Wednesday, March 9, 2011

Checklist Menjelang Hari Perkahwinan

IChecklist sangat-sangat-sangat penting kepada bakal pengantin. Jangan ada yang missed ok..
ni checklist saya mase kawen dolu-dolu..





Not my wedding laa...brangan je nak ceni tp tak kesampaian.

date
- nikah
- sanding
- bertandang

kursus kahwin
- 1st thing 1st, kursus. Kalo tak attend kursus, xde maknenye..

HIV test
- Test sekejap je,tp yg lama nk Q tu. Ada sesetengah klinik kesihatan yg perlu buat appointment dulu.

legal doc
- forms 2 b filled!! PENTING!! Isi betul2, besar2 n cantek2. Takut Tok Kadi tak faham @ tak nampak nak baca.
- Surat akuan bujang, Surat Pengesahan HIV test n Sijil Kursus Kahwin kene attach skali gn forms ok.

venue
- nikah
- sanding
- bertandang

catering
- hari nikah
- hari sanding
(Jangan ingat catering hari sanding je, hari nikah pun penting)

Canopy
- Discuss gn owner canopy bape banyak canopy kita perlukan. Biasanya owner canopy budget canopy based on jumlah jemputan.

pelamin (kawen saya mini pelamin je)
- Saya sewa d Binari n décor sendiri2 je

décor for room n pelamin
- Flowers (saya dah buat survey, flowers paling murah n banyak choices di AtuZ Penang. Kalah Nilai 3 kot)
- Cadar (I bought at Lovely Home Alamanda je. Sweet n nice. Sponsored by my Abah)
- Set perabot
- Curtain (Curtain mesti di Nilai 3. Perfecto!!)
- Carpet (Juga di Nilai 3)
- Mirror (Juga di Nilai 3)
- Air freshner (Sila lah cari pewangi Little Tree. Ada jual kat Kedai Mesra Petronas. Sangat2 wangi. 7 hengget je pun. Bleh bli 8 tarok kat semua bilik, dapur n toilet satu umah. Hehehehe)
- Welcome signage (Lavender Flowers cantek)

Photographer
- pre-wed
- nikah
- sanding
- bertandang
- post-wedding
(Semua yg di atas perlu ‘back up’ photographer. Mntak tlg la akak ke, adik ke, abg ke, kawan ke..tlg back up gune camera digital pun xpe. Jangan harap photographer professional je)

videographer
- nikah
-sanding
- bertandang
(Ni pun kene ade ‘pembekap’)

wedding outfit
-nikah
- sanding
- bertandang
(sume ni kene tentukan material nk bli kat mane, taylor, veil, accesories includes payung)
(Saya sewa baju utk bertandang je, yang lain saya tempah sendiri. Lagi MURAH..Kain untuk lelaki n perempuan RM250, tempah RM 120. Campur veil n accessories spent less than RM300 je. Puas hati sbb baju ikut design n ukuran kite sendiri. Then baju tu boleh simpan or pkai bile2 je. Takyah nak pulangkan balik pd butik)

makeup
- nikah
-sanding
- bertandang
- inai (kalau dpt inai Mekah ok..cantek..)

doorgift
- nikah – NO doorgift!!
- sanding
( paperbag 4 VIP ) 
      –kipas
       - yasin
       - kismis in porcelain
       - sweets
       - kerepek
( paperbag 4 d rest ) 
       - yasin
       - kerepek
       - sweets
      (all sponsored by Kak Yong)

bunga pahar
- sanding
- bertandang
(mak pny kerja!!mak expert)

hantaran
- for him
– watch
- kain pelekat
- perfume
- shoes
- sejadah
- toiletries set
- cup cake
- choc cake
- wajik

- for me
– watch
- kain lace
- perfume
- shoe
- toiletries set
- handbag + purse
- make up set
(even brg2 kami x sehebat Coach, LV, Gucci, Armani as we dreamt of, yg cikai2 pun jadilah..=D )

- decorating hantaran casing (ALL DONE by mak)

batal wuduk
- necklace
- gelang tangan
(dun tell me batal wuduk dengan kentut je)

invitation card
- purple+white (for me)
- black+white (for him)

cake
- sanding
- hantaran (Secret Recipe best!!)

tok kadi
- silalah booked Tok Kadi awal2 especially tuk yg kawen mase cuti sekolah, takot bertembung
date kawen gn jiran tetangga plak. Yg penting to remind tok kadi timing, venue nye.
- reconfirm cash maskahwin n hantaran.

handbouquet
- nikah
- sanding
- bertandang

guest list
must owez bring a list of guest wherever u go. Kadang2 dlm kete pun kite baru tingat kawan2 lame. So time tu jgn tgu lame2 trus tulis dlm guest list tu. Bile tingt trus tulis k.

pengapit
- nikah
- sanding
- bertandang


dresses
- for family
- nieces n nephews
- pengapit

wedding heels
- nikah
- sanding
- bertandang
(Silalah cari kat butik2 KLCC or Pavilion time festive season. Teerrrsangatlah murah. Sy berjaya bli heels ELLE for only RM80+ n Guess for only RM110.)

wedding props
- bunga manggar
- Signage

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...