Thursday, June 28, 2012

Memilih Itu Perlu, Tapi Bukan Terlalu.

Aku baru je dapat SMS dari sorang kawan laki, junior aku actly.
Katenye die nak nikah esok, tapi blum bersanding lagi.

"Waaahhhh kental semangat ko kawen nak dekat2 pose ni eh?"

Hahahaha..saje je aku usek die.

"Tahniahla..menjadi jgk korang eh?"

tapi alangkah terkejut nya aku ble kawan aku tu balas

"Eh kak dla..aku tak kawen gn 'ttuuutt' tu. Aku kawen gn pilihan famly. 'Tuuttt' dah ada bf lain. Aku frust btul..tu yg aku suh mak aku carikan jodoh. Terus aku nikah."

Ah pulakk..lagi kental..kawen trus..frust punya pasal.

Seingat aku time blaja dulu dorg ni sgtla rapat cam belangkas.
loving the kapel la sgt kheennn??
Pergi library berdua,pergi cafe berdua, mane2 pun berdua.
Pendek the kate pergi toilet je berpisah.
Boleyhh?

Tapi ble dah keje, kawan aku ni keje kerajaan je.
Gaji ciput...katenyeeww..
Yang si fulanah ni keje private.
Berkenalanlah pulak dengan si fulan.
Gaji masyuk..katenyewww

Kalo dlu dgn kwn aku si fulanah mkn tom yam Pok Tek,
Tapi skrg dgn si fulan, si fulanah makan tom yam Secret Recipe.
(Allah..Secret Recipe je pun,bkn Hard Rock cafe)
Kalo dlu kwn aku mampu top up kan rm30 sebulan utk si fulanah.
Tapi skrg si fulan siap register kan postpaid.
(Allah..postpaid skrg dah murah. Dak skolah pun pakai postpaid)
Kalo kwn aku pakai motor 125Z.
Tapi si fulan pakai Pesona.
(Hmm alah..stakat pakai kete local pe de hal? Len la Honda ke, Toyota ke)

"Yang sy heran tu dlu si fulanah x kesah pun..Nak kate die anak org kaye, umah die kat kg tu pun umah papan je. Bapak die pun pkai Proton Saga lame. Dah tentu2 bapak die pesara Bomba. Tp tetibe die brubah jadi high maintenance kak dla.Heran"

 Aku kate pe nak diherankan?
MONEY CAN CHANGE THE WORLD.
Wahh..begitu kate aku..
Kalo si fulanah tu anak orang kaya, die pun tak terhegeh2 nak makan kat SR.
Kalo si fulanah tu mewah, die bleh dapatkan lebih drpd postpaid.
Kalo si fulanah tu high taste, die tak pandangla kete Pesona.
She afford 2 get better than all dat..by herself!!


Tapi sbb si fulanah tu x bese gn kehidupan camtu, tu yg die jadi batak rabit tu.
Org kampung ckp..cultural shock.
Sll minum air masak, sekali dpt mnum sirap dah rase lega sgt.
Padahal air 100Plus lagi sedap.
Hahahahah..pe ko merepek?
Camtulah lebih kurang perumpaannya.



"Contohnye cam akak la. Akak x heran pun abg Paan pakai kete bapak die sbb akak mampu bli kete sendiri. Akak x heran pun parents abg Paan dok umah gitu sbb umah parents akak lg panjang. *Umah teres mmg panjang derr* Akak x heran pun gaji abg Paan lg byk dr gaji akak sbb end up die jgk yg kene bayar duit kete akak.Hahahahah..kesimpulannya akak lg kaya  dr abg Paan..hahahaha.."
(motif crite blagak nih???)

Aku mmg pelik pompan zaman skrg.
Aku taktaw kenapa perlu terlalu memilih?

MEMILIH ITU PERLU, TAPI BUKAN TERLALU.

 Aku pun ada kenalan lebih kurang gitu..
Canang kat orang macam2 psl bf die.
Bf die keje itu, gaji bf die byk ini.
Bf die blikan die itu (siap gtaw harga lg okeh, kaw mampu?), bf die bagi die duit byk ini.
Bf die pakai kete itu, bf die pakai tepon ini.
Bf kene bayar income tax pun nk kene gtaw ke?
Hahahaha..motip??

Apa2pun..memilih itu mmg perlu, tapi pilihlah dgn betul

Jangan pilih harta.
Tapi pilihlah agamanya.
* Reminder utk anak dara aku*


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...