Thursday, June 30, 2011

3 Amalan Kesihatan Mudah Setiap Pagi

Mandi Pagi
Mandi pagi sebelum subuh atau sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.  Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


Minum Segelas Air
Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Bertafakur
Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

Benarkah Roh Si Mati Kembali Ke Rumah?

Benarkah Hantu..? Bolehkah Roh Kembali..?

Pontianak / Langsuir = Hantu perempuan yang kematian semasa melahirkan anak
Pochong = Jelmaan si mati yang hidup semula sepertimana ia dikebumikan
Toyol = Mayat kanak-kanak yang dipuja kembali hidup semula sebagai khadam

Apabila ruh sudah berpisah dari tubuh, ia berada di alam yang dinamakan “Barzakh“, dan ia tidak akan mampu sama sekali untuk kembali ke alam dunia semula sama ada dalam keadaan baik atau buruk.
Dakwaan Roh pulang kembali ke rumahnya setelah hari-hari tertentu adalah TIDAK BENAR. Tidak kiralah sama ada roh itu dalam keadaan baik atau buruk. Manakala jika benar kelihatan mahkluk seperti si mati dan kendengaran suara-suara menangis, maka pandangan Ulama adalah ia hanyalah angkara Jin dan Syaitan yang menyerupai si mati dan gangguan mereka, tidak lebih dari itu.

Bukti bahawa Roh tidak boleh kembali berdasarkan dalil berikut :-

Firman Allah maksudnya :
” Hingga apabila datang kematian kepada seseorang dari mereka ( orang kafir) dia berkata : ” Ya Tuhanku kembalikanlah aku ke dunia, agar aku berbuat amal yang soleh terhadap apa yang telah aku tinggalkan. Sekali-kali tidak (jawapan Allah), sesungguhnya itu adalah perkataan yang diucapkannya sahaja (janji kosong) . Dan di hadapan mereka ada DINDING (barzakh) sampai hari mereka dibangkitkan” ( Al-Mu’minuun : 99-100).

Imam Mujahid (Tabien dan anak murid Ibn Abbas Radiallahu Anha) dan Ibn Zaid berkata tentang ayat ini :
Barzakh adalah seperti satu tembok yang menghalang orang yang mati kembali ke dunia.”

Firman Allah maksudnya :
“Allah SWT memegang jiwa (ruh) ketika matinya (seseorang) dan memegang jiwa(ruh) orang yang belum mati di waktu tidurnya, maka Dia tahanlah jiwa yang lain sampai waktu yang ditentukan..” ( Az-Zumar : 42 ).

Bagaimana pula kalau bertemu si mati dalam mimpi?

Terdapat juga ulama berpandangan bahawa roh orang yang telah mati boleh bertemu dengan roh orang hidup ketika mereka sedang tidur (melalui mimpi). (Ar-Ruh, Ibn Qayyim, ms 20). Bagaimanapun, tiada yang berpandangan roh tersebut boleh bertemu dengan orang hidup semasa sedar mereka. Semua roh yang telah di ambil Allah SWT akan sibuk dengan urusan mereka sama ada baik atau buruk.


Jemput ziarah:-

* jadi cte2 bahawa roh akan kembali ke rumah melawat anak bini dan cucu pada sekian2 hari adalah SALAH. sape2 yg ternampak iras2 kelibat si mati, itu sume maybe kerja setan atau jin.


Gambar Sebenar Batu Terapung Isra' Mikraj

Gambar Batu Terapung sempena peristiwa Isra' Mikraj yang palsu.







Yang bawah ni gambar sebenar.



Untuk cite lanjut :
http://qhazanah.wordpress.com/2009/07/21/benarkah-batu-terapung-dalam-peristiwa-isra-mikraj-di-palestin/

Wednesday, June 22, 2011

Apalah Gunanya Otak Jika..

Telinga memang untuk mendengar,
Mata memang untuk melihat,
tetapi apalah gunanya otak jika...
hati sekadar menerima apa yang didengar dan dilihat bulat-bulat?

Monday, June 20, 2011

Emel TIPU dari 'CIMB'


Aku sangat-sangat confuse ble dpt emel ni. Konon2 account aku dah kene blocked utk keselamatan. Then aku kene buat pengesahan utk reset account n off course kene bagi nombor TAC. Aku tak yakin ni betul-betul emel dari CIMB. Ni kalo aku bagi nombor tac ni, senang2 lah dorg tarik duit aku. JANGAN TERPEDAYA !! Sape2 yang dapat emel cenggini, tolong call CIMB centre n buat pengesahan.

Kenapa Aku TAK Percaya??

Sebab aku mane ade account CIMB. Tak pernah pun aku simpan duit kat CIMB. Nampak menor menipunyee..

Gaji Kerani Sekolah RM700 Je..?


Gaji kerani sekolah RM700 je? Cane nak hidup? Pernah tak sesape yg 'diatas' fikirkan masalah rakyat yang macam ni? Yang bergaji berbelas-belas ribu, ada kereta BMW 2,3 biji berderet depan umah siap dengan driver, bercuti ke ke luar negara 2,3 kali setahun...sangat bahagia. Ada dorg peduli dengan orang bawahan? Kalau kita potong 20% drpd gaji dorang n salurkan pada yang betul2 memerlukan, x luak pun gaji dorg...

Thursday, June 16, 2011

Respon Pengguna Setelah Banyak Web File Sharing DiBlocked

source : http://mydragonforce.wordpress.com/2011/06/14/respon-pengguna-setelah-banyak-web-file-sharing-diblock/


Setelah dimaklumkan penutupan dan penapisan internet yang berlaku dengan serentak hari ini ramai pengguna internet kecewa dengan tindakan yang sebegini…



“Neofelis Noxkidz ‎”ku ingin kau tahu(SKMM) sakitnya hatiku bila kau sekat kerjaku(download) buntu fikiran bila BJUTA2 website lucah ko xnak block plak?”
BEBASKAN HAK KAMI UNTUK BERINTERNET.”


Fitri Masaan Statement: Lu abang long ka, ayahanda ka, ini internet hak rakyat haha


Ikanbilis Darat UNIFI tiada gunanya kalau hanya boleh bukak facebook. bukan gomen yg bayar internet kami..kami bayar MAHAL!!!!!!!!!!!!!


Kapten Amirudin I want GOV know that,we people, “Pay for Use NOT Use for Pay”. If they are good n clever enough they will know the means.


Redzuan Rizal we pay not your daddy pay…


Awan Dilangit We Think of Freedom, We Dont Get It, We Conquer it


Ta’wilul Ahadits huuuhuu tolong kirim salam kat najib ~ kata selamat tinggal lepas PRU 13 ~ kami nak tukar kerajaan (^____^)

Matthew Tan Tan Give us back our right of FREEDOM to download. NO download NO tax pay next year.


Brado Kapak katakan tidak pada SKMM?


Adam Danial TIADA BEE END TIADA NAJIB TIADA BIK MAMA..AKAN DATANG,, SELAMAT TINGGAL UMNO


Shazwan Shukor saya nak internet saya balik ! by 2012, tak mustahil internet hanya utk melayari laman web 1malaysia.com


Sau Yang i love u dragonforce though i was malaysian, hack the malaysia websites, mission must be completed, Malaysia government they are nt afraid, they look down other countries, they tot they are very high-tech country. I cant agree more with you, you should hack them ASAP.


Cookiees Love ‎”1Malaysia Boleh” = “1Malaysia Tak Boleh” Tax rising, Gas rising, Food price rising. They though of us as workers/slave… Getting paid while getting rob by Tax. Staying alive while trying to die. This is the road they choose. A War they started, Now they have to face the consequences.


Matthew Tan Tan aRe the people ur slave ….. restore our human right …. restore our dignity … restore our download


Hafifi Fatah Give back our freedom, we are no longer live inside the cave!!!!


Ă€gent Smith ‎1+1=2? who told you that? your an idiot, think deeper.


Fariq Bin Roslee Dahlah ngan harga minyak naik harga letrik naik pastu block plak site2 download aq?!! please la fikir dlu sebelum buat something….


Arul Auni kadar penembusan jalur lebar mende gov buat neh..cam taik! komplot kroni je lebeh.. $$$$$


Princess NoRulez
SEMPENA DENGAN SAMBUTAN HARI KELAHIRAN SAYA…
DENGAN INI SAYA MENYERU AGAR KERAJAAN MENGHENTIKAN PENYEKATAN TERHADAP LAMAN2 WEB. INTERNET IALAH DUNIA TANPA SEMPADAN..SEMUA ORG BERHAK UTK MENDAPATKAN APA SAHAJA DIDUNIA MAYA..XDER GUNA SELOGAN CELIK IT…BELAJAR SUBJEK IT…TAPI KEBABESAN KAMI DISEKAT!!
PLISSS…SILA BLOCK LAMAN2 PORNO KERANA IA MENYUMBANG KEPADA KEMEROSOTAN NILAI MORAL MASYARAKAT MALAYSIA…
=hackin is not a crime=


Datuk Andy Lullaby Even Datuk is here to support you guys.. Keep this up.. Tak cukup wang, boleh minta dari Datuk(tapi bukan Datuk ni, the real Datuk) because those Datuks earn a lots of Side pockets money…


Ct Ecca kami adalah pengguna! kenapa tidak dengar suara kami? kemanakah hilangnya kata-kata “Pengguna diutamakan” kemana semua itu? adakah itu hanya JANJI MALAYSIA?


Genji Serizawa aku bayar internet untuk download game jer..pas kene block…sapa nak kasi lagi..hahahawell said miss Syahira…..


bayar lebih rm100 sebulan dgn streamyx tu, pastu ko gi naikkan bil2 la plak… korang nak buat sarang burung ke gitu?? Banned2, takkan nak layan page .gov.my je? dail up pun boleh meh!


Khash IronShark i pulak 24/7 download muvi, series n games….. bayar 100sumthn permonth for facebook n google searches? wtf!


Hafifi Fatah We go downgrade our internet package to dial up better cuz no need fast internet already


Muhammad’ Umar Rasydan Nobody Governs the Internet. It is Govern By People’s Choices


Salman Seth aku langgan internet bkn stakat nk bukak FB lah.


Md Rahiman aku bayar internet gna duit titik peluh aku bkn mnta sma kerajann???wtf?? buat apa byar internet mahal2 klau untk bka fb shittttttF-rul Ally pay us if you want block some web


Alip Aleph fight for our right..keys to freedom..


Sulphuric Acid INTERNET IS A NECESSITY AND IT IS PEOPLE’S RIGHT TO HAVE IT OUR WAY!!!!


Eugene Phuah aku guna internet untuk download drama and anime, kalau takde fs sites… buat ape i bayar RM1xx tiap bulan


Matthew Tan Tan aku sokong Eugene Phuah aku same gak download aikz xsempat siap download aku ni …. siap lagi utorrent gak kena slow


Hafifi Fatah ‎Eugene Phuah time to downgrade to dial up already…


Eugene Phuah ‎Hafifi Fatah biar betul… kita kat IT age , tapi kena ban ini ban itu, memang moving backward la


Nikolai Volkof internet provider dah nak goyang kaki skarang makan duit haram .. senang hati diorang kita bayar mahal. *skarang kita tak perabis bandwith diorang.. Memang kapitalis


Ceffys Tofu ini bkn rakyat 1950..ini rakyat 2020..jgn tindas kami..pilihanraya masih ade..ingt!!


Seni Lensa adakah WIKILEAK ade kene mengena dgn aktiviti aku menDONLOD movie n game setiap hari? aku rase xde kene mengene pon.. ape? GOV igt kami DONLOD game leh jejaskan keselamatan kerajaan ke?kerajaan ke? kenapa xdisekat website2 PORN yg bersepah2… sebulan bayar nk dkt RM 70 tp internet lembab gak..


Ahmad Nabeel Abd Latiff sebagai rakyat malaysia, dimanakah HAK kami? dimanakah KEBEBESAN kami? Kenapa perlu block web Sharing? kenapa tidak block web PORN? why? “BERFIKIR SEBELUM BERTINDAK”


Hazieq Daniel Jefrry ‎” We are about to embark upon the great crusade, we are legion. we will not forgive, we will not forget. expect us “


Salman Seth block la byk2 lagi. lagi byk ko block, lagi byk site ko kne hack dear GOV


Akma Mustafa Web PORN supaya senang diorang nak upload muvie PORN diorang.. CHINA DOLL ke.. apa ke


Rozita Mohamed Hawari internet mesia mahal! lol


Fizzy IFx Sedangkan laman lucah dengan selamba diakses kenapa file sharing yang perlu disekat? Malaysia mmg macam nie ke..? Sekarang.. just sit back and rilex.. lets the hackers do their job.. enjoy the show MALAYSIA..


Ceffys Tofu pirate bay ade ke cite melayu???????????hahahahahahaha


Blade Xerrorx ‎” Internet make malaysia maju blocking file sharing make malaysia back to the jungle -.-”


Ahmad Sholahuddin tesion…dh la wa beli account megaupload lifetime… tension… kasi hack kaw2 bg mereka tau ….


Sharifah Marliana Aida xfhm..knp smua tu nk block tp laman porno xnak plak block?ke suka budak2 skola tgk bnda lucah semua.saya hrp sgt laman porno di block supaya xde lg gejala kes rogol ke ape.y p block laman sharing knp? kite kn bayar internet utk kemudahan.ape guna kite byr tp xbole nk buat ape2?


Jimie Sulaiman berlambak porn site kt internet tp KERAjaan xnk block. ape KERAjaan nak suh kat mesia nie ramai anak luar nikah ke?


Inilah serba sedikit yang dapat DF share dari Facebook DF


So apa cerita lepas ni… jom sama2 kita saksikan…






Tuesday, June 14, 2011

Bile Tumulak Gadoh Dengan KL Gangster


Sape2 yang blum menonton KL Gangster..
bleh la g tonton..
mmg best giler..
aku bagi 5 stars kot..
aku dah g tonton on 1st day tayangan..
rase cam nk g tonton lagi.

Monday, June 13, 2011

Lepas Makan Obat, Saya Seperti Kuda Betina.

Last week aku muntah-muntah..
Sakit kepala..
Pusen2 cam nak pitam..
Hilang selera makan..
Ingatkan pregnant..
Wuuu..sedeh..tak punnn..
Takpe..blum ade rezki la..

G Klinik Kesihatan P3 Putrajaya
Doctor cek darah..
Waahhh..jangkitan kuman dalam darah
Supposely under 12
tp white cell aku dah 18

Ok tak bape bahaya..
tp akan menjadi bahaya..
Kenapa ye?
Wut happened 2 me?

*R.I.S.A.U*

Doc kate bleh reduce kan..
tp kene makan Antibiotik
Yee..silakan ambil 2 plastik pil antibiotik
@Plastik yang gemuk dan sarat dgn Obat@
I hate OBAT..still!!

Hari ni dah 8 ari.
Obat masih blum habes.
Kenapa?
Sebab banyak skip.
Kenapa?
Sebab sume obat bau kencen kude, hancen!!
Bile saya kencen, saya rase sy spt kude betina!!

~SILA HABISKAN UBAT ANDA~

Ok harini aku memotivasikan diri
untuk makan ubat dengan lebih berdisiplin

"Lagi rajen kamu makan, lagi cepat ubat tu habis. Kamu pun cepat sembuh dan tak perlu makan ubat lagi. Sekian, terima kasih"

Mr. Obat : Telah dimakan jam 9.30 pagi. Sila datang lagi jam 5.30 ptg. Harap maklum
Me : BAEEKKLAAHHH..

Isu Abg Long/Ayahanda : Kenapa Pekida Melenting?

Tak perlu ugut’



Oleh Muhd Izawan Baharin
izawan@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: “Kenapa saya perlu minta maaf sedangkan saya tidak melakukan apa-apa kesalahan,” kata pengarah dan produser terkenal, Datuk Yusof Haslam berhubung tuntutan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) yang memberi masa tujuh hari kepadanya untuk memohon maaf selepas mendakwa filem KL Gangster seolah-olah menggambarkan Pekida sebagai sebuah kumpulan samseng.
......................................................................................................................................................................................
Jumaat lalu, Pengerusi Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) Wilayah Persekutuan/Putrajaya/Labuan, Datuk Roslan Dahaman mendesak penerbit filem KL Gangster dan Kongsi memohon maaf kerana mendakwa filem berkenaan menggunakan empat perkataan sinonim dengan pertubuhan itu iaitu ayahanda, abang long, kak long dan abang kawasan, seolah-olah mengaitkan Pekida sebagai kumpulan gengster.


Kenapa nak melenting?
Kalo tak buat,diam-diam sudehh....
Lagi awak melenting, lagi la orang ingat mmg awak bersalah.
Itulah hakikat Malaysia skrg.
Aku percaya dlm filem KL Gangster n Kongsi tu mmg betul jd kat luar.
Yang ayahanda sume ok.. tak kacau orang..
Yang buat taik cume budak2 bawah yg baru nk 'up'
Buat crowd sendiri n claim dorg tu Pekida, 3 Line n wutsoever shit!
Last2 ble jadi pape, nama orang yg tak bersalah kene petik.
 
Budak2 ceni yg mmg nk kene tampor sbnrnye
Orang skrg dah tak baghal cam dulu
Sikit2 nk pukul sane, blasah sini.
Pdahal bukan salah besar pun..
Setakat jeling2 mata sket je.
Orang skrg dah bertamadun la dey!!
 
Dah kau taktaw nk pukoi sape2..
Last2 kau pukoi jiran sebelah umah..
Konon2 sebab die 'abang long' lain
Yang bangsa2 lain tgk kome gelak2
Ada akai tak?
 
Spenda pun mak basuhkan, abah belikan..
Lagi nak eksen pukoi org sane cni
Abes kuatla kononnye tu..
 
Papepun..5 stars tu KL Gangster
4 Stars tuk Kongsi.

Newspapers : STOP Misleading Us !!

Apeke hey nye cite psl Si Fasha Sandha jadi tajuk utama paper plak ni?
Dah melampau2 paper skrg..
Ada brite penting tanak sebarkan
Kalo sebarkan pun putar sane cni
Sangat lari dari etika kewartawanan
Last2 dah taktaw nk tulis cte pe..
Cte pompan kontroversi yg jd bahan
Dah taw die bermasalah..
Ckp pe pun tak masuk palotak..
Lagi nk kasi hot cte die bakpe?
Ingat semua rakyat Malaysia giler hiburan ke?
Rakyat Malaysia skrg dah bijak..
Tak 'makan' lagi benda2 kotor yang korang suap..

Wednesday, June 8, 2011

Khalifah Umar dan 2 Batang Lilin

Khalifah Umar Abdul Aziz pernah mempunyai dua batang lilin berlainan yang ditempatkan di sisi katilnya. Jika baginda dikejutkan pada waktu malam kerana urusan rakyat, Khalifah Umar akan menyalakan lilin yang dibeli dari dana awam. Sebaliknya jika dikejutkan oleh kawan-kawan atau ahli keluarganya untuk membincangkan hal peribadi, baginda menggunakan lilin yang dibeli melalui wangnya sendiri.


Source : click here.

Thursday, June 2, 2011

Sad Story Sempena Hari Susu Sedunia

One day, a poor boy was selling clothing door to door, to pay for his education realized that he only had ten cents left in his pockets. He was hungry and so decided to ask for some food at the next house that he came to.
In the meantime he lost his hunger when a beautiful young woman opened the door. Instead of a meal, he asked her for a glass of water.
She saw that he was very hungry so instead brought him a huge glass of milk. He drank it very slowly and then asked- « How much do I owe you? »
« You do not owe me anything at all », she replied:- « My mother taught us never to accept anything for doing someone a kindness».

He replied : « Then I thank you from the bottom of my heart ».

When Howard Kelly left the house, as well as feeling stronger physically, he sensed a return of his faith in the lord which he had nearly abandoned.
Years later, this same young woman fell gravely ill. The local doctors were mystified, so they sent her to the big city where they knew that the specialists would be able to diagnose this rare sickness.
Doctor Howard Kelly was called as a consultant. When he heard the name of the city where she lived, a memory burned brightly in his eyes.
He got up and went to her room. As he entered her room, he immediately recognized her. He returned to the consultation room, determined to do his best to save her life.
From that day on,he paid special attention to this case. After a long battle, the war was finally won
Doctor Kelly left instructions that the bill should be sent to him for authorization. He looked it over, wrote something in the margin, and sent it to her room.
She thought that when she opened the envelope she would find an invoice that would take the rest of her life to pay in full. But when she finally opened it.
Something caught her attention in the margin of the invoice.
She read these words:
 
Paid in full with a glass of milk : Doctor Howard Kelly.

Tears of joy filled her eyes and her heart. She prayed :« Thank you lord, for your love has crossed the hands and hearts of man ».

There is a saying that goes like this:

Bread thrown over the water returns to you.
An act of goodness that you do today can come back to you or someone that you love, when you are not expecting it. If you do not see this act of goodness returned, at least you will have made a difference in this world. And in the end, isn’t that what life is all about?

You now have two choices. You can pass on this message or make believe that you were never touched by it.

The hardest lesson in life, is to know which bridges to cross, and which to burn...

Many people pass through our lives but only real friends leave their imprint in our hearts..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...