Tuesday, March 29, 2011

Tips Kurangkan Berat Badan

Dulu size suar saya 33!! Tp sekarang bersaiz 26 setengah..hihihi..Nak taw rahsia?

I dun think i hv 2 tell u about d pic above. Pandai-pandai sendirilah cite pada diri-sendiri wut u hv 2 eat. Tak kesahlah nak makan sayur je ke, nak makan makanan stim je ke, tanak makan nasi ke, tu sume pandai2 sendiri. Sbb kalau diet makan tp tanak excercise pun tak gune.

Wut u hv 2 do is..

First steps..

1. Beli weight measurement atau penimbang berat. Bukan penimbang berat tepung castard ok, tp penimbang berat badan taw. Di farmasi pun ada, price paling murah boleh dapat RM20.

2. Cari baju atau suar yang menjadi kegilaan anda, tp sayang...anda tak boleh nak pkai baju/suar tu sebab kecik, bukan size anda. Kalau takde, beli.

Second steps..

1. Letakkan penimbang berat dan kalendar di tepi katil. B4 tido, timbang berat dan catatkan pada kalendar. Agak2 berat bertambah, esok pandai2lah anda mencatu makanan. Kalau berat berkurang, percayalah anda akan excited giler nak diet lagi pada hari esok.

2. Gantungkan baju or suar kegilaan anda tu di dalam bilik. Kalau boleh di tempat yang senang nampak. Then try setiap hari sampai muat baju/seluar tu.

3. Bangun pagi b4 mandi, buat lompat bintang. Kalau x larat buat lompat bintang, buat lompat katak. Tak pandai buat lompat katak, buatlah lompat gajah pun takpe. Asalkan melompat sampai  ketiak basah.

4. After jam 8 malam, jgn sukesuki nak makan, gula-gula pun tak boleh. Kalau lapar sgt, baring atas katil, baca buku. Baca buku yang membosankan lagi bagus, baca sampai mengantuk petu tido terus, jgn bangun pegi cari makan tgh2 mlm pulak.

5. Untuk yang beragama Islam, jgn missed solat fardhu. Sebab ada nilai terapi dlm setiap gerakan solat.


Senang kan? Cubalah, mungkin membantu. It works on me..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...