Thursday, July 28, 2011

Uji Tahap Anda Mengawal Tekanan

Are these items moving or perfectly still?




Tiada satu pun diantara gambar-gambar ini adalah animasi -- kesemuanya statik.
Seorang guru berpendapat "Saya merasakan seolah-olah ia bergerak..tetapi sangat perlahan. Ia seperti bernafas"

Gambar-gambar ini digunakan untuk mengujikan tahap seseorang manusia mengawal tekanan.
Lebih perlahan gambar ini bergerak, bermakna lebih bagus anda dalam mengawal tekanan.

Seorang penjenayah melihat gambar-gambar di atas bergerak dengan sangat pantas, walaubagaimanapun warga tua dan kanak-kanak mendapati gambar-gambar ini tidak bergerak langsung atau, kesemuanya statik.

Thursday, July 21, 2011

Snap Ragam Manusia KL

Dahlah duduk kat hujung2 seat,helmet pun pkai hujung2 kepala.

Kat tengah2 KLCC ni jgk korang nak memujuk rayu kan..??

Wednesday, July 20, 2011

The Jammed July : Kenduri Simple Yang Grand

The Jammed July. Siangnya kenduri di rumah pihak pengantin perempuan, malam hari yg sama kenduri pihak pengantin lelaki. For d first time aku g kenduri kawen kat tepi swimming pool. Sume diwajibkan pakai dress. Nampak grand, tp sbnrnya simple. Kenduri kawen yg bagus aku suggest pd pasangan yg nk simple + grand. Without pelamin just dining table yg simple but lain drpd yg lain. I like!! Bleh la cover kekecewaan aku pada siang harinya. Makanannya pulak superb!!

Dress desperate yg laki aku blikan dgn harga RM100 je. Thanx laki!!

Mmg trase grand sgt jamuan mlm tu. Pdhal simple, guest pun dlm 300 org je. No pelamin. No merepek2 goodies. No kompang. No 'tol' of kos.

ok..ni gambar2 pose gedix kami..






The Jammed July : Dari Gate ke Pelamin Kene 5 'Tol'?




ni senyum buat2 nih..

Lame gle kami dari pihak lelaki berdiri dgn pinggan n nasi di tangan sbb takde seat. Xde sape pun nak attend kami.


The Jammed July : Journey To Johor

THE JAMMED JULY.1ST JULY ritu untuk pertama kalinya aku menjejakkan kaki ke Negeri Johor. Haa kau..dah 27 tahun idup baru sampai Johor. For reason dat slame ni aku tak pernah ade sedara mara kat Johor melainkan sorg dua menantu kepada pakcik makcik aku. Kalau sedara mara belah Utara mmg ramai. Menandakan aku ni orang utagha pure punye.

Kali ni pergi ke Kluang Johor sbb sepupu husband aku nk kawen. Kene pergi ok sbb sepupu rapat.

Tu dia hiway ke selatan..apsal aku rase jalannye cam lebar je drpd hiway ke Utara?

Siap2 ade landskap bungee bagai..best..best..Kalau hiway ke utara dpt tegk gunung-ganang, flora n fauna.


OK..perjalanan yg selesa haruslah diiringi dengan tidur yg lena dan ternganga.








Pastu singgah bli kete s0kan 1 sorang.



Ni adik ipar aku yg best.

Tuesday, July 19, 2011

Sultan Yang Sanggup Gugurkan "Daulat Tuanku" Kepada "Allahu Akbar"

Wawancara khas itu telah berlangsung di Istana Negeri, Kubang Kerian, Kota Baru pada Rabu, 4 Mei 2011 pada lebih kurang jam 5.30 petang dalam suasana penuh protokol tetapi tetap mesra.

Wawancara itu juga diadakan bersempena dengan pelancaran Yayasan Sultan Kelantan yang akan dilangsungkan di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) minggu hadapan.

Sebanyak 12 wakil media termasuk dari Mingguan mStar dan The Star telah dijemput untuk menemuramah Sultan Muhammad V yang hadir segak menggenakan sut coklat muda ala Nehru.


source : click here

Baginda Sultan juga sentiasa memulakan bicara dengan terlebih dahulu melafazkan Bismillahirrahmanirrahim dan Asalamualaikum kepada pertanyaan wartawan muslim dan salam sejahtera kepada wartawan bukan Islam.

Dan sebelum memulakan wawancara baginda terlebih dahulu bertanya sama ada perbualan yang akan berlangsung itu hendak menggunakan dialek Kelantan ataupun bahasa rasmi.

Sepanjang wawancara itu yang berlangsung selama lebih 45 minit, baginda hanya membahasanya dirinya sebagai ‘saya’ bukannya ‘beta’ sebagaimana lazim digunakan di dalam istana.


> Perkara pertama yang terlintas di dalam fikiran sebaik sahaja menaiki takhta Kesultanan Kelantan: Perkara pertama ialah untuk memilih nama rasmi yang akan dipakai selaku Sultan iaitu Sultan Muhammad V dan perkara kedua ialah untuk menukar seruan “Daulat Tuanku” yang lazim digunakan sebelum ini kepada seruan “Allahu Akhbar”. Pada pandangan saya, inilah yang paling sesuai kerana secara tidak langsung siapa yang melafazkannya akan memperolehi pahala. Itulah yang terbaik untuk rakyat saya.

> Mengapa memilih menggunakan gelaran Sultan Muhammad V sebagai gelaran rasmi: Kerana kalau kita tengok dalam sejarah salasilah negeri Kelantan, Sultan yang terakhir, menggunakan gelaran Sultan Muhammad Ke-IV. Jadi kalau nama saya sendiri sudah Muhammad, secara semula jadinya itulah pilihan pertama saya. Dan setelah berfikir semasak-masaknya itulah pada fikiran saya yang terbaik... Insya-Allah.

Friday, July 15, 2011

Budak Hilang tu Merajuk Rupenye..

Ingat x entry aku smlm? Pasal Anak Hilang tu..dah jumpe..upenye merajuk...

Hilang dua hari kerana merajuk

Oleh Georgie Joseph
georgie@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
SUBANG JAYA: Misteri kehilangan seorang kanak-kanak berusia 10 tahun dua hari lalu di hadapan sekolahnya di Sekolah Kebangsaan Subang Bestari, di sini akhirnya terjawab selepas dia ditemui guru besar sekolahnya, kelmarin.
Najmi Haqiemi Ahmad Salleh atau Haqiemi, dikatakan bersembunyi di rumah seorang rakan sekelasnya sebelum rakannya itu melaporkan kepada pihak sekolah Haqiemi berada di rumahnya berikutan penyebaran risalah mengenai kehilangannya.

Sebaik mendapat maklumat itu, guru besar sekolahnya pergi mengambil kanak-kanak itu dan membawanya balik ke sekolah sebelum menghubungi ibu bapanya.
Ibu kanak-kanak itu, Zetty, 34, berkata, anaknya berada dalam keadaan baik cuma terkejut kerana tidak menyangka tindakannya menghilangkan diri menimbulkan kerisauan.

“Rupa-rupanya pada malam kehilangannya, anak saya itu menumpang tidur di rumah rakan sekelasnya dengan memberi alasan ibu bapanya bekerja di luar daerah.

“Mungkin dia berkecil hati dan merajuk selepas suami saya memarahinya pada hari kejadian,” katanya.

Kehilangan Haqiemi dilaporkan selepas bapanya gagal menemuinya di kawasan sekolah ketika datang menjemputnya selepas waktu persekolahan tamat malah kanak-kanak itu tidak pulang ke rumah walaupun sudah lewat malam.

Bapanya kemudian membuat laporan di balai polis berhampiran dan usaha mencari cuba dijalankan pada malam itu tetapi gagal disebabkan tiada siapa yang mendakwa pernah ternampak Haqiemi.

sumber : Hairan Metro

Thursday, July 14, 2011

ANAK HILANG : Najmi Haqiemi

Dangerous Dried Food From China

Elakkan makan makanan2 yg diimport dr China di bawah ni. Dorg sendiri tak makan, kite plak buat amalan. No wonder 1 drpd 5 rakyat Malaysia menghidap kanser.


KUALA LUMPUR: The Health Ministry has put dried fruit products, particularly plum and prune products, from 16 companies in China, Taiwan and other Asian countries, on Level 5 alert because of their high levels of lead.

Ministry staff will be on the lookout for these products at entry points for 16 manufacturers and distributors to ensure the products do not come into the country, Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said on Thursday.
With a Level 5 alert, the Ministry would hold the products to test them for lead content before they can be released into the market.  The highest alert, Level 6, involves an immediate rejection of the product.

Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said the monitoring was started following an Oct 1 US Food and Drug Administration report warning people not to consume dried fruit, including dried plums and prunes, due to lead contamination. “If a product by a manufacturer or distributor is found to contain more than the permitted two parts per million (ppm), legal action will be taken under the Food Regulations 1985,” Liow told reporters after launching the ministry’s management conference on Thursday.

If convicted, guilty parties can be fined up to RM100,000, jailed for up to 10 years or both.
Lead, in cumulative amounts over time, causes nervous system disorders and distorts brain development, especially in children. 















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...