Thursday, November 10, 2011

Kimoterapi : Pengalaman Aku.

Sebenarnye kimo..
MEMANG TERUK !!
Tapi taklah seteruk yang disangka.
Agak2 adalah rasa cam orang alah pregnant.
Terbaring je..petu uwek sane cni..

B4 kimo dlu, datang sorang pakar kimo consult aku..
(Doktor Cina yang hensem..aku rase die syok kat aku sbb ble die senyum cam Aaron Aziz..
skatilah aku nk prasan..hahahahahah)

~ Ubat kimo bukan shj mematikan sel2 kanser n sel2 jahat, tapi juga membunuh sel-sel baik spt sel pemulihan, antibodi, sel pertumbuhan. (tp sayang..ia tidak membunuh sel-lu-lit aku)
~Ubat kimo dibancuh di farmasi dan perlu digunakan dlm mase 24 jam, bkn diproses di kilang.
~Ubat kimo tak bleh terdedah pada cahaya matahari sbb tu ia dibalut dengan aluminuim foil.
~Ubat kimo sangat sensitif jadi jangan smpai tertumpah. (Kalau tertumpah cepat2 sapu kat muke korang sbb fungsinye same cam botox. Nnt dagu jd panjang leh buat tongkat ahli sihir. Hidung mancung leh buat sangkut baldi)
~Pesakit kimo senang dijangkiti penyakit sbb antibodi dah lemah.
~Kena jaga kebersihan, guna sabun yang bagus spt Dettol, pembunuh kuman.
~Bila gatal kene gigit nyamuk ke, susah nk baik sbb sel pulih kulit pun turut lemah terkena ubat kimo.
~Kalau kene selsema or batuk mmg lambat sembuh, jadi elakkan makan makanan yang boleh mendatangkan penyakit.
~Gosok gigi pelan2 jangan sampai gusi berdarah. Jadi gunakanlah berus gigi yang soft.
~Banyakkan pakai losen.
~Rambut dan sume bulu-bulu akan gugur sbb sel pertumbuhan pun kene bunuh jgk.(haaa..yang ni aku tak syok.Mst doktor Cina yg hensem tu terbayang muke aku bile botak nnt. Tulah aku tgk die cam nak sengih tak sengih je tgk muke aku mase tu)
~Banyakkan makan buah-buahan sbb orang kimo sll kekurangan air dan terkene tekanan darah rendah.Kadang2 ade rase nk pitam. Tambah2 kalo ade doktor2 muda yg hensem lalu lalang, dan-dan tu rase nak rebah.

~Eh ko jgn nak kate aku gatal sgt..mase tu aku single mingle, tunang pun blum okeh..

OK tu je yang aku ingat..

B4 kimo aku kene jalani lung test.
Klakor gile buat lung test..
dorg suh aku tiup kapal layar sampai ke pelabuhan..
Kau mampu?
Hahahaha..payahlah aku nak story.
Itu utk tentukan kekuatan paru-paru aku.
Kalau paru-paru aku lemah dorang akan tukarkan ubat kimo yang kurang kuat.
Tapi paru-paru kuat woo..kapal layar tu berjaya sampai ke pelabuhan..
kuikuikui..

Then aku kene jalankan pemeriksaan tinge.
Aku kene masuk 1 bilik khas, pkai headfon..
Then aku akan dgr tone-tone dr byk key..
Dari key tinggi sampai key rendah.
Aku rase dah mcm recording artis lak dok dalam bilik kedap bunyi tu..
Tu untuk tentukan tahap kePEKAKan tinge aku.
Alhamdulillah aku tak pekak.

Oleh krn aku dah melepasi sume ujian tu, aku pun diterima utk jalani kimo.
Tahniah..anda berjaya..

Bila kimo aku kene drip..
3 tiub sekaligus, 24 hours, 6 days.
HOwhh..seminggu la aku menyeret tiang ala cte P. Ramlee suwa suwe kemoning tu..
Berat kot..
2 saluran tiub utk ubat kimo, 1 saluran tiub utk air garam.
Kalo dah masuk air tu paham2 je lah..nak ke toilet betul2 10 minit skali.
Jenuh kau nak heret tiang suwa suwe tu lagi..
Berat..pundi dah tertahan..
Kekadang aku lepaskan aje kat muka pintu toilet tu..
Slamat lagi kat muke pintu, kalo kene muke nurse, mmg muke aku yg kene pelempang!!
Wahahaha..kotossss..
Tu blum kira nak tukar line..line nak cucuk drip tu lah..
Kot dah 2,3 ari cucuk jarum kattangan ko..mmg bengkak la..
Dah kene tukar jarum lain..
Masa nak tukar jarum lagilah payah..
Orang kene kimo ni die punya urat dah bengkang bengkok..
Korang tu cucuk skali dah berair mata kan..
Ni kan pulak 5,6 kali..
jgnkan air mata, air idung pun kuar..
Kalo boleh air basuh tangan pun aku nak kuarkan..nak jirus muke doktor tu..
Sakitlah ko cucuk2 urat aku..
Tapi doktor2 aku baik..hensem2 plak tu..yg pompan2 ayu gitewww...
Mau sampai 7 kali try baru leh masuk.. Ish..last2 aku kene guna jarum kaler pink tuk baby2..
Ahh..jalanlahh...

Sehari dua aku kuat lagi..
Masuk hari ketiga lemah seyh..
Lemah giler..nak angkat fon pun aku tak larat..
Rasa cam orang demam kene pose di musim kemarau..
WAUU..ana setuju!!
Tapi takdelah sakit sangat pun..
cuma lemah je..
panas mmg la panas..dah tu tak reti2 bawak kipas?

Seminggu aku kimo...
Seminggu lepas tu mmg aku lemah kat umah..
terbaring je..nk g toilet pun kene 3 kali benti rehat minum2 dlu..baru sampai toilet..
Baldi ade je kat mane2 aku sok sbb aku asek termuntah je..
takleh nk consume apepun..
Tapi lepas tu aku ok blk...Makan pun lalu..
Pas kimo kali ketiga tu aku siap leh pegi kursus induksi lagi..
Abes je kursus g kimo ke4..
Mak ok jeeewww..
Percayalah..
Seminggu rehat then g kimo balik sampai la 4 kali sbb kimo aku 4 cycle je.

Teruk ke tak kimo tu..?
Subjektif pada individu..
Yang pasti..orang yang belum pernah melaluinya jgn brani2 kate kimo itu, kimo ini..
i marah tawww!!

1 comment:

Daud Mohamad said...

Moga kesihatan puan semakin baik hendakNya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...