Wednesday, December 26, 2012

Mimpi Ular Hitam: Boleh Percaya Ke Tafsir Mimpi?

"Mimpi hanya mainan tidur"
Dari kecik aku diajar begini.
Sampai dah tua ni..
Bila aku mimpi yang bukan-bukan,
husband akan ckp benda yang sama.

Aku selalu dengar orang kata kalo mimpi gigi patah
maknanya ada orang terdekat nak meninggal.
Aku xtaw kebenarannya,
jauh sekali kaitan gigi dengan orang yang meninggal.
Aku pernah mimpi gigi aku patah.
Dua minggu lepas tu tok aku meninggal.
I take it as coincidence.

Aku pernah mimpi arwah Opah aku.
Masa tu rumah Opah besar n kaler kekuning-kuningan.
Macam berseri-serilah.
Tibe-tibe opah angkat tiang seri rumah.
Aku tanya "Opah nak buat apa tu?"
Then someone answer me "Opah nak besarkan rumah"
Aku pun sedekah Fatihah n Yasin utk Opah.

Baru-baru ni, last Monday aku mimpi ular.
Aku mimpi sekor ular hitam & 3 ekor ular sawa batik.
Dalam mimpi tu laki aku berjaya bunuh ular hitam sehitam-hitamnya tu.
Tapi ular sawa batik tu lari tah kemana.
Tetiba aku terjaga.
Bila aku sambung tido balik,
mimpi tu pun bersambung.
Aku sambung cari 3 ekor ular sawa batik tu.
Tapi tak jumpa.
*Pelik kan mimpi tu boleh bersambung plk.

Bila bangun tidur mimpi tu sangat2 mengganggu.
Aku tak abes2 tingatkan mimpi tu.
Laki aku keje.
Kebetulan dia balik lunch dgn aku.
Aku story kat die, die jawab..
"I banyak kali mimpi ular. Ular tu nak patuk tapi tak kene"
Sembang punya sembang,
kriteria (hihi kriteria pun boleh) ular dlm mimpi kitorg sama.
ULAR HITAM, PANJANG DALAM 1.5 METER, UKUR LILIT DIAMETER DLM 3 INCI.

Selalu laki aku akan ckp..
"Mimpi mainan tidur, jangan layan la.."
Tapi kali ni respon die lain..
"Pegi solat skrg. Pas solat jangan lupa baca ayat Kursi.
Setiap kali lepas solat baca Yasin ayat 9"
Aku pelik, bulu roma meremang.
"Kuasa Allah swt tu lebih besar dr kuasa setan. Kita berlindung dgn Allah swt aje"
Aku ada baca psl tafsir mimpi ular hitam.
Banyak pulak tafsirnya.
Aku sekadar baca tapi belum lagi nak percaya.
Apa-apa pun, aku tetap percaya pada Qada dan Qadar Allah SWT.
Dan pastinya aku sentiasa berlindung denganNya.

"Dan kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan kami tutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat Melihat."
-Yasin:9-

futnut: Boleh percaya ke tafsir mimpi ye??

Enibeseri Yang Berseri-seri

HAPPY ANNIVERSARY!!

Never and wont breach the contract!!
Kata laki aku tahun ke3 tapi period 2tahun.
Haa..cane tu?
Lately  ni hubby bz.
Maklumlah dah year end ni.
Tapi alhamdulillah sempat lagi menseleberet.
Simple2 je..
Hubby bawak soping kat KLCC je.

Aku dah bertukar ke La Vie Est Belle
Baunye lebih manis compared to Hypnose.
I was a hard core user of Hypnose.
Sejak tahun 2008 lagi.
 
Bubbye my sweet Hypnose. Gonna miss u!!
Kata hubby plan menseleberet enibeseri kene pospon
sampai bulan depan sbb die bz sgt.
Yeke?
Aku rasa ni pun dah cukup, nak cane lagi kan?
Zahra pun dapat jgk..
Rumah munge-munge dalam hati ada taman!!
Malam pulak makan-makan..

Syukur alhamdulillah dikurniakan sebuah perkahwinan yang bahagia.
Masih dikurniakan rezeki anak..
Dan semoga ada lagi rezeki ber anak-anak lagi..
hihihihi..
Syukur dipinjamkan seorang suami yang sangat penyayang dan bertanggungjawab.
Syukur alhamdulillah ya Allah!!

Wednesday, December 5, 2012

Canelah Budak-budak Tak Biadab, Orang Tua Pun Kurang Asam.

Harini pagi-pagi lagi mood kelaut.
Pagi-pagi dah kene tengking.
Bukan kene tengking dengan bos, tapi dengan pak guard.
Haaa kaw hadde?

Aku ni one of gomen staff yang tenant kat Wisma Minlon, Serdang ni.
Sebab bangunan Jabatan Perangkaan kat Putrajaya tu x ckup besar nak tampung.
Staff Minlon ni bagus taw.
Kadang-kadang kalo bertembung dalam lif dorang rajin bertegur sapa.
N tak pernah lokek senyuman.

Aku pernah beli perabot kat Minlon.
Layanan staff Minlon mmg tip top.
Mak aku plk rajin beli kain n alatan menjahit dia kat Minlon.
Layanan akak-akak Minlon ni sangat memuaskan.
 
Yang buat aku kecewa dgn guard Minlon ni.
Adehh..failed!!
Sebelum ni aku sll dengar akak-akak bahagian sebelah ni bising2.
Dorang tak puas hati dgn guard tu.
Ada sorang akak tu dah bergeser pun dgn kete orang masa nak kuarkan kete.
Sebab parking terlalu rapat.
Padahal kete akak tu power stereng.
Sampailah suatu hari tu aku pun terkena.
 
Time tu aku sampai lambat.
Nak naik sgt nak punch. 
Aku kuar je kete pak guard tu suh aku rapatkan kete.
Aku cakap DENGAN SOPAN,
"Rapat sgt pakcik nanti susah saya nak kuar"
Yelah kete aku bukan power stereng, tapi power hand.
Pakcik tu paksa jgk aku.
Aku tengok parking lot ctu ada 5 je, tapi pakcik tu nak masukkan 6 biji kete jgk.
Boleh bayangkan tak 5 parking lot nak masukkan 6 bijik kereta?
Aku pun kedepan jelah.
Alah aku kedepan 2 inci je,xde effect pun.
Time aku susah nak kuarkan kete bukan pak guard tu tolong pun.
 
Pagi ni lagi sekali.
Kali ni lagi teruk.
Pak guard tu ketuk pintu kete aku kuat giler.
Dahlah body kete aku tu cam tin susu.
Terangkat rahim aku.
Pak guard tu suh aku kedepankan kete.
Aku ckp baik-baik..
"Nanti susah sy nak kuar pakcik"
Pakcik tu punye tengking aku..
"Mane ade susah, saya hari-hari jaga sini. Kau nak buat keras kepala. Kau pergi cakap kat bos kau. Badan je kecik tapi keras kepala"
Dia hari-hari jaga sini, aku hari-hari parking sini.
Aku jalan je, aku tanak melawan.
Sebab aku masih ada rasa hormat manusia.
Masa aku dah berambus tu pun pak guard tu membebel lagi.
Aku sabar lagi...
Sampai skrg aku masih cuba bertahan.
Nak ikutkan nak aje aku turun tingkat dua report kat Minlon.
Tapi kang kacau plk periuk nasi die.
Dahla dah tua.
Logikla sket, parking lot satu dunia pun dah tetapkan jarak parking.
Manede rapat-rapat takot tergeser dgn kete lain.
Memang susah nak bertahan ni.
Takpe..biarlah pakcik tu.
Balasan Allah lebih nikmat!!

Tuesday, December 4, 2012

Wall Post FB : Mana Yang Betul-betul Buat Kita Menyampah?

Bese tak baca status kengkawan kat fb cenggini..??

"Laparnye perut..."
"Aduh time ni lah nak membuang pun"
"Pergi pasar beli barang dapur"
"Balik kampung...yess!!"
*contoh-contoh je ni..

Petu dalam hati mesti kte cam ada rasa annoying sket kan?
*sket???ke banyak?
Kentut pun nak publish kat fb ke?
Kalo lapar g la makan, ingt aku farewell cafe ke nk pos nasi beriani free kat kaw.

Baru-baru ni aku terinsap jap.
Tu pun lepas terbaca psl wall status kengkawan yg berbunyik lebih kurang cenggini..

"Menyampahnye aku kat kau..beli barang dapur pun nak kecoh ke?"
"Wahai suami..kenapalah kau suke menyusahkan aku?" 
"Orang berniaga, dia pun nak berniaga. Warna je menarik, tapi rasa hampeh".
"Tergedik-gedik..rasa cam nak lempang je"
"Sebok2 nak boikot sane sini, tapi pangai sebijik mcm Yahudi"
*contoh-contoh jugak ni.

Bila aku baca balik status kawan2 ni,
aku rasa kenapa perlu aku menyampah dgn status2 yang kaler hijau kat atas tu?
Compared to status yang kaler merah ni.
Mana satu yang buat kita betul-betul menyampah atau patut menyampah?? 
Lagi haru kan?
Hari-hari nak maki hamun orang sekeliling.
Tak puas hati dgn orang tu, sakit hati dgn orang ni,
orang tu buat keje tak betul, orang ni buat keje salah.
Semua orang tak betul.
Ayat pedas-pedas plk tu
Yang tak tahan ayat kat ujung-ujung tu..
"Sape makan cili dialah terasa pedas"
Paling kejam ayat die...
"FB aku, bukan FB kau. Sukati aku lah"

Kadang2 kite ni takot nak post bukan-bukan,
takot ada yang terasa hati.
(*melainkan kalo dah sakit hati sgt)
Tapi ada setengah orang tu men post je,
lantaklah sape2 nak terasa, janji hati puas.
(*termasuklah aku, pun ada jgk hati busuk camtu)

Memanglah post kaler hijau tu cam poyo,
lapar pun nk gtaw orang.
But at least dorang x post sesuatu yang
meluahkan rasa benci pada orang lain,
memperkatakan tentang keburukan orang lain, 
menghina makcik-makcik n adik-adik tepi jalan,
menyentuh sensitiviti sesuatu kaum,
meremeh-temeh atau merendah2kan usaha orang lain,
memperkatakan tentang keburukan suami, colleague or jiran tetangga.
Betul tak?
 
Aku baca balik previous wall post aku.
Hmm..memang ada, banyak la jgk.
OK..kene kurangkan sket nak kate-kate atau maki-hamun orang.
Kalo boleh jangan ada terus.
Memangla tu FB aku, hak aku,
tapi aku pun kene sedar
HAK ORANG LAIN UTK DIHORMATI.

Aku sedar ada yang menyampah aku post pic anak aku hari-hari.
Takde niat ape..
just nak kongsi kegembiraan aku membesarkan anak,
dan berkongsi keterujaan aku melihat perkembangan anak.
Untung-untung boleh share dgn kengkawan.
Sekurang-kurangnya aku tak post gambar yang memalukan oranglain.

Thursday, November 29, 2012

Menyambut Kelahiran Bayi Mengikut Islam

source : Pa&Ma
 
1. Melakukan sujud syukur sebagai tanda kesyukuran kepada Allah. Suami boleh lakukan di mana sahaja dia berada ketika itu. Ia elok dilakukan sebaik sahaja anak keluar daripada rahim ibu. Perbanyakkan bacaan zikrullah (tasbih, takbir dan tahmid).

2. Mengikut hadis sahih daripada Abu Daud dan Tarmizi, sunat untuk diazankan di telinga bayi sebab ia dibuat oleh Nabi Muhammad s.a.w ketika cucu baginda, Hassan lahir. Imam Ibnu Qayyium memberitahu azan dilakukan supaya kalimat seruan tentang kebesaran Allah menjadi seruan pertama yang didengar oleh bayi.
Sementara Sheikh Muhammad Ali Qutub pula menyamakan seruan azan/iqamat seperti bacaan talqin. Kelahiran bayi bermaksud bayi berpindah dari alam rahim ke alam dunia, seruan azan mengingatkan bayi tentang tanggungjawabnya di dunia. Sebab itu bayi menangis ketika baru lahir ke dunia.
Selepas diazan n iqamat.
3. Memohon doa keselamatan untuk anak supaya dijauhkan daripada gangguan syaitan. Apa-apa sahaja doa yang diketahui oleh ibu bapa boleh dibacakan. Nabi Muhammad s.a.w juga melakukan amalan ini apabila cucundanya lahir. Amalan ini disebut dalam hadis sahih dari Bukhari. Ustaz Abu Hasan mengingatkan ibu bapa agar jangan sekali-kali melakukan amalan meletakkan gunting, paku dan sebagainya lagi di bawah bantal bayi bertujuan menghalau syaitan atau sebarang gangguan iblis. Ia boleh jatuh syirik kerana ia perbuatan yang khurafat.

4. Sunat memberi ucapan tahniah kepada ibu bapa yang baharu sahaja mendapat anak. Ia ada disebut dalam kitab Imam An-Nawawi. Tujuannya untuk menghulurkan rasa kegembiraan kepada seluruh ahli keluarga yang memperoleh cahaya mata baharu selain mengeratkan kemesraan dan ikatan silaturrahim di antara mereka. Disarankan mereka yang berkunjung melawat bayi turut menghulurkan buah tangan seperti hadiah, wang dan sebagainya kepada ibu bapa tersebut.

5. Tanam uri dengan segera kerana ia adalah benda kotor dan najis. Menurut Ustaz Abu Hasan, uri tersebut tidak perlu dibersihkan seperti dilakukan sesetengah masyarat yang membersihkan uri dengan garam dan asam gelugor. Sebaiknya bungkus terus dan segera ditanam. Elok ditanam di tanah yang keras dengan mencangkul dalam tanah untuk mengelakkan daripada dikorek dan dimakan binatang. Selain itu dia juga mengingatkan ibu bapa agar jangan percaya kepada amalan sesat yang menanam uri bersama objek lain kerana percaya memberi nasib yang baik kepada bayi. Amalan itu boleh merosakkan akidah.

6. Sunat menamakan anak yang baharu lahir dengan nama yang elok dan membawa makna baik kerana nama itu yang akan dipanggil di hari akhirat kelak. Nabi menyuruh ibu bapa memberi nama anak pada hari ke-7 atau secepat yang boleh.

7. Sunat melakukkan tahnik atau belah mulut bayi baharu lahir. Tahnik ialah mengunyah buah kurma dan diletakkan sedikit rasanya di dalam mulut bayi. Tahnik bertujuan memohon kepada Allah SWT supaya anak yang dilahirkan mempunyai lidah yang fasih dan terkawal lidahnya daripada menyebut perkara-perkara yang tidak berfaedah dan mendatangkan maksiat walaupun perkara ini boleh dilakukan oleh orang yang soleh namun bapa kepada anak tersebut lebih utama melakukan tahnik untuk anaknya kerana hadis riwayat oleh Tirmizi menyebutkan salah satu doa yang paling mustajab ialah doa ibu bapa untuk anaknya”.

Tahnik kurma n air zam-zam.

8. Sunat membuat aqiqah yang bermaksud penyembelihan binatang ternakan seperti kambing,lembu,kerbau atau unta dan lebih afdal dilakukan pada hari ketujuh kelahiran bayi. Hadis Abu Daud ada menyebut aqiqah dilakukan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah SWT supaya mendekatkan anak kepada Allah. Daging sembelihan hendaklah disedekahkan kepada orang sekeliling supaya mereka tahu tentang kelahiran anak anda. Tetapi jika ibu bapa tidak mampu melakukan aqiqah tersebut dalam masa terdekat, ia boleh dilakukan sebelum aqil baligh si anak. Sunah Rasulullah menyuruh aqiqah dua ekor kambing bagi anak lelaki dan seekor kambing bagi anak perempuan.

Aqiqah kerbau.
9. Mencukur jambul atau rambut anak yang baharu lahir. Menggunting sedikit rambut bayi pada hari ke tujuh adalah sunat. Ini sebagai tanda permulaan kehidupan anak kecil sebagai manusia dan hamba di sisi Allah selain menggalakkan pertumbuhan rambut baharu yang lebih sihat. Selalunya majlis kenduri diadakan untuk menyambut kelahiran bayi. Sesiapa sahaja boleh menggunting rambut baik tetapi lebih baik jika dilakukan orang yang soleh dan keluarga terdekat. Menggunakan buah kelapa dan segala macam campuran seperti garam, beras dan bunga semasa mencukur rambut anak tidak dibenarkan kerana amalan ini diambil daripada budaya Hindu.
Bercukur.
10. Mengkhatankan anak. Hadis daripada Al-Baihaqi menyebut Rasulullah bukan hanya menyembelih kambing tetapi turut mengkhatankan bayi baharu lahir pada hari ketujuh. Berkhatan bagi lelaki bertujuan untuk kebersihan, mencegah penyakit dan seksual. Perkara ini menjadi sunat kepada kaum perempuan dan satu kewajiban bagi lelaki. Bagi perempuan tidak perlu sebab Imam Syaukawi sebut tidak ada dalil yang sahih tentang wajib berkhatan bagi perempuan.

futnut : All done, yg last tu je belum. Ahhhaaa..bile anak Bonda nak sunat ni...??

Wednesday, November 28, 2012

Privacy Lakibini.Perluke?

Kat fb harini terbaca status someone..
"Password fb, twitter,dll..perluke husband bagitaw pada isteri? Dan kenapa?"
Ramailah yang komen.
First comment is..
"tak perlu kot..buat pe?kasi privacy la sket..."
Ada la pulak yang like komen tu..
Huk aloohh..
And the rest commments tak setuju ada rahsia antara husband n wife.
Termasuklah aku..

Memang sejak kapel lagi aku tak pernah rasiekan password.
Plus dah kawen ni, we both sharing pswd fb, twitter, instagram..
even pswd bank card pun kitorg sharing.
I guess it's not something pelik.
Sure korang pun do the same.
I cant see the cons, but the pros only.
Do we need any privacy dgn pasangan hidup sendiri??
Do we really need it?
Privacy laki bini??
Aduhh..otak takleh terima,xde space nak letak.
Aku tak pahamla..anak berak taik keras pun aku msg laki kat opis taw.
Do i need to do so?
Off course la..nama lagi laki bini kan.
U'll die, or lost ur memories..who knows rite?
Exciden ke wutsoever..
Then who's gonna reveal ur pswd kalo bukan orang terdekat, kan?
As for me, tak perlulah perkataan privacy dgn pasangan masing2.
Nama lagi pasangan hidup, nak privacy tara mana sgt pun?
U guys r sharing SEBUAH KEHIDUPAN.
Tido pun sebantal..dah tu lagi nak claim privacy??
Melainkan ada kisah hitam masa lampau, mmg patut dirahsiakan.
Jangan sekali-kali dedahkan kisah hitam pada pasangan yang boleh mengaibkan diri-sendiri.
Untuk menjaga masa depan keluarga.

Ada org kata..
"Kalo percayakan pasangan, tak perlula mintak pswd bagai..."
Aku jawab..
"Kalo kaw boleh dipercayai, apa salahnya bagi password bagai..??" 

Orang kate..
"Ala pswd je pun..tu pun nak taw..?"
Aku kate..
"Ala pswd je pun..bagi jelah..tak luak pun der.."

Ape2 pun...sume ni depends..
Depends on their views terhadap pasangan masing-masing.
Ada yang lebih bahagia kalo ada rahsia n privasi mak nenek terhadap pasangan.
Lu..lu..Gua..gua..
Gua tak kacau privacy lu,
lu jgn kacau privacy gua.
Janji gua tak duakan lu..katenyerr..
Ada pulak yang rasa kebahagian bergantung kepada perkongsian hidup dgn pasangan.
Berkongsi masalah, suka n duka.
Saling meluah dan mendengar.

futnut: apa2 pun aku masih tak faham konsep privacy lakibini.sekian.
(sekian ke kesian?)

Monday, November 26, 2012

MAHA 2012

MAHA 2012.
Best sgt..
Tp jgnlah pegi weekend.
Jem sgt2..


MAHA diadakan 2 tahun sekali.
2 tahun lepas tak pegi sbb bz arrange hal kawen aku.
Ni pic MAHA 2008.




Friday, November 23, 2012

Zahra 7m : Boleh Timang Adik.

Zahra nak adik tak?
Bonda nak bagi Zahra adik ni...
Wendunya time preggy.
Bestnya..
It's hard but the sweetest moment.
 
Pakai baju preggy..hukhukhuk..
 Keterujaan utk preknen balik.
Aku kuarkan baju2 preggy n pakai.
Mane taw melekat..
Kalo mak aku taw..habesss..

Sonok taw preggy..
Kalo g public toilet takyah Q, org bagi masuk dlu.
Kalo nek lrt takyah berdiri.
Manja..
 
Kenapa tetibe rasa nak peknen lagi?
Sebab bulan ketujuh Zahra ni..
macam2 pangai die buat.
Dah pandai nyembang, dah pandai gelak terbahak-bahak, dah pandai duduk, tak ciwek lagi
even belum tumbuh gigi, tak pandai merangkak lagi, tapiiii....
 
Anak Bonda dah boleh berdiri.

 Hopefully umur 8 bulan Zahra dah boleh berlari.
Cepatnya masa berlalu.
Terasaa Zahra cam dah besor..
Dah boleh timang adik katenyeerrr...
HAhahaha...
Sayang Zahra..

Wednesday, November 21, 2012

Boikot Utk GAZA.

Lately ni mood kelaut.
So sad watching video betapa seksanya saudara2ku di Gaza.
Yang paling manyakitkan bila tengok pic kanak-kanak n bayi-bayi yang 
PECAH KEPALA, TERBURAI ISI PERUT, PATAH KAKI, HANGUS TERBAKAR.
Kalo aku, mesti aku malu pic jenazah aku or my famly members dlm keadaan macam tu dipublished satu dunia.
Plz dear frens..
aku taw pic tu utk tunjuk kat dunia how cruel Israel,
tapi aku rasa kita masih perlu ada rasa menghormati jenazah-jenazah.
Unless pic yang siap dikafan,
mmg patut ditunjuk utk mengingatkan kita tentang kematian.
Maybe u can publish dat kind of pic but not so SADIS!!
Banyak lagi pic yg boleh menunjukkan kekejaman Yahudi laknatullah.

Last weekend aku termakan roti Starbucks.
Astaghfirullahal 'azim.
Adik ipar aku yang beli bawak balik umah.
Bila dah jamah, aku rasa sedap.
Lepas tu tingat plk anak-anak kecil di Gaza, apa yang dorang makan?
MasyaAllah..apa yang aku makan ni?!?!
Terus terbantut..ampunkan aku Ya Allah!!
Star = Israel sign
Bucks = Money
Hah..mmg duit utk Israel kan..
Aku mmg peminat tegar ais krim.
Patutlah skrg aku rasa cam Baskin tak sedap.
Sumpah rasa cam sedap lagi eskem yang Apek motor tu jual.
Cek-cek balik..
Keluaran Israel jgk eskem tu rupanya..
Aku n hubby lebih suke eskem Famous Amos.
Pun barangan Israel..boycott lagi!!
Dah try search Snogurt..tp tak jumpa.

Banyak benor benda nak kene boycott skrg.
Banyak benor pulak barang2 dlm wishlist.
So pada yang nak beli barang, better cek dlu bar code.

Bar code starting 729 is from Israel. Sila boikot!!



My wishlist.
1. Bedak carrie for baby. (keluaran Malaysia)
2. Mamy Poko
3. Pureen shower cream
4. Antabax shower cream.
5. Dettol hand sanitizer.
6. Kotex
7. Loreal shampoo
8. Hypnose Lancome
9. Garnier for Men

Yang bold tu confirm product Israel.
Kene boycott n pk nak ganti dgn brand pe plk.
Payah jgk kan..byk benor keluaran Yahudi.
Ni info yang aku dapat dari addienblog.


below are the multinational companies'/conglomerates' russian official website with their products [click text in blue to know more about the companies' products]:
the multinational companies' malaysian official website with their products [click text in blue to know more about the companies' products]:
  • nestle
  • danone dumex
  • kraft food
  • pepsi
  • f&n coca cola [for the time being, f&n & coca cola are business partners, where f&n bottles coca cola soft drink for malaysian-singaporean market. however, their partnership is rumored to end on September 2011, after 75 years of partnership. let's pray for the break up!!! :) read more here]
  • unilever
the multinational companies' official website [click text in blue to know more about the companies' products]:
~THE LIST~

a) restaurant /cafes - do avoid these places :
  • TGI fridays (by Heinz company)
  • famous amos (by Kellog company) - fevret..biskut n eskem di kala dating.
  • mcD
  • starbucks
  • burger king
  • pizza hut (by Yum! Brands) - prefer domino's
  • KFC (by Yum! Brands)
  • A&W (by Yum! Brands)
  • domino's pizza - lorhhh..kene boycott jgk?hihihihi..

b) equipments / gadgets u're buying new mobile phones/laptops. try to avoid these:
  • nokia - dah tak zaman
  • motorola
  • intel

c) food & drinks - u're at the department store, avoid putting these into ur trolley :
  • lipton tea (by unilever)
  • beseda tea (by unilever)
  • nestea tea (by nestle)
  • pickwick tea (by sara lee)
  • milo (by nestle)
  • nescafe (by nestle)
  • coffee-mate (by nestle)
  • nesquik (by nestle)
  • sunkist (by dr pepper snaple group)
  • carte noir coffee (by kraft)
  • jacobs coffee (by kraft)
  • maxwell house coffee (by kraft)

soft drinks :
  • fanta (by pepsico)
  • cocacola (by pepsico)
  • gatorade (by pepsico)
  • mirinda (by pepsico)
  • sprite (by pepsico)
  • mountain dew (by pepsico)
  • adrenaline rush (by pepsico)
  • 7up soft (by pepsico & dr pepper snaple group)
  • dr pepper (by dr pepper snaple group)
  • schweppes (by dr pepper snaple group)
  • a&w (by dr pepper snaple group)
  • revive (pepsi malaysia)
  • f&n (f&n coca cola malaysia)
  • 100 plus (f&n coca cola malaysia)
  • sprite (f&n coca cola malaysia)

mineral/drinking water :
  • aquafina (by pepsico)
  • bonaqua (by pepsico)
  • aqua minerale (by pepsico)
  • rodniki rossii (by pepsico)
  • vittel (by nestle)
  • perrier (by nestle)
  • pure life (by nestle)
  • evian (by danone)
  • aquarius (f&n coca cola malaysia)
juice :
  • ya (by pepsico)
  • tonus (by pepsico)
  • fruktoviy sad (by pepsico)
  • tropicana (by pepsico)
  • frustyle (by pepsico)
  • 100% gold (by pepsico)
  • seasons (f&n coca cola malaysia)
  • fruit tree (f&n coca cola malaysia)
  • sunkist (f&n coca cola malaysia)

chips :
  • cheetos (by pepsico)
  • lay's (by pepsico)
  • khrus team (by pepsico)
  • twisties (by kraft)
  • estrella (by kraft)
  • cheezels (by kraft)
  • lurve (by kraft)
  • chipster (by kraft)
  • chacos (by kraft)
  • pringles (by procter & gamble)

bicuits & crackers:
  • oreo (by kraft)
  • nabisco (by kraft)
  • jacob's (by kraft)
  • chips ahoy! (by kraft)
  • biskut tiger (by kraft)
  • chipsmore (by kraft)

cereals :
  • kellogg cornflakes etc (by kellogg)
  • honey stars, koko krunch etc (by nestle)

ice cream :
  • maxibon (by nestle)
  • 48 kopeek (by nestle)
  • mega (by nestle)
  • extreme (by nestle)
  • bon pari (by nestle)
  • moevenpick (by nestle)
  • mat kool (by nestle malaysia)
  • wall's (by unilever)
  • intarko (by unilever)
  • magnolia (f&n coca cola malaysia)

baby's food :
  • nestum (by nestle)
  • gerber (by nestle)
  • agusha (by pepsico)

food seasoning/condiments :
  • maggi (by nestle)
  • knorr (by unilever)
  • heinz
  • calve mayonnaise & ketchups (by unilever)
  • baltimor mayonnaise & ketchups (by unilever)
  • lady's choice mayonnaise & spread (by unilever)

chocolates :
  • kit kat (by nestle)
  • smarties (by nestle)
  • nuts (by nestle)
  • bon pari (by nestle)
  • aero (by nestle)
  • hersheys
  • cote d'or (by kraft)
  • toblerone (by kraft) - oowwhhh..my toble..
  • alpen gold (by kraft)
  • milka (by kraft)
  • vosdushni (by kraft)
  • cudniy vecer (by kraft)

dairy products :
  • rama margarine (by unilever)
  • peshka margarine (by unilever)
  • actimel, danone, aktivia, danakor, danissimo, rastishka (yogurt products by danone)
  • biomax yogurt (by pepsico)
  • imunele yogurt (by pepsico)
  • domik v derevnye milk (by pepsico)
  • 33 korovi milk (by pepsico)
  • cudo yogurt product (by pepsico)
  • philadelphia cheese (by kraft)
  • singles cheese (by kraft)
  • f&n susu pekat & susu sejat (f&n coca cola malaysia)
  • susu sejat cap junjung (f&n coca cola malaysia)
  • susu sejat cap ideal (f&n coca cola malaysia)
  • susu sejat cap carnation (f&n coca cola malaysia)
  • susu pekat & susu sejat cap tea pot (f&n coca cola malaysia) - then nak pakai susu ape eh?
  • magnolia milk (f&n coca cola malaysia)
  • farmhouse milk (f&n coca cola malaysia)
  • planta (by unilever malaysia)

pet food :
  • friskies (by nestle)

d) hygiene-beauty care products
skin care :

  • neutrogena (by johnson & johnson)
  • clean & clear (by johnson & johnson)
  • garnier (by l'oreal) - pasni laki aku kene pakai sabun susu kambing je.
  • the body shop (by l'oreal)
  • vichy (by l'oreal)
  • biotherm (by l'oreal)
  • kiehl's (l'oreal)
  • la roche posay (l'oreal)
  • skinceuticals (l'oreal)
  • clinique (by estee lauder)
  • olay (by procter & gamble)
  • SKII (by procter & gamble)
  • cetaphil (by galderma, a joint venture company btwn l'oreal & nestle)
  • fair & lovely (unilever malaysia)
  • pond's (unilever malaysia)
  • DDF (p&g)

body (& hair) care :
  • dove (by unilever)
  • sunsilk (by unilever)
  • rexona (by unilever)
  • lux (by unilever)
  • clear (by unilever)
  • axe deodorant (by unilever)
  • lifebuoy (unilever)
  • lux (unilever)
  • sanex (by colgate-palmolive)
  • protex (by colgate-palmolive)
  • palmolive (by colgate-palmolive)
  • lady speed stick deodorant (colgate palmolive)
  • gillete (by procter & gamble)
  • camay (by procter & gamble)
  • old spice (by procter & gamble)
  • secret deodorant (by procter & gamble)
  • aussie (by procter & gamble)
  • fekkai hair care (p&g)
  • ivory (p&g)
  • old spice (p&g)
  • secret (p&g)
  • safeguard (p&g)
  • aqua (p&g)

dental care :
  • crest dental care (by p&g)
  • oral B (by procter & gamble)
  • blend a med (by procter & gamble)
  • colgate (by colgate-palmolive)

hair care :
  • pert (p&g)
  • rejoice (p&g)
  • nice n easy(p&g)
  • natural instincts (p&g)
  • herbal essences (by procter & gamble)
  • nioxin hair care (p&g)
  • shamtu (by procter & gamble)
  • pantene (by procter & gamble)
  • wella (by procter & gamble)
  • head & shoulders (by procter & gamble)
  • sassoon (p&g)
  • londa professional (p&g)
  • redken (by l'oreal)
  • kerastase (by l'oreal)
  • shu uemura (l'oreal)
  • timotei (by unilever)
  • brylcreme hair care products (by sara lee)

cosmetics / frangrances / perfumes / luxury beauty care products:
  • revlon
  • maybelline (by l'oreal)
  • lancome (by l'oreal)
  • giorgio armani (l'oreal)
  • yves saint laurent (l'oreal)
  • ralph lauren (l'oreal)
  • shu uemura (l'oreal)
  • cacharel (l'oreal)
  • helena rubinstein (l'oreal)
  • diesel (l'oreal)
  • viktor & rolf (l'oreal)
  • bobbi brown (by estee lauder)
  • MAC (by estee lauder)
  • max factor (by procter & gamble)
  • cover girl (p&g)
  • clairol (p&g)
  • perfumes / fragrances : christina aguilera, dunhill, escada, gucci, hugo BOSS, naomi campbell, mexx, rochas (p&g)
*MONT BLANC cane eh?
 
baby care products :
  • johnson & johnson (by johnson & johnson)
  • huggies (by johnson & johnson)
  • pampers (by procter & gamble)
  • nestogen, neslac etc (by nestle)
  • dumex, dugro (by danone)
  • mamil gold (by danone)

women's :
  • kotex sanitary pad (by kimberly clark)
  • always/whisper sanitary pad (by procter & gamble)
  • naturella sanitary pad & pantiliners (by procter & gamble)
  • discreet pantiliner (by procter & gamble)
  • tampax (by procter & gamble)
  • o.b. tampon (by johnson & johnson)
  • carefree pantiliner (by johnson & johnson)

health :
  • band-aid (by johnson & johnson)
  • vicks (by procter & gamble)
  • acuvue contact lense product (by johnson & johnson)

e) detergents & other house hold products:
detergents & cleaning chemicals:
  • ariel detergent (by procter & gamble)
  • ace detergent (by procter & gamble)
  • tide detergent (by procter & gamble)
  • dreft detergent (by procter & gamble)
  • downy fabric softener (by procter & gamble)
  • lenor fabric softener (by procter & gamble)
  • dawn dishwashing liquid (by procter & gamble)
  • fairy dishwashing liquid (by procter & gamble)
  • mif dishwashing liquid (by procter & gamble)
  • febreeze (by procter & gamble)
  • comet toilet detergent (by procter & gamble)
  • mr proper / mr clean (by procter & gamble)
  • cif (by unilever)
  • domestos (by unilever)
  • glorix floor detergent (by unilever)
  • ajax floor detergent (by colgate)
  • breeze detergent (by unilever malaysia)

others :
  • kleenex tissue (by kimberly clark)
  • scott paper product (by kimberly clark)
  • kiwi shoe polish (by sara lee)
  • duracell battery (by procter & gamble)
  • ambipur air freshener (by procter & gamble)
  • braun (by procter & gamble)
  • home depot

f) clothes & perfumes
designer label :
  • estee lauder
  • DKNY (by estee lauder)
  • polo (by ralph lauren)
  • ralph lauren
  • giorgio armani (by armani)
  • armani exchange (by armani)
  • emprio armani (by armani)
  • tommy hilfigher (by phillips-van heusen)
  • calvin klein (by phillips-van heusen)
  • dolce & gabbana (p&g)
  • anna sui (p&g)

retail shops :
  • GAP
  • banana republic (by GAP)
  • timberland
  • river island
  • marks & spencer
  • selfridges
  • the limited
  • la senza (by the limited)
  • victoria secret (by the limited)
  • wonderbra (by sara lee)
  • playtex (by sara lee)
  • DIM (by sara lee)
  • levi's
  • puma (p&g)

others :
  • delta galil, supply apparel products to other companies eg Marks & Spencer, Calvin Klein, Hugo Boss, Nike, Pierre Cardin, Barbie, Tommy Hilfigher, Auchan

g) cultural
cable tv & tv programme:
  • fox news (by news corporation)
  • national geographic channel (by news corporation)
  • american idol (by news corporation)
  • disney
  • CNN
  • HBO (by time warner)
  • cartoon network (by time warner)

movies, films, cinema :
  • fox film corporation (by news corporation)
  • 20th century fox (by news corporation)
  • disney
  • warner bros (by time warner)

publications (novels, magazines, newspapers):
  • harper collins books (by news corporation)
  • disney
  • time magazine (by time warner)
  • DC comics (by time warner)

h) supermarkets / department stores
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...