Monday, March 28, 2011

Jejantas VS Kanser

Setiap tahun Malaysia menerima lebih 4,500 pesakit kanser di seluruh negara. RM9 juta diperlukan setiap tahun untuk menampung kos rawatan mereka.Seorang pesakit memerlukan hampir RM30 ribu untuk satu rawatan lengkap kimoterapi. Banyak kan? Owwwhhh Malaysia, kalaulah perbelanjaan untuk projek bernilai RM10 juta di bawah ni dapat ditukarkan salurannya untuk MAKNA....

Jejantas pejalan kaki yang menghubungkan Kuala Lumpur Convention Centre dan Hotel Impiana KLCC.

Jejantas sepanjang 152 meter dan 5 meter lebar ini dilengkapi air-cond, cctv, escalator dan lif.


Bukan tak setuju, setuju. Pembinaan yang disokong kerana dapat mengelakkan kemalangan maut buat pejalan kaki dan kemudahan yang baik terutamanya buat OKU. But as for me, keperluan pembiayaan perubatan untuk pesakit kanser melebihi keperluan jejantas yang memakan belanja sehingga RM10 juta ni. Apa salahnya buat jejantas ni dengan cut cost pada mana-mana bahagian yang tak perlu dan lebihan cost tu disalurkan pula kepada MAKNA. Tak perlulah lif, bukan bangunan 4 tingkat pun. Tak perlulah escalator, naik turun tangga kan lebih bagus, bleh excercise. Tak perlulah air-cond, open air je pun ok.

Sekadar pendapat, no offense!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...