Thursday, June 28, 2012

Pic Baby Yang Aku Tengok Masa Preggy - dan Hasilnya....

Aku tak habes lagi 'cuci' pc aku.
Aku nak buang sume khazanah2 yang tak perlu.
Tetibe terjumpa la plk pic baby yang aku sll tgk masa preggy dlu.
Alah besela kalo preggy org kate tgk muke baby2 yang kte ske..
Khennn??
Dan hasilnya??

Pic baby yang aku suke tengok masa                           Hasilnya..
preggy dulu. *by google





           ------>>

Memilih Itu Perlu, Tapi Bukan Terlalu.

Aku baru je dapat SMS dari sorang kawan laki, junior aku actly.
Katenye die nak nikah esok, tapi blum bersanding lagi.

"Waaahhhh kental semangat ko kawen nak dekat2 pose ni eh?"

Hahahaha..saje je aku usek die.

"Tahniahla..menjadi jgk korang eh?"

tapi alangkah terkejut nya aku ble kawan aku tu balas

"Eh kak dla..aku tak kawen gn 'ttuuutt' tu. Aku kawen gn pilihan famly. 'Tuuttt' dah ada bf lain. Aku frust btul..tu yg aku suh mak aku carikan jodoh. Terus aku nikah."

Ah pulakk..lagi kental..kawen trus..frust punya pasal.

Seingat aku time blaja dulu dorg ni sgtla rapat cam belangkas.
loving the kapel la sgt kheennn??
Pergi library berdua,pergi cafe berdua, mane2 pun berdua.
Pendek the kate pergi toilet je berpisah.
Boleyhh?

Tapi ble dah keje, kawan aku ni keje kerajaan je.
Gaji ciput...katenyeeww..
Yang si fulanah ni keje private.
Berkenalanlah pulak dengan si fulan.
Gaji masyuk..katenyewww

Kalo dlu dgn kwn aku si fulanah mkn tom yam Pok Tek,
Tapi skrg dgn si fulan, si fulanah makan tom yam Secret Recipe.
(Allah..Secret Recipe je pun,bkn Hard Rock cafe)
Kalo dlu kwn aku mampu top up kan rm30 sebulan utk si fulanah.
Tapi skrg si fulan siap register kan postpaid.
(Allah..postpaid skrg dah murah. Dak skolah pun pakai postpaid)
Kalo kwn aku pakai motor 125Z.
Tapi si fulan pakai Pesona.
(Hmm alah..stakat pakai kete local pe de hal? Len la Honda ke, Toyota ke)

"Yang sy heran tu dlu si fulanah x kesah pun..Nak kate die anak org kaye, umah die kat kg tu pun umah papan je. Bapak die pun pkai Proton Saga lame. Dah tentu2 bapak die pesara Bomba. Tp tetibe die brubah jadi high maintenance kak dla.Heran"

 Aku kate pe nak diherankan?
MONEY CAN CHANGE THE WORLD.
Wahh..begitu kate aku..
Kalo si fulanah tu anak orang kaya, die pun tak terhegeh2 nak makan kat SR.
Kalo si fulanah tu mewah, die bleh dapatkan lebih drpd postpaid.
Kalo si fulanah tu high taste, die tak pandangla kete Pesona.
She afford 2 get better than all dat..by herself!!


Tapi sbb si fulanah tu x bese gn kehidupan camtu, tu yg die jadi batak rabit tu.
Org kampung ckp..cultural shock.
Sll minum air masak, sekali dpt mnum sirap dah rase lega sgt.
Padahal air 100Plus lagi sedap.
Hahahahah..pe ko merepek?
Camtulah lebih kurang perumpaannya.



"Contohnye cam akak la. Akak x heran pun abg Paan pakai kete bapak die sbb akak mampu bli kete sendiri. Akak x heran pun parents abg Paan dok umah gitu sbb umah parents akak lg panjang. *Umah teres mmg panjang derr* Akak x heran pun gaji abg Paan lg byk dr gaji akak sbb end up die jgk yg kene bayar duit kete akak.Hahahahah..kesimpulannya akak lg kaya  dr abg Paan..hahahaha.."
(motif crite blagak nih???)

Aku mmg pelik pompan zaman skrg.
Aku taktaw kenapa perlu terlalu memilih?

MEMILIH ITU PERLU, TAPI BUKAN TERLALU.

 Aku pun ada kenalan lebih kurang gitu..
Canang kat orang macam2 psl bf die.
Bf die keje itu, gaji bf die byk ini.
Bf die blikan die itu (siap gtaw harga lg okeh, kaw mampu?), bf die bagi die duit byk ini.
Bf die pakai kete itu, bf die pakai tepon ini.
Bf kene bayar income tax pun nk kene gtaw ke?
Hahahaha..motip??

Apa2pun..memilih itu mmg perlu, tapi pilihlah dgn betul

Jangan pilih harta.
Tapi pilihlah agamanya.
* Reminder utk anak dara aku*


Stop Wearing Mittens : It's Time To Touch N Learn

Semalam aku pakaikan sarung tangan kat Myra Zara masa die tido.
Sbb kuku die panjang n xnk potong malam2.
Actually aku da mula stop pakaikan sarung tangan kat Myra Zara sebelum umur die 2 bln.

 It's time to touch and learn.

Bagi aku, my Myra Zara kene mula belajar seawal mungkin.
Aku nak die rase sendiri sume benda yang die tgk.

Tido pun tangan nak dekat gn mulut.

Sejak aku mula tak pakaikan Myra Zara sarung tangan,
aku rasa cara aku mengajar die lebih real.
Contohnya..setiap kali aku introduce Myra Zara dgn sumthing,
aku akan bagi die pegang benda tu utk die rase,
then aku letakkan di pipi die.
Kalo ada benda yang bleh die rase gn lidah pun aku bagi. 

Tiap kali mandikan Myra Zara, aku bagi die sentuh air.
Aku kocakkan air dgn tangan die.
Aku bgtaw tu air mandian, tak bleh minum.
Kalo air tu sejuk or suam, aku bagi die rase.

Bile aku introduce Myra Zara dgn anggota badan, aku bagi die pegang.
Aku bagi die pegang hidung aku n hidung die dgn tangan die sendiri.
Aku bagi Myra Zara rasa hidung aku dgn lidah die kjp. 
Aku bagi Myra Zara isap pipi aku ble aku introduce pipi.
Tapi make sure dah cuci muke ok.

Tiap kali nak pakaikan pampers pun aku bagi die pegang pampers tu.
Baju, seluar, bantal, rambut,buku, tv sume aku bagi die pegang.
And kalo bleh aku bagi die rase dgn lidah die,tp sekejap je.
Supaya die btul2 dapat 'merasa'

"Zara dizis mirror. U can see urself here"

Aku bagi die pegang, even muke die bosan n mcm xde respon,
i know she nv stop learning.

She's sleeping but i know she still listen 2 people around her.

Ble aku introduce anybody pada Myra Zara,
aku bagi die pegang pipi orang tu supaya lebih cepat mesra.
Ritu aku bwk Myra Zara dtg opis, mmg aku bagi die sentuh pipi orang2 yg die jumpa.
Tapi kalo dah ramai sgt,tidakklllaaahhh..
kang mcm2 kuman berjembik kat tangan anak aku.

Aku akan pastikan Myra Zara keep learning sepanjang masa
sbb die perlu kenal dunia sebaik2nya.
Aku taknak Myra Zara mudah tertipu dengan keduniaan.

Wednesday, June 27, 2012

Ujian Pendengaran My Baby

Ujian pendengaran yang dijalankan di HUKM bagi Myra Zara dengar macam2 tone.
Dari key rendah ke key tinggi.
Till now i wonder how they know dat my baby can hear d tone?
Ahhh..teknologi merentasi masa..abaikan!!

Dan keputusannyaaa..

Myra Zara dah boleh bersembang dgn Babah since she was 1month old coz
she's breastfeed baby.

Alhamdulillah..my Myra Zara xde masalah pendengaran.
The liquid in her left ear might be air masa dlm womb dlu.
Thanx Allah SWT!!

Pacifier (Puting Kosong) : Perluke??


11 June lepas bwk Myra Zara ke HUKM utk cek tinge.
Di awal kelahiran doktor detected ade cecair or lendir dlm tinge kiri die.
So sad n worried dat time.

Masa cek tu berselirat la wayar kat kepala n tinge Myra Zara.
At first die tido, tp wayar2 tu mganggu die
So die pun nangis.
Since ujian tu need Myra Zara tuk brada dlm keadaan tenang,
staff HUKM tu suh aku bagi Myra Zara pacifier (puting kosong)
Aku kate "XDE"
Die kate bagi die botol susu..
Aku jwb "pun xde..she's fully breastfeeding"
"ok xpe..bagi je"

Takleh buat pe..maybe tulah kelebihan pacifier.


Aku ade terbaca 1 artikel psl pros for babies using pacifier.

  • A pacifier might soothe a fussy baby. Some babies are happiest when they're sucking on something.
  • A pacifier offers temporary distraction. A pacifier might come in handy during shots, blood tests or other procedures.
  • A pacifier might help your baby fall asleep. If your baby has trouble settling down, a pacifier might do the trick.
  • A pacifier might ease discomfort during flights. Babies can't intentionally "pop" their ears by swallowing or yawning to relieve ear pain caused by air pressure changes. Sucking on a pacifier might help.
  • Pacifiers might help reduce the risk of sudden infant death syndrome (SIDS). Researchers have found an association between pacifier use during sleep and a reduced risk of SIDS.
  • Pacifiers are disposable. When it's time to stop using pacifiers, you can throw them away. If your child prefers to suck on his or her thumb or fingers, it might be more difficult to break the habit. 
Aku besarkan font yang tu sbb tulah yg aku alami mase kat HUKM ritu.
Patutlah namenye pacifier..
Pacify tu kan tenang..
so pacifier tu kire penenang la.

Tapi ape keburukannye?

  • Early pacifier use might interfere with breast-feeding. Sucking on a breast is different from sucking on a pacifier or bottle, and some babies are sensitive to those differences. Research suggests that early use of artificial nipples is associated with decreased exclusive breast-feeding and duration of breast-feeding — although it's not clear if artificial nipples cause breast-feeding problems or serve as a solution to an existing problem.
  • Your baby might become dependent on the pacifier. If your baby uses a pacifier to sleep, you might face frequent middle-of-the-night crying spells when the pacifier falls out of your baby's mouth.
  • Pacifier use might increase the risk of middle ear infections. However, rates of middle ear infections are generally lowest from birth to age 6 months — when the risk of SIDS is the highest and your baby might be most interested in a pacifier.
  • Prolonged pacifier use might lead to dental problems. Normal pacifier use during the first few years of life doesn't cause long-term dental problems. However, prolonged pacifier use might cause a child's top front teeth to slant outward or not come in properly

So, ok ke tak bagi baby pacifier? Consider d pros n cons kat atas, its up to you.
But as for me, aku akan cuba elakkan pacifier selagi terdaya.
Mungkin aku akan gunakan 1 ari nnt, tp ble keadaan dah terlalu mendesak.

Pacifier ni ok utk elakkan baby kutip n swallow benda yg dorg nmpak especially for baby yg da mula merangkak. 

Aku ade pendapat sendiri..

Kenapa baby ble nampak sesuatu nak masuk mulut eh? Sbb deria rasa baby lebih pada LIDAH compared to tangan. Dats y ble nmpk sumthing dorg nak masuk mulut sbb nak rasa.Y must they taste d things? COZ DATS D WAY OF LEARNING. Dorg belajar dgn merasa. So bagi aku ble puting melekat di mulut, ble masenye dorg nak blaja? Aku pun ada terbaca 1 artikel mengatakan baby yang isap pacifier tenggelam dlm dunia dorg sndiri dats y dorg jadi tenang n senyap. Ala-ala ubat penenang giteww..Aku setuju la jgk dgn statement tu. Lagi sat uble pakai pacifier, baby terlalu bgantung pd pacifier. Asal nak tido nak pacifier, nak main, tgk tv sume nak pacifier. Sampai ble? Senangke kalo aku nak ceraikan pacifier dgn anak aku nanti? Aku  takot sampai ble2 Myra Zara terus bergantung pada sesuatu ble nak buat sesuatu. So kalo aku terpaksa bagi Myra Zara pacifier sekalipun, aku akan cuba hadkan penggunaanya. InsyaAllah. 

 Kaki booolat Myra Zara.

Tuesday, June 26, 2012

Bawak Baby G Konvoi Vespa Ke Cameron.

Sempena 'majlis penutup' coti-coti Malaysia ritu..
aku dengan muke x malunye folo hubby g 
KONVOI VESPA..RIDE 2 CAMERON HIGHLAND.
Hihihihi..aku g gn famly in law.
Sempoi la parents in law aku..

Tu dia laki aku.. "Cameronnn..aku cabar kawww!!"

 Time ni angin sejukkk sgt..tu yg sedap Myra Zara tido tu..

 Mama n Papa..u guys r RAWKKK!!

 Ewahhh..tunduk2 giteww konon endostan laa..

 SIL paling kecik..tp da nak same besor gn aku..huhuhu..

 SIL aku yg TERHANGAT DI CAMERON PASARAN!!

 Ok sape2 berminat sila tinggalkan duit no telepon kat aku.

 Yang ni aku sgt prasan aku HOT MAMA in Cameron!! *Sila muntah hijau berjemaah sume

 Even menghadap matahari, mak tetap sejuk youuu..

 Myra Zara dah mangunnnn!!

 Yang sebelah tu adik ipar aku.Pun giler vespa!!

 Owwhh..rambut laki aku sgt sadis..

 1Malaysia!!

 Eh syg..sejak bile kte support 1Malaysia??

AM 4012 is my madoo.

Monday, June 25, 2012

Bekerja Pun Masih Harapkan Duit Suami?


Bermulalah kembali zaman duit belanja.
Hihihihi..setelah 3 bulan bercuti..
Dah lame hubby tak main selit2 duit belanja tuk aku.
Macam zaman skolah2 dlu, tiap2 hari abah bagi duit blanja.
Bezanya kali ni suami yg bagi,bukan tiap2 hari tp tiap2 Isnin.
Hubby bagi RM50 tuk belanja makan dari senin smpai Jumaat.
Mlm td tgk kat atas meja solek, ade duit terselit.
Maceh hubby..

Wife kerja, tp husband kene bagi duit jgk ke?

Keputusan Majlis Fiqh Sedunia dalam persidangan yang ke-16  bertempat di Dubai pada 9-14 April 2005 telah membuat ketetapan seperti berikut  :-

1.       Pemisahan tanggungan harta di antara suami isteri
Isteri mempunyai kelayakan sepenuhnya dan hak harta yang tersendiri. Menurut hukum Shariah, isteri mempunyai hak penuh terhadap (harta) yang diusahakan, samada untuk menggunakannya, memiliki sesuatu, membelanjakannya sementara suami tidak punyai sebarang berkuasa ke atas harta isterinya itu. Isteri juga tidak perlu mendapat izin suami dalam pemilikan hartanya itu dan cara belanjakannya.

2.       Nafkah perkahwinan
Seorang isteri berhak menerima nafkah yang telah ditetapkan mengikut kemampuan suami bersesuaian dengan uruf yang benar juga kebiasaan masyarakat setempat yang diterima syara'. Kewajipan memberi nafkah ini tidak gugur kecuali jika berlaku nusyuz (di pihak isteri).

3.       Isteri keluar bekerja
 Tanggungjawab asas bagi seorang isteri ialah mengurus keluarga, mendidik anak-anak dan memberi sepenuh perhatian terhadap generasi masa depan itu.
Walaubagaimanapun, di ketika perlu, isteri berhak untuk bekerja dalam bidang yang bersesuaian dengan tabiat dan kemahirannya menurut uruf yang diiktiraf syara' dengan syarat hendaklah dia beriltizam (menjaga) hukum-hukum agama.
 Kewajipan suami memberi nafkah kepada isteri yang berkerja tidak gugur menurut Islam, selagi mana tidak berlaku ketika keluarnya isteri tersebut untuk bekerja menyebabkan berlakunya isteri 'nusyuz', tatkala itu gugur kewajipan suami memberi nafkah kepada isterinya yang nusyuz.

4.       Isteri turut serta membiayai perbelanjaan keluarga
 Menurut pandangan Islam, dari awal mula lagi, isteri tidak wajib berkongsi peranan membiayai nafkah (perbelanjaan) yang diwajibkan ke atas suami.
Suami juga tidak harus mewajibkan isteri membantunya (dengan bekerja).
 Kerelaan seorang isteri untuk turut berperanan membantu perbelanjaan keluarga merupakan suatu perkara dibenarkan menurut pandangan syara' demi menjayakan makna bantu membantu dan bertolak ansur di antara suami isteri.
 Diharuskan untuk membuat persefahaman dan persepakatan di antara suami isteri akan cara pengurusan pendapatan mereka termasuk pendapatan yang diperolehi oleh isteri.

5.       Kerja Sebagai Syarat
 Seorang isteri dibenarkan untuk meletakkan syarat pada akad perkahwinannya bahawa ia hendaklah dibenarkan bekerja, apabila suami redha dengan syarat itu, ia menjadi kemestian baginya untuk membenarkan (setelah kahwin). Syarat itu hendaklah dinyatakan secara jelas ketika akad.
 Suami pula harus meminta isteri meninggalkan kerjayanya walaupun sebelum ini ia membenarkannya, iaitu sekiranya meninggalkan pekerjaan itu dibuat atas tujuan kepentingan keluarga dan anak-anak.
 Tidak harus, pada pandangan syara' bagi seorang suami untuk menjadikan keizinannya kepada isteri untuk bekerja dengan syarat isteri hendaklah membantu perbelanjaan keluarga yang diwajibkan ke atas suami; tidak harus juga suami mensyaratkan isteri memberi sebahagian daripada pendapatannya kepada suami.

6.       Perkongsian isteri dalam pemilikan harta
Apabila isteri benar-benar turut menyumbang harta dan pendapatannya bagi mendapatkan dan memilki rumah, aset tetap atau sebarang projek perniagaan, ketika itu isteri mempunyai hak perkongsian pemilikan terhadap rumah atau projek tersebut mengikut kadar harta yang disumbangkannya.

7.       Penyalahgunaan hak dalam bidang pekerjaan
 Sebuah perkahwinan itu mempunyai beberpaa kewajiban bersama yang patut ditanggung oleh pasangan suami isteri dan ia ditentukan oleh Shariah Islam dengan jelas. Justeru hendaklah perhubungan antara suami isteri dibina adalah landasan keadilan, tolak ansur dan saling menyayangi. Sebarang tindakan yang melangkaui batasan berkenaan adalah haram pada kacamata syara'.
 Seorang suami tidak harus menyalahgunakan haknya sebagai suami untuk menghalang isteri bekerja atau memintanya meninggalkan kerjayanya sekiranya ia hanya bertujuan untuk memudaratkannya (isteri) atau diyakini tindakan itu hanya akan menyebabkan keburukan melebihi kepentingan yang diperolehi.
 Demikian juga halnya ke atas isteri (tidak harus menyalahgunakan keizinan dan hak yang diberikan), iaitu jika ia berterusan dengan kerjayanya hingga menyebabkan mudarat kepada suami dan keluarga atau melebihi maslahat yang diharapkan. 

Friday, June 22, 2012

Dia Dah Meniarap

14 June 2012.
Ngam-ngam 2 bulan setengah Myra Zara berjaya meniarap.
Tu pun setelah beberapa ari die cuba.
Syabas betehhh!! 


 Tu diiaaa..
Tinggal tangan die je sangkut die x pandai nak adjust..
Biorkan..jgn dibantu..
Sekali je laki aku ajar die tarik tangan then kitorg biarkan die buat sendiri.

Dan akhirnyeee..

*Sila abaikan kaki di sebelah.

Tengah-tengah prektis tu aku tgk dah tertido si Myra Zara ni..
Aje kesian penat sgt kottt..
Alahai anakkk...

Refuse Puting Botol

Alhamdulillah aku bersyukur rezeki aku dapat anak yang kurang menangis.
Alhamdulillah senang nak jaga.
Anak aku banyak tidur, x banyak meragam.
Die menangis semata-mata nak susu.

Aku mula perasan masa di HUKM, aku cuba kejutkan anak sbb die tido lebih 3 jam x mintak susu.
Tapi anak aku still tido jgk.
Mmg konsepnya kalo anak tak jaga lebih 2 jam kene kejutkan jugak menyusu kan.
Then nurse dtg nak inject BCG kat anak aku.
Aku kate " Bagusla..pas inject confirm die jaga"

Terkejutla aku ni sbb anak aku tak jaga.
Die tak menangis langsung.
Aku dgr sore halus die mengerang sket je then die sambung tido.
Ahhh pullaaakkkk?
Mase inject utk umur sebulan pun, die jerit skali trus tido balik.
Paling best mase umur 2 bln, doktor inject time die tgh potpet2 nyembang dgn Babah die.
Langsung die x menangis, x demam.

Alhamdulillahi Rabbil Alamin.
Anak aku senang dijaga.
Kalo berak pun die x nangis.
Penah 1 ari taik die sampai kering sbb die berak tgh malam tp die x nangis.
Selamat aku bangun tgh malam cek die.
Kesian anak aku..



Aku bersyukur..
Tappiiii.....(tulah org twe2 kate budak2 ni takleh dipuji sgt...)
Anak aku ade 1 je pangai yg sgt memeningkan aku, hubby, makabah aku, makpak mertwe aku, adik bradik n bradik ipar aku...

SHE REFUSE ANY BOTTLES N TEATS!!!



Ni antara botol2 yang telah aku beli dan telah pun direjek baaaeekk punya oleh anak aku.
Ada lagi puting2 n botol yang aku tak masukkan pic kat cni.
Macam2 jenis botol n puting aku dah cuba.
Sume failed!!
Aku dah try anak aku sebulan b4 keje, jgn kate aku tak train.
Org kate tak bleh ibu yang bagi sbb die bleh bau badan ibu die.
Aku lari n suh org lain bagi, tanak nye die.
Aku try bagi pkai sudu.
" No way Bonda!! " agaknya tu yg die ckp.

Skrg ni ble aku dah start keje (Arini ari ke4), anak aku minum pakai picagari je.
Tu pun x masuk sume sbb die x pandai.
Semalam 10 jam die minum 2oz je..
Argghhh gilerlah aku...!!
Aku bukak pampers die..halahai sket je kencennya..

Tersangatlah susah ati..bukan tanak balik feed die, its just dat aku tanak ajar die.
Kalo tak ari2 aku kene balik.
Tapi arini aku surrender, rehat kang aku kene balik jgk.
Tak sanggup tgk..
Balik umah je die mengempeng sampai aku nak solat pun payah.

Oh anakkk...

Thursday, June 21, 2012

Pengalaman Menghadapi Sakaratul Maut

31 Mac 2012 aku mula sakit pinggang, tapi tak rasa sakit perut.
Masa tu Scha n Awal ada promotion kat Alamanda, ada hati lagi aku nak pergi.
Tapi tak jadi sbb aku rase pinggang sakit semacam.
Dalam kul 5 ptg ade cam darah sket kuar.
Aku rilex lagi sbb tak rase sakit sangat.
Mak suh jgk g spital 
"Nak tunggu dah pecah ketuban baru nak pergi? Marah dek nurse karang!!"

Cuak la aku..trus siap2 g Hospital Putrajaya.
Dah bukak 2 cm.
Tapi aku xleh deliver kat Putrajaya sbb full.
Doktor suggested aku g HKL or Hospital Kajang. 2 spital tu je yg dorg bleh antar nek ambulance.
Aku tanak, aku mintak g HUKM since aku ade rekod kat sane.
Doktor kate ok tp kene pergi sendiri.

Pergi sendiri pun pergi sendiri la..
Pe lagi menderu nek kete sendiri hubby n mak temankan.
Singgah la kejap kt Serdang kencing2 bagai..boleh tak..

Sampai HUKM dah bukak 3 cm.
Aku relax lagi, xde rase sakit sangat.
Ngam2 kul 9 mlm, dah start rase sakit ya amat.
Hubby takleh tgu dlm wad.
Mak pulak balik sbb nurse kate lambat lagi, maybe bersalin sok pagi.

Aku pun mengadap sakit sorg2 kat katil wad tu.
Sekali sekala dengar bby katil sebelah n depan menangis mntak susu.
Aku dah ramas2 pipi menahan sakit.
Kot kalo aku jerit kang, abes sume baby2 tu jerit berjemaah dgn aku skali.
Pinggang rase cam nak terburai.
Rase cam kene belasah kuat2!!
Aku bleh istighfar je banyak2..
Pe lagi nak buat kann..

Dalam kul 12 mlm nurse dtg cek..
" Jom kte g cek, kalo dah bukak 5cm kte g labour room k"
Nurse suh aku bangun, aku kate tak bleh.
"Memanglah..tgu contraction ilang jap lagi baru g bilik pemeriksaan"
Kate akak nurse yg lembut tu..
Aku tunggu2 contraction tak ilang2..
Aku bangun je jalan sndiri g bilik pemeriksaan.

Sampai sane doktor nak cek..aku ckp aku nk terberak!!
Doktor kate..eh yeke nih?
Cek2 rupenye bukan bukak 5cm tp dah 8 cm.
Pe lagi aku melompat sendiri naik strecher.
Nurse tolak g labour room laju sangat.
Aku rase cam tgh berlakon filem thriller.
Sempat lagi nurse kate..
"Tunggu..tahan..tahan.."
Bleh je aku tahan..huhuhu..

Sampai labour room, ade la dlm 5,6 org ngadap aku.
Aku suh dorg call hubby.
Hubby dtg bwk air akar Fatimah.

Nurse n doktor awal2 dah pesan air akar Fatimah or air selusuh jgn minum awal sgt.
Tunggu dah bukak 7-9 cm baru minum.
Kalo minum awal2 nnt perut memulas2 sedangkan jalan masih belum terbukak.

Pas minum air selusuh..
*SAKIT YANG TERAMAT-AMAT SANGAT TAKTAW NAK CERITE CANE*

Tadaaaa..tu dia kuar anak pompan.
Jam 1.03 pagi, 1 April 2012.
Aku taw anak pompan sbb kuar je nurse trus tunjuk anu baby kat aku n hubby.
Then nurse letak baby yang fresh from womb tu atas dada aku.
Dengan lendir n sedikit darah, aku dapat rasekan kehangatan badan anak aku.
Sampai skrg aku masih dapat rasakan..

Aku dakap anak, then nurse amek untuk sedut lendir2 dlm hidung n mulut bby.
Then dorg letak balik atas dada aku.
Time tulah dorg kuarkan uri n proses2 selanjutnya.
Since anak ada atas dada, sume rase sakit hilang sekejap.

Ya Allah, sungguh nikmat kurniaanMu.
Harini baru aku betul2 faham kenapa..
SYURGA TERLETAK DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU.

Terima kasih mak...
Ampunkan segala dosa-dosa anakmu ini..

* balik rumah Kak Yong kate sakit bersalin tu sakit yang kedua lepas mati..hoohhhh aku baru taw..

Beberapa minit lepas dilahirkan.
Humayra Azzehra Binti Ahmad Farhan.

Wednesday, June 20, 2012

I'm Back From Back!!

Asslamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Panjang giteww aku bagi salam sbb lama tak hupdate.
Sbb aku cuti bersalin 3 bulan .
bukan tanak hupdate..it jus dat aku nk spend my precious time dgn Humayra Azzehra tersayang.
Ble dah keje ,most of my time kat ofis.
Aku bersama anak kat rumah dr 5 ptg ke 7 pagi sok.
Bagi aku tu tak ckup lama.
Nak benti keje, tapi kene tgu gaji laki aki 10k dlu.
Hihihihihi..tah bilenye Nyahhh..
Tapi aku tetap berdoa aku dapat besarkan Humayra sedaya yang mungkin.
Semoga Allah SWT permudahkan segala urusan aku dlm membesarkan Humayra. 

Ni pic mase Marhaban n akikah Humayra on 27 May 2012 di Ipoh. Buat kat rumah MIL.

 S.E.M.P.U.R.N.A

 All White..well FIL aku mmg ske white-white nih..aku pun dah tersuke skali..

 With my Kak Yang n child n my Sis In Law. Blum kawen lagi ni. Product UM, graduan Account. Sesape berminat leh roger aku..huhuhuh..m seriuoosss..

 Opah MiMi yang vogue gitewww..i loike!!



 Ni kakak ipar aku yang menikah. Maklumlah laki aku langkah dua bendul. 





 Aku sangat sayang anak akuuuuu!!

 Ni kakak ipar aku. Her daughter A'shadieeyah tua sebulan dr anak aku. Badan die semangatttt hokey. Orang tny "Apsal ko kawen dlu, tp kakak ipar ko branak dlu?" Aku jawab "Bagi chance kat sulung dlu" Jwb die "Owhh ko kawen tanak tgu die plk!" Aku smash balik "Dlm Islam ade 3 benda yang tak  boleh ditangguh, 1. Bila tiba waktu solat. 2. Kebumikan jenazah. 3. KAHWIN. Sekian..."

 Anak aku kuat TIDO!!


 Humayra Azzehra










 Akikah.


Ok..tu saje. Dah kul 12, aku nak g ngepampompom!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...