Thursday, September 8, 2011

Aku Hamil Dengan Satu Ovari. Itu Rezeki Yang DijanjikanNya.

Lepas kawen famly mertua aku tak pernah skalipun sebut bab anak. Even aku adalah menantu pertama n dorg blum ada cucu, tp parents mertua aku mcm tak kisah pun. Maybe dorg faham yg aku pernah menghidap kanser ovari n ovari aku pun tinggal sebelah je.

Aku ada la rase sedikit bersalah sbb blum pregnant, tp aku masih mengharap. Aku bukan saje berharap, tapi keyakinan aku terhadap Allah SWT tak pernah berkurangan. Yang pnting aku bersabar sbb Allah SWT sntiasa bersama org2 yg bersabar. Dan aku tahu kalo aku bersabar, aku akan dapat ganjaran lebih dari apa yg aku harapkan.

Sepanjang aku bergelar isteri kepada Farhan, dah banyak pregnancy test aku gune. Even resultnye -ve, tp aku  tak penah sedih ke, menangis ke, putus asa ke. Tp aku ske dgr ayat laki aku "Takpe, nnt ktet ry lagi ye. Tah2 kalo u pregnant skrg kte takleh nk 'bawak' lg. Bagi kte betul2 stabil dulu"

Bkn takde yg bertanya. Colleagues aku ada dlm 5,6 pasang yang kawen sama date gn aku. Sume dah 'berisi'. Tinggal aku je yg still 'kosong'. Kadang2 fed up nk jwb soalan orang. Tp aku relax je, relax buat2.

Ckup 6 bulan aku kawen..naahhh..hamek nih..

Home pregnancy test yang murah aku beli, yang mahal pun aku bli. Hasilnya +ve. Alhamdulillah..kan aku dah kate Allah SWT akan memakbulkan doa hamba2Nya. Asalkan kte berusaha, sabar dan yakin padaNya.

Rasanya cukup sebulan aku buat solat dhuha, Allah SWT pun makbulkan permintaan aku. Padahal bukan aku buat hari2 pun. Aku buat masa kat ofis je. Kat umah failed. Laki aku pun camtu. Takpe, janji kami berdoa sbb doa tu kan 1,1nye senjata yang kte sbg orang Islam ada.

Sape sangka aku yang dulu pernah nyaris2 kehilangan ovari masih diberi peluang untuk pregnant. Betapa Pemurahnya Allah SWT.

Sape sangka aku yg dulunya disahkan penghidap kanser ovari dan cuma ada 1 ovari masih berpeluang merasai nikmat hamil. Betapa Penyayangnya Allah SWT.

Sape sangka aku yg dulunya botak licin kepala n pernah berhenti period hampir setahun disebabkan kimo, masih lagi diberi nikmat Allah SWT untuk memanjangkan zuriat. Betapa Pemurahnya Allah SWT.

Terima kasih Ya Allah...

5 comments:

Diari Hati Si Pari-Pari said...

wah seronoknye...sedih pulak saya bace entry ni..arap2 saya pun ikut jejak awak la pasni k, preg..jage kesihatan k..

ellieandcarl'sstories said...

awak ni mungkin entry lame. tapi kite terbace. ya ALLAH awak kuat nye. hati.. terbaik sgt entry ni. kite yakin ALLAH ble bg rezeki. tanpa sebab, dengan sebab atau bertentang dengan sebab :) alhmdullillah

Suraya Noor said...

kuat kak dila kan..sy pnh dgaq cerita pasai kak dila ni.pastu ada kawan sy pas bersalin hari tu,doc detect da ketumbuhan kt ovari dia,jadi dibuang sebelah.jadi,dia kata takut tak dapat mengandung lg.jadi,sy jadikan cerita kak dila la sbg contohnya...ehhehe..Allah tu maha berkuasa sapa la kita nak menidakkannya???Dia kata jadi..maka jadilah...

Anonymous said...

Sy ada left ovarian tumour.ovari dan tube sblh kiri terpaksa dibuang.tumour seberat 1 kg ada tanpa sy sedari..luckily right side alhamdulillah normal.sy baru 24 tahun n masih xkahwin lg...sy bimbang sy akn ada masalah utk hamil.nasib ada sokongan dr kluarga.tunang n kwn2......sy jgk spt akak..redha @ tawakal dgn ketentuannya...insyaAllah

Anonymous said...

salam..kak...sy pn pnh kne kanser ovari..mse umur 12thn..n da di buang 1 yg kanan...dlu sy amik taw pn kpntgan ovari ni..tp skang ble da 24thn ni timbul prasaan rsau...blh ke sy mgandung???perlu ke sy bterus terang kpd bkal suami sy??cmne law die xdpt terima???sy pnh bgtau pd bf sy..die xdpt trime...die kte die kawen nk anak...die ragu2 pd sy...jd sy tkot nk bterus terang ag...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...