangis mntak susu.
Aku dah ramas2 pipi menahan sakit.
Kot kalo aku jerit kang, abes sume baby2 tu jerit berjemaah dgn aku skali.
Pinggang rase cam nak terburai.
Rase cam kene belasah kuat2!!
Aku bleh istighfar je banyak2..
Pe lagi nak buat kann..

Dalam kul 12 mlm nurse dtg cek..
" Jom kte g cek, kalo dah bukak 5cm kte g labour room k"
Nurse suh aku bangun, aku kate tak bleh.
"Memanglah..tgu contraction ilang jap lagi baru g bilik pemeriksaan"
Kate akak nurse yg lembut tu..
Aku tunggu2 contraction tak ilang2..
Aku bangun je jalan sndiri g bilik pemeriksaan.

Sampai sane doktor nak cek..aku ckp aku nk terberak!!
Doktor kate..eh yeke nih?
Cek2 rupenye bukan bukak 5cm tp dah 8 cm.
Pe lagi aku melompat sendiri naik strecher.
Nurse tolak g labour room laju sangat.
Aku rase cam tgh berlakon filem thriller.
Sempat lagi nurse kate..
"Tunggu..tahan..tahan.."
Bleh je aku tahan..huhuhu..

Sampai labour room, ade la dlm 5,6 org ngadap aku.
Aku suh dorg call hubby.
Hubby dtg bwk air akar Fatimah.

Nurse n doktor awal2 dah pesan air akar Fatimah or air selusuh jgn minum awal sgt.
Tunggu dah bukak 7-9 cm baru minum.
Kalo minum awal2 nnt perut memulas2 sedangkan jalan masih belum terbukak.

Pas minum air selusuh..
*SAKIT YANG TERAMAT-AMAT SANGAT TAKTAW NAK CERITE CANE*

Tadaaaa..tu dia kuar anak pompan.
Jam 1.03 pagi, 1 April 2012.
Aku taw anak pompan sbb kuar je nurse trus tunjuk anu baby kat aku n hubby.
Then nurse letak baby yang fresh from womb tu atas dada aku.
Dengan lendir n sedikit darah, aku dapat rasekan kehangatan badan anak aku.
Sampai skrg aku masih dapat rasakan..

Aku dakap anak, then nurse amek untuk sedut lendir2 dlm hidung n mulut bby.
Then dorg letak balik atas dada aku.
Time tulah dorg kuarkan uri n proses2 selanjutnya.
Since anak ada atas dada, sume rase sakit hilang sekejap.

Ya Allah, sungguh nikmat kurniaanMu.
Harini baru aku betul2 faham kenapa..
SYURGA TERLETAK DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU.

Terima kasih mak...
Ampunkan segala dosa-dosa anakmu ini..

* balik rumah Kak Yong kate sakit bersalin tu sakit yang kedua lepas mati..hoohhhh aku baru taw..

Beberapa minit lepas dilahirkan.
Humayra Azzehra Binti Ahmad Farhan.

4 comments:

cik najihah said...

subhanallah takutnya..
btw tahniah kak..
comell

cik najihah said...

subhanallah takutnya..
btw tahniah kak..
comell

zaujah until jannah said...

adoii la... nape awk cerite psl kesakitan.. kite siriyess trauma bab ni.. haa ni yg takot nak kawen nih!! sob sob sob

Sher Muslin said...

cutenya bby..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...