Thursday, November 10, 2011

3 Kali Aku Tangguh Untuk Pergi Kimoterapi

Sedar tak sedar dah nak masuk pertengahan bulan November.
Minggu depan kandungan aku ckup 5 bulan.
May u have a pleasant shelter in here sayang!!

Bulan ni cukup 2 tahun aku tamatkan sessi kimoterapi aku.
Kimo utk kanser ovari tahap 3.
Alahmdulillah aku survive!!
Ramai lagi yang survive sbnrnye..syukur di atas ihsan Mu Ya Allah.

Arini aku tingin nak cte pasal pengalaman kimo aku.
Lagipun aku dah terhutang cte ni dgn sum1 yg bakal kene kimo jgk..

1st time ak dapat taw kene kanser darui Doktor Farah.
Aku tak nanges, tak jerit..
try utk tenang.
Soalan pertama yang aku tanya doktor tu ..
"Bape lame jangka hayat saya?"

Tapi doktor bukan Allah..
Betapa bodoh rasenye bila aku kuarkan soalan camtu.
Tapi masa tu mmg aku rase otak kosong takleh pk ape dah..

Kata doktor sel kanser aku sangat aktif.
Lagipun sbb mase tuaku muda lagi..
So kimo kene jalankan secepat mungkin..
Kalo boleh on d next week.

Aku tak ready..mmg tak ready..
Sbb orang kate kalo kimo jadi BOTAK, TAKLEH JALAN, TAK LALU MAKAN, SAKIT, PANAS.
So aku mintak tangguh..sampai 3 kali.

1st aku jumpa sorang doktor yg aku kenal kat kampung.
Die doktor Islamik sket.
Die nasihatkan aku jalankan je kimo.
Of kos la sbb die doktor kan.

Then aku jumpa sorang pesakit yang mmg tgh jalankan kimo.
Sorang makcik umor dlm 50 sumthing.
Aku tgk die ok je..
Siap leh makan corn in cup bek punye sambil layan aku..

Then aku g Darul Syifa'..
Mintak kata2 nasihat n semangat.
Ustaz kat Darul Syifa' tu kata bukan kimo tu penawarnya,
tapi penawar dari Allah SWT.
Kita datang asal dari tanah..ubat juga dari sumber tanah.
Yang penting usaha dan tawakal.
Berubat la dengan apa cara sekalipun asalkan yakin dengan Allah SWT.

3 kali tangguh barulah aku g kimo..
Ready or not..i hv 2 go!!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...