Tuesday, July 5, 2011

ASN/ASB Haram




Kawan2 still panas dgn ASB. Aku yg konon2 paham sgt konsep ASB dah jadi macam agent ASB la pulak tolong bagi penerangan. Makcik maintain poyores..

Kat umah..Encik Amad aku tengah penen cane nak kenselkan ASB die. Die buat loan ASB RM35000, tah bleh kensel ke dlm waktu skrg..??

Dah baca surat fatwa atas ni..terus jadi was-was. Sah2 ASB dilaburkan dalam pelaburan Islamik n Konvensional. Kalo dah kate konvensional paham2 je la. Termasuk benda2 mcm arak, rokok n yg sewaktu dengannya.

Kalau kite tak yakin betulke pelaburan tu termasuk arak, rokok n so on, means benda tu jadi gharar. Gharar means benda yg kite taktaw statusnye. Bile gharar, hukumnya haram daa..
(Yeke ni? Kalau salah tolong betulkan)

Bab duit ni jangan amek ringan. Dah jadi darah daging cane nak 'bersihkan'?
Untuk yang ade anak, janganlah bagi anak makan dengan sumber yg kite sendiri tak pasti.
Janganlah pelik, marah, kecewa atau melenting kalau anak2 cam lembab kat sekolah..
sbb kite sendiri yang hidangkan anak2 dengan rezeki yang 'bukan-bukan'.

Semoga ini boleh membuka mata kite semua.
Menyimpanlah dalam pelaburan Islam semata-mata.
Biar lambat dapat hasil, asalkan berkat dan pasti statusnya.
Ataupun menyimpan je kat rumah2 anak yatim ke, orang2 tua, orang miskin, pesakit kanser or masjid2.
Tu pun kire melabur jgk kan?
Hasilnya tunggu kat sane nanti..insyaAllah .
Yang penting ikhlas.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...